• Vércukorszintet mérnek a patikákban

    Szerző: MTI

    Egyes gyógyszertárakban a betegeknek lehetőségük lesz vérnyomást és vércukorszinteter méretni. A szolgáltatást gyógyszerészek kezdeményezték.

    Egy gyógyszerészek által kezdeményezett szakmai protokollnak köszönhetően a betegek megújult szolgáltatásokkal találkozhatnak egyes patikákban; lehetőség nyílik vérnyomást vagy vércukorszintet méretni a csatlakozó gyógyszertárakban - mondta Zalai Károly, a Magyar Gyógyszerészi Kamara főtitkára a Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) keddi ülését követő sajtótájékoztatón.

    Hirdetés

    Gara Imre, a NET elnökhelyettese közölte: a tanács üdvözli, hogy a - gyógyszerésztársadalom kezdeményezésére létrejött - gyógyszerészi gondozás program keretében a gyógyszertár különleges színteret ad a betegekkel való kommunikációnak.

     Tévhitek az egészséges táplálkozásról
    Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen táplálkozunk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre. 
    Lássuk a csapdákat! >>
    Szerinte a gyógyszerészek a betegekkel együtt sokat tehetnek főleg a népegészségügy és a prevenció területén, különösen az életmóddal kapcsolatos problémák javításában. Mint mondta: ennek most már a jogi feltételei is megvannak.

    Zalai Károly kifejtette: a gyógyszerészeknek évek óta vannak jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettségei, ez azonban nem gyógyszerészi gondozást jelent, mindössze a gyógyszerkiadáshoz kapcsolódnak.

    A gondozás ezen lényegesen túlmegy, amikor a patikus a beteggel személyre szabottan, a háziorvossal együttműködve foglalkozik úgy, hogy az a beteg életminőségének javítását szolgálja. A gondozás keretében a gyógyszerészek kiemelten foglalkoznak az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség okozta állapotban (metabolikus szindróma) szenvedők kezelésével, annak megelőzésével.

    A gondozás során lehetőség nyílik az erre kiképzett patikussal való konzultációra, illetve különböző mérésekre egy erre a célra szolgáló (elkülönített) helyiségben.

      További cikkeink
   • Vércukorszint mérés
   • Hogyan lesz a szénhidrátból zsír?
   • A legsikeresebb fogyókúra
   • Tévhitek az egészséges táplálkozásról
   • Az öko-Atkins diéta
   • "Miért puffad a hasam?" - Az orvos válaszol
   • Mit kell tudni a glikémiás indexről?
   • A protokollt Magyarországon fejlesztették ki, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) pedig felkarolta és tagállamai számára ajánlásként közzé is tette.

    Jelenleg a 2400 magyarországi gyógyszertárból már 800-ban van ilyen szolgáltatás. A cél az, hogy a patikák legalább felében elterjedjen a program, főként a kistelepüléseken - mondta Zalai Károly.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.01.26 23:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismerje meg a debreceni patikarobotot

    A városban egyedülálló az a tócóskerti gyógyszertár, ahol robotkarok segítik, gyorsítják az ott dolgozók munkáját. A Tócós Patika cégvezetőjével, Bagosi Erikkel beszélgettünk.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Ezért fontos figyelnie a túlzottan alacsony vércukorszintre!

    Elsősorban az inzulinnal kezelt betegeknél jelentkezhet hipoglikémiás állapot, bár előfordulhat más gyógyszerrel kezelt cukorbetegeknél is. Fontos figyelnie a változásra, mert súlyosabb esetben csökken az agy cukorellátottsága, amely szédülést, koncentrációs zavart, látászavart, epilepsziás rohamot vagy akár kómát okozhat. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa osztja meg a legfontosabbakat.

    Nem alkoholos zsírmáj

    Korunkban a nem alkoholos zsírmáj az egyik leggyakoribb májbetegség. A triglicerid májban történő lerakódása számos következményes gyulladásos folyamatot indít el, melyek fibrózishoz, kötőszövet-felhalmozódáshoz vezetnek.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

    Az ájulás (syncope) lehetséges okai

    A syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Évente az idősebb korúak mintegy 30 százaléka szenved átmeneti eszméletvesztést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.