• Megtalálták a Chikungunya-láz ellenszerét?

    Szerző: MTI

    Jelenleg sem vakcina, sem gyógymód nincs a chikungunyalázra, amellyel emberek milliói fertőződnek meg Afrikában és Ázsiában: a betegség fejfájással, magas lázzal és ízületi fájdalommal jár, bizonyos esetekben halállal végződik.

    Száz százalékos védelmet nyújtott egy kísérleti vakcina a szúnyogok által terjesztett chikungunyavírussal szemben főemlősöknél és egereknél, reményt ébresztve ezzel a humán alkalmazás sikerére - állapították meg amerikai kutatók a Nature Medicine című szaklap online kiadásában csütörtökön közölt tanulmányukban.

    Hirdetés

    Az Egyesült Államok Országos Egészségügyi Intézetének (NIH) vakcinakutatói Gary Nagel vezetésével azonosították a fehérjéket, amelyek segítik a chikungunyavírus növekedését. Laboratóriumi kísérletekben létrehozták ezek biztonságos változatát, majd rhesus makákókat oltottak be velük.

    Tizenöt hét elteltével kitették a majmokat a kórokozónak, amit valamennyi állat túlélt. A második kísérletsorban a majmok által termelt antitesteket tartalmazó szérumot fecskendeztek be olyan génmódosított egereknek, amelyeknek saját immunrendszerük nem működött.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A rágcsálókat teljes mértékben megvédte a számukra egyébként halálos vírus fertőzésétől az oltás. A tanulmányban megállapították, hogy a vakcinált majmokban ártalmatlan szintre szorult vissza a vírus. A tervek szerint két éven belül a humán próbák is megkezdődnek a vakcinával.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.29 14:38
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Milyen betegségeket kaphat el a gyerek az óvodában, iskolában?

    Minden szülő jól tudja, ha máshonnan nem, hát tapasztalatból, hogy a közösségben töltött 10 hónap egyenlő a különböző betegségek, fertőzések szezonjával. Mire lehet számítani, hogyan tudunk védekezni, és megelőzni a sok betegséget?

    Az agyhártyagyulladás veszélye különböző életkorokban

    Az agy állományát fedő kemény és lágy agyhártyák baktériumok, gombák, paraziták, vírusok okozta vagy éppen steril gyulladása életet veszélyeztető állapot, amely azonnali orvosi beavatkozást igényel. Erre a rendkívül súlyos betegségre különösképpen felhívja a figyelmet az a tény, hogy nem csupán legyengült immunrendszerűek, kisgyermekek és idősek körében szedi napokon belül áldozatait, hanem teljesen egészséges, életerős fiatal felnőttek között is.

    Az intim higiénia nyári kérdései

    Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok is. Gyorsabban szaporodnak ilyenkor, számtalan kellemetlenséget okoznak, így a fertőzésveszélytől is tartani kell. Érdemes elővigyázatosnak lenni, és az év többi napjánál sokkal nagyobb gondot fordítani az intim higiéniára.

    Mit kell tudni az MRSA-fertőzésről?

    Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens.

    Ezeket a tüneteket nem szabad félvállról venni

    Fiatalabb korban az egészségügyi ismeretek és panaszok csak nagyon kevéssé foglalkoztatnak bárkit is. Pedig rengeteg ok van arra, hogy ne csak az idősebbek figyeljenek jobban egészségükre - következzenek azok a tünetek, amik mellett nem szabad szó nélkül elmenni.

    A WC-ülőke és a fertőzések - Ezért fontos az elővigyázatosság

    A gyakorlatban többnyire a látványosan piszkos helyeken van esély komolyabb fertőzést kapni, ám vizsgálatok olyankor is kimutattak betegséget okozó baktériumcsoportokat, amikor a WC-ülőkén nem volt látható látványos kosz vagy folyadék.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.