Hová mennek az orvosok és ápolók?

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson.

A legfrissebb adatok szerint tavaly csaknem háromszor több, összesen 419 ápoló kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt, mint egy évvel korábban. Viszont 2009-ben az egész országban csupán egy-kétszáz képesített ápoló végzett.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: az életkori adatok alapján pont a jövő generációja megy ki külföldre dolgozni, ugyanis legnagyobb számban a fiatal 26-35 éves ápolók jelentkeztek az igazolványért.

Külföldön a hazai ötszörösét keresheti

Összeomlik a háziorvosi ellátás?
Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat.

A kamara elnöke elmondta: az adatok alapján nagyon sok egészségügyi szakdolgozó már az iskolapadból rögtön külföldre megy dolgozni, be sem kerül a magyar egészségügyi rendszerbe. Nem csoda, hiszen egy végzett ápoló itthon hazavisz 80 ezer forintot, míg külföldön ennek az ötszörösét keresi - tette hozzá.

Balogh Zoltán hangsúlyozta: korábban valamelyest enyhítette a helyzetet, hogy a szomszédos országokból, így például Romániából sok végzett ápoló jött Magyarországra dolgozni.

Mára azonban ez már nincs így, az Unióhoz való csatlakozás lehetővé tette, hogy onnan is inkább a nyugati országokba menjenek munkát vállalni.

Ráadásul már ezekben az országokban is gyakran jobban fizetik az egészségügyi szakdolgozókat, mint nálunk, ezért nincs értelme idejönniük - tette hozzá.

Hová mennek az egészségügyi szakdolgozók és orvosok?

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson: 887 orvos, 419 ápoló 158 fogorvos, 37 gyógyszerész, 7 szülésznő és 106 egyéb egészségügyi dolgozó.

A legtöbben Nagy-Britanniában kívántak dolgozni, összesen 499-en.

Népszerű célország volt még Németország, Olaszország, Ausztria,, Franciaország, és Svédország.

Az EEKH adatai alapján az utóbbi évek összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál a tavalyi év volt a csúcs: 2005-ben 239 egészségügyi szakdolgozó jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben 127 és 2008-ban 153, 2009-ben pedig 419.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.