• 15 évvel hosszabb élet - Mi a titka?

    Szerző: MTI

    Mivel minden második ember szív- és érbetegség következtében hal meg, aki úgy él, hogy ennek a betegségnek akár csupán három kockázati tényezőjét elkerüli, csaknem másfél évtizeddel hosszabb életre számíthat, mint az, aki egész nap csak ül, elhízik és egyik cigarettáról a másikra gyújt.

    Az Aerobics Center Longitudinal tanulmány elgondolkoztató eredményeit az Archives of Internal Medicine közölte. Amikor a II. világháborút követő évtizedekben az orvosok fölfigyeltek arra, hogy a halottak fele szívinfarktus vagy szélütés áldozata, a szív- és érbetegségek kutatása világszerte jelentősen megnőtt.

    Hirdetés

     Nikotinfüggőségi teszt
    Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát. 
    Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>
    Az Egyesült Államokban több, nagy vizsgálat indult a koszorúérbetegség okainak tanulmányozására: ezek közé tartozik az Aerobics Center Longitudinal Study is. Kenneth Cooper, aki egész életét annak szentelte, hogy a testmozgás és az egészség összefüggését igazolja, önként jelentkező felnőttek tízezreit vonta be ebbe a munkába. Cooper találta ki az aerobik kifejezést is: innen a vizsgálati központ és a tanulmány neve.

    Chong-Do Lee és munkatársai az Aerobics Center most közölt vizsgálatában 23 657 férfi adatait értékelték, akiknek sorsát, egészségi állapotának alakulását átlag 15 éven át követték. A modern tudományban gyakran alkalmazzák azt az értékelési módot is, hogy a vizsgálati alanyok száma és a megfigyelési idő szorzata mennyi. Ebben az esetben az itt nyert adatok 348 811 emberi életéven alapulnak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az önkéntesek átlagosan 44 éves korukban csatlakoztak a vizsgálathoz és semmiféle, kimutatható betegségben nem szenvedtek. A kutatók azt nézték, hogy azok, akik nem dohányoztak, testsúlyuk mindvégig a nemzetközi normának megfelelő maradt és a rendszeresen ismételt, terheléses vizsgálatok tanúsága szerint megfelelő fizikai állapotban voltak, ritkábban kerülnek-e szívroham miatt kórházba vagy halnak meg szívbetegségben, mint azok, akiknél ezek a kockázati tényezők jelen vannak.

    A vizsgálati alanyok 43 százalékánál mindhárom kockázati tényező kimutatható volt, viszont csak alig három százalékot tettek ki azok, akiknél nem volt nikotin hatás, vigyáztak a vonalaikra és eleget mozogtak. Az adatok viszont azt mutatták, hogy az egészséges életmód megéri: ez a három százalék 14 évvel hosszabb életre számíthat, mint azok, akiknél mindhárom rizikófaktor érvényesült.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2010.01.11 19:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    Mi okozhat hevesebb szívdobogást? - Az orvos válaszol

    Étkezés után gyakran érzem, hogy hevesebben ver a szívem. Okozhatja ezt a vércukorszint megemelkedése? Vagy esetleg allergiás lehetek valamilyen tápanyagra, ételre?

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.