• Hová mennek az orvosok és ápolók?

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson.

    A legfrissebb adatok szerint tavaly csaknem háromszor több, összesen 419 ápoló kért külföldi munkavállaláshoz hatósági bizonyítványt, mint egy évvel korábban. Viszont 2009-ben az egész országban csupán egy-kétszáz képesített ápoló végzett.

    Hirdetés

    Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke a Független Hírügynökségnek azt mondta: az életkori adatok alapján pont a jövő generációja megy ki külföldre dolgozni, ugyanis legnagyobb számban a fiatal 26-35 éves ápolók jelentkeztek az igazolványért.

    Külföldön a hazai ötszörösét keresheti

    Összeomlik a háziorvosi ellátás?
    Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat. Összeomlik a háziorvosi ellátás? >>
    A kamara elnöke elmondta: az adatok alapján nagyon sok egészségügyi szakdolgozó már az iskolapadból rögtön külföldre megy dolgozni, be sem kerül a magyar egészségügyi rendszerbe. Nem csoda, hiszen egy végzett ápoló itthon hazavisz 80 ezer forintot, míg külföldön ennek az ötszörösét keresi - tette hozzá.

    Balogh Zoltán hangsúlyozta: korábban valamelyest enyhítette a helyzetet, hogy a szomszédos országokból, így például Romániából sok végzett ápoló jött Magyarországra dolgozni.

    Mára azonban ez már nincs így, az Unióhoz való csatlakozás lehetővé tette, hogy onnan is inkább a nyugati országokba menjenek munkát vállalni.

    Ráadásul már ezekben az országokban is gyakran jobban fizetik az egészségügyi szakdolgozókat, mint nálunk, ezért nincs értelme idejönniük - tette hozzá.

    Hová mennek az egészségügyi szakdolgozók és orvosok?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) legfrissebb adatai alapján tavaly összesen 1614 orvos és egészségügyi dolgozó kért hatósági bizonyítványt okleveleiről azért, hogy külföldön dolgozhasson: 887 orvos, 419 ápoló 158 fogorvos, 37 gyógyszerész, 7 szülésznő és 106 egyéb egészségügyi dolgozó.

    A legtöbben Nagy-Britanniában kívántak dolgozni, összesen 499-en.

    Népszerű célország volt még Németország, Olaszország, Ausztria,, Franciaország, és Svédország.

    Az EEKH adatai alapján az utóbbi évek összehasonlításából kiderül, hogy az ápolóknál a tavalyi év volt a csúcs: 2005-ben 239 egészségügyi szakdolgozó jelentkezett a hivatalnál, 2006-ban 113, 2007-ben 127 és 2008-ban 153, 2009-ben pedig 419.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2010.02.08 16:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Afrikába utazik? Milyen óvintézkedések szükségesek?

    Aki Európából utazik Afrikába, annak tudnia kell, hogy az ottani higiéniás körülmények össze sem hasonlíthatóak az itthon megszokottal. A kórházaktól és orvosi rendelőktől sem várható el az európai színvonal.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Lelki egészségközpont jön létre Hatvanban

    Ápolásszakmai napot rendezett a hatvani kórház és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Heves Megyei szervezete, valamint Magyar Ápolási Egyesület a hatvani Grassalkovich Művelődési Házban. Közel kétszázan gyűltek össze a továbbképzési napra, amely a lelki folyamatok kezeléséről szóló előadások mellett akkreditációs pontszerzésre is lehetőséget biztosított az ápoló szakdolgozók számára.

    Hazaküldenék a magyar orvosokat

    A nemrégiben nyilvánosságra hozott tervek szerint a brit kormány hazaküldené a külföldi orvosokat, és erősítené a hazai orvosképzést. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint itthon nagy szükség lenne a világlátott, nemzetközi tapasztalattal és nyelvtudással rendelkező orvosok munkájára.

    A Zika-vírus terjedése: Információk utazásra készülőknek

    Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2016. január 21-én frissítette ajánlását a Zika-vírus fertőzéssel érintett területre utazók számára. Az ECDC ajánlásával egybehangzóan azt javasoljuk valamennyi külföldi utazásra készülő várandós, illetve gyermekvállalást tervező nőnek, hogy utazás előtt tájékozódjanak, érintett-e a célország a Zika-vírus járványban.

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.