Tini fiúból lány - Átoperálták

Szerző: Független Hírügynökség

Spanyolországban kevesebb, mint 50 nem-változtató műtétet végeznek évente, de ez volt az első eset, hogy egy kiskorún hajtottak végre ilyen operációt.

Lánnyá operáltak át egy 16 éves fiút Spanyolországban, ahol ez volt az első nem-változtató műtét egy kiskorún. - közölte szerdán a spanyol média. Az egyik barcelonai kórházban végezték el a két és fél órás operációt, még három héttel ezelőtt.

A páciens orvosának bejelentése szerint csak kevés országban engedélyezik, hogy tizenévesen végezzenek ilyen jellegű műtétet. Ivan Manero azt mondta, hogy a fiú jól van, komplikációk egyelőre nem jelentkeztek.

Az orvosa szerint a fiú, akinek nevét nem közli a kórház, azt mondta neki, hogy négy-öt éves kora óta úgy érezte magát, mint egy lány. A 16 éves fiún hormonális és pszichiátriai kezeléseket végeztek két éven át, miután eldöntötte, hogy lány akar lenni.

Bírói engedéllyel operálhatták át

Ennyi azonban nem volt elég.

A férfi nemi szervek fejlődési rendellenességei

A húgycső, a hímvessző és a herék fejlődési zavarai szerencsére ritkán fordulnak elő, viszont néhány esetben közösülési képtelenséghez vezethetnek, vagy akadályozhatják a vizeletürítést. A fejlődési rendellenességeknek vannak enyhébb, orvosi beavatkozást nem igénylő formái, ám olyanok is, melyeknek súlyos következményei lehetnek, mint például közösülési képtelenség, sterilitás, a normális vizeletürítés akadályozottsága.
A férfi nemi szervek fejlődési rendellenességei >>

A törvény értelmében ugyanis bírói engedélyre is szükség volt a műtéthez, mivel kiskorúról volt szó. Spanyolországban kevesebb, mint 50 nem-változtató műtétet végeznek évente, de ez volt az első eset, hogy egy kiskorún hajtottak végre ilyen operációt - mondta Monica Martin, a transzszexuálisak spanyol szövetségének alapítója, aki szerint ők nem ellenzik kiskorú esetében a műtétet, de azt tanácsolják a páciensnek és családjának, hogy nagyon jól gondolják meg, mielőtt döntést hoznak.

Martin szerint a legokosabb, ha érett emberként határozza el magát valaki a változtatásra.

Spanyolországban a regionális kormányok működtetnek saját egészségügyi rendszert. Ezek közül három, mint például Katalóniáé, fizet a nem-változtató műtétért.

A most átoperált fiú családja viszont magánklinikán végeztette a műtétet, amiért nekik kellett fizetniük. Kiskorún ugyanis állami kórházban tilos ilyen operációt elvégezni.

A férfivé válás sérülékeny - Interszexualitás

Egészséges esetben a kromoszómák által meghatározott genetikai nem, megegyezik a külső jegyekben észlelt nemmel. Interszexuális állapot az, amikor ez a harmónia megbomlik, és a genetikai nem, nem felel meg a külső nemi jegyeknek.
Ha a férfi kromoszómakészletű (46 XY) ember, kisebb vagy nagyobb mértékben nőies külső jegyekkel rendelkezik tesztikuláris interszexualitásról beszélünk. (testis=here) Az embrionális fejlődés során a „férfivá válás” nagyon sérülékeny. Ehhez a folyamathoz feltétlenül szükséges az Y kromoszómára, ennek hiányában női irányba fejlődik a magzat. Nagyon ritkán a here fejlődése az embrionális kor valamelyik időszakában megáll, visszafejlődik.
Ilyenkor a külső megjelenés attól függ, hogy hányadik terhességi héten következett be a zavar. Minél idősebb volt a magzat, annál több férfi nemre jellemző külső jegyet látunk, és minél hamarabb, annál nőiesebbek a külső nemi jegyek.
Az interszexualitásról >>

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.