• Kevés tejtermék fogy Magyarországon

    Szerző: MTI

    Sajtevés területén nagy eltérések vannak az Európai Unió országai között - írja a Food Today című szaklap.

    Az Eurostat kimutatása szerint az uniós országok közül a legtöbb tejet, tejből készült ételt Finnországban, Svédországban és Írországban fogyasztják, a legkevesebbet pedig a csehek, a magyarok, a litvánok isszák és eszik.

    Hirdetés

     Tévhitek az egészséges táplálkozásról
    Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. 
    Lássuk a csapdákat! >>
    A sajt még külön fogásként is szerepel. Azt mindenki tudja, hogy a görög, a francia, a svájci és a dán konyha használja leggyakrabban a sajtot, önállóan vagy különböző ételek ízesítésére, díszítésére. Európában a legkevesebb sajtot Magyarországon és Írországban eszik, bármilyen formában.

    Pedig sokak számára a sajt a legfőbb fehérjeforrás és a kálciumbevitel legfontosabb formája. Ezek különösen a növekedéshez, a csontok és a fogak kifejlődéséhez szükségesek. Egy gyufásdoboznyi kemény sajt a felnőtt ember fehérjeszükségletének egyötödét jelenti, a tizenévesek napi kalciumigényének pedig egyharmadát.

    Az a kalcium, amely tejtermék formájában kerül szervezetünkbe, sokkal könnyebben beépül a szövetekbe, mint a növényi eredetű tápanyag. A sajtban sok vitamin is van, valamint olyan nélkülözhetetlen nyomelemek, mint a cink vagy a foszfor. Aki pedig kevesebb zsírt kíván megenni a korábbinál, az felváltva többféle sajtot fogyasszon.

     A kalciumfogyasztásról

    A kalciumnak csupán 20-40 százaléka szívódik fel, ami nem számít túl jó értéknek. A pontos arányt több tényező befolyásolja. Bővebben a kalciumról a WEBBetegen >>

    A sajt előnyeivel szemben gyakran elhangzik, hogy sok benne a só, ami növelheti a vérnyomást. A só a sajt készítésekor alapvető védőanyag a baktériumok ellen. Sokfelé folynak vizsgálatok a kevesebb konyhasót tartalmazó sajtok előállítására, de egyelőre azt hangsúlyozzák, hogy a sajtokban lévő kalcium és kálium a nátrium hátrányait ellensúlyozza.

    A legfontosabb mindazonáltal az, hogy a kedvező tápérték mellett a különböző sajtok igen ízesek, finomak - márpedig erre is szükségünk van.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.27 10:33
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    Kevesebb alkohol, erősebb csontok

    Az elmúlt néhány évben fény derült arra, hogy a nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó emberekben csökken a csontok sűrűsége és erőssége. Ennek oka eddig ismeretlen volt, de a loyolai egyetemen közelmúltban végzett vizsgálat rávilágított az összefüggésre.

    Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

    A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. A WEBBeteg kérdéseire Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke adott választ.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A csontritkulás okai és rizikófaktorai

    Harmincöt éves korát követően szinte mindenki szervezete több csontot bont le, mint amennyit képez. A csontritkulás kockázata főleg attól függ, hogy mekkora csonttömegre tett addig szert az egyén és milyen gyorsan kezdi el a csonttömeget veszíteni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.