Francia diákok a kolozsvári orvosi egyetemen - Mennyibe kerül a képzés?

Szerző: MTI

A Le Figaro szerint a francia diákok választásában nagy szerepet játszik a kolozsvári egyetem felvételi rendszere: a külföldieknek ugyanis nem kell külön felvételi vizsgát tenniük.

Míg három évvel ezelőtt még csak két-három francia hallgatója volt a kolozsvári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemnek, idén 262-re nőtt a számuk.

Az erdélyi intézmény szívesen fogadja őket és külön francia nyelvű képzést is indított számukra - írta hétvégi számában a Le Figaro című párizsi napilap.

Franciaországban az orvostanhallgatók 85 százalékát az első év végén kirostálják. Közülük sokan külföldön próbálják meg folytatni tanulmányaikat: az exodus elsőszámú célpontja a 2000-ben megindult francia nyelvű képzés bevezetésével a kolozsvári Iuliu Hatieganu egyetem lett.

Nem kell külön felvételi vizsgát tenniük

"Akkoriban több frankofón ország is jelezte igényét francia nyelvű képzés iránt. A külföldi diákok fogadása nálunk 35 éves hagyomány. És mivel megvolt a szükséges infrastruktúránk és számos tanárunk beszéli a nyelvet, belevágtunk" - mondta a lapnak Constantin Ciuce, az egyetem rektora. Románia 2007-es uniós csatlakozása óta pedig a francia orvosok román diplomáját az Európai Unió valamennyi országában elismerik.

Összeomlik a háziorvosi ellátás?
Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat. Összeomlik a háziorvosi ellátás? >>

A Le Figaro szerint a francia diákok választásában nagy szerepet játszik a kolozsvári egyetem felvételi rendszere: a külföldieknek ugyanis nem kell külön felvételi vizsgát tenniük, hanem a középiskolai eredményeket tartalmazó jelentkezési dosszié alapján dönt felvételükről az intézmény.

Pontosan úgy, ahogy a francia felvételi rendszerben. "Az igazán motiváltakat választjuk ki, akik a legjobb francia gimnáziumokból érkeznek, de Franciaországban esetleg nem tudták letenni az orvosegyetemi vizsgákat" - hangsúlyozza a rektor.

Ötezer euró az éves tandíj

A külföldiek számára az éves tandíj ötezer euró. A franciák számára a képzés az első három évben francia nyelvű, de a program és a vizsgakövetelmények ugyanazok, mint a románul tanuló hallgatóknak.

Negyedévtől azonban már közös, román nyelvű képzés folyik az egyetem minden diákjának.

A lapnak nyilatkozó egyik nizzai fogorvostan-hallgató szerint az egyetem vezetése számukra is szigorú követelményeket állított: az órák hetven százaléka kötelező. "Ha ezt nem teljesítjük, nem vizsgázhatunk az év végén" - mondta Michel Guignon.

Már praktizálnak is a Romániában végzett orvosok

Az éves munka szigorú megkövetelése miatt viszonylag nagy a lemorzsolódás: az első éven jelenleg 150 francia tanul, másodéven 62-en, a harmadéven pedig már csak 29-en vannak. A Le Figaro szerint az öt évet Romániában végigjáró francia hallgatók is szinte valamennyien Franciaországban akarnak praktizálni, és csak néhányan próbálnak meg más uniós országban karriert csinálni.

Az első kolozsvári diplomával rendelkező két francia a közelmúltban kapott állást párizsi kórházakban. Cédric Lussiez, a Francia Kórházszövetség részéről a lapnak elmondta: a kolozsvári diplomát senki nem vitatja Franciaországban, és üdvözlendő, hogy külföldön is képeznek francia orvosokat, ugyanis félő, hogy néhány év múlva nem lesz elég orvos az öregedő társadalom ellátására.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Orvosképzés Magyarországon egy...

Jelenleg Magyarországon négy város (Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs) négy egyetemén folyik orvosképzés. Mindegyik egyetemen külön-külön karon...

Orvosképzés külföldön: Bécs vagy...

Ausztriában augusztusig lehet jelentkezni orvosképzésre, amennyiben valaki kimarad a magyar egyetemekről, még mehet Bécsbe tanulni. Semmi sem lehetetlen...

Folyamatosan nő a külföldi...

A legtöbb külföldit oktató kar között az első hét helyezett fogorvosi és orvosi, valamint állatorvosi kar. Tarol a négy orvos képző egyetem a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.