Veszélyes szer rendelhető interneten

Szerző: MTI

A megrendelt és gyorsan kiszállított készítmény dobozán csak az szerepelt, hogy hatásos arcbőrpuhító, és zöldtea-kivonatot tartalmaz. Ténylegesen a hatóságok által tiltott SARMs gyógyszercsoport egyik tagja volt a dobozban.

Az egyik új, súlyemelők és testépítők által használt doppingszer az internetes kereskedelemben is megjelent.

A veszélyes jelenségre német sportorvosok hívták fel a figyelmet. Az emberi sportteljesítmény növelésére vagy súlyos, sorvasztó betegségek kezelésére alkalmas molekulák kutatása legtöbbször párhuzamosan folyik.

"A testépítéstől összemehet a férfiasságom?"
"16 éves koromban a méret 16 cm körülinek felelt meg. Most 24 éves vagyok és 11 cm a péniszem, de ez a folyamat már 18 éves korom óta állandósult. Okozhatja ezt a testépítés, amit 16 éves koromtól 20 éves koromig űztem?"
Az orvos válasza >>

Példa erre a szelektív androgén receptor modulátorok esete, amelyek angol nyelvből eredő rövid neve: SARMs.

A férfias megjelenést, tulajdonságokat létrehozó nemi hormonok - például a tesztoszteron - hatására növekszik az izomtömeg, erősödnek a csontok, kevesebb lesz a zsír.

Ezek a változások nem csak a testépítésre, a birkózók erejének fokozására ideálisak, hanem rosszindulatú daganatok okozta leromlás vagy csonttörések utáni állapotok javítására is létfontosságúak lehetnének.

Hormon mellékhatásokkal

Az ilyen hormonok adása azonban igen nehézkes és veszélyes mellékhatásokkal is jár. A kutatók régóta dolgoznak ezeknek a gondoknak a megoldásán. Így kezdődött el a munka 1998-ban a receptormódosító molekulák vizsgálatával is. Ehhez először tisztázni kellett a hím nemi hormonok hatásának kifejlődését

Az ilyen hormonok, például a tesztoszteron, a sejtek felszínén lévő receptorokhoz kötődnek. A folyamatban a hormon-receptor kapcsolat általában megduplázódik, és így jut be a sejtek belsejébe, ahol aztán megtörténik a génátírás - így valósul meg a hormonhatás.

Veszélyes szer internetes rendelése

A SARMs-készítmények ígéretesek, mert szájon át adhatók, kisebb náluk a mellékhatások kockázata, és remélhető, hogy valóban sikerül tényleg szelektív változatot kifejleszteni, amely célzottan, csak bizonyos sejtekre hat.

Mario Thevis és munkatársai azonban egyelőre olyan szer hirdetését találták meg az interneten, amelyről ez nem mondható el.

A megrendelt és gyorsan kiszállított készítmény dobozán csak az szerepelt, hogy hatásos arcbőrpuhító, és zöldtea-kivonatot tartalmaz. Ténylegesen a hatóságok által tiltott SARMs gyógyszercsoport egyik tagja volt a dobozban.

A német szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy külön veszélyt jelent az ilyen, megfelelően még nem vizsgált szerek esetében az adagolási javaslat hiánya is. Cikküket a Drug Testing and Analysis közölte.

Az anabolikus szteroidok mellékhatásai

Már évszázadok óta foglalkoztatja az emberiséget a teljesítményfokozás lehetősége, amelyek célja a fizikai erő növelése, a fáradtság leküzdése és a koncentrálóképesség fokozása. A felépítő (más néven anabolikus) szteroidok napjainkban az egyik legelterjedtebb teljesítményfokozó anyagok, amelyek a kereskedelmi forgalomban is fellelhetőek. Gyakorlatilag minden sportágban - futás, úszás, súlyemelés, bodybuilding - használnak ilyen szereket a sportolók a felkészülési idő alatt, pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) legújabb doppinglistájára is felkerültek ezek a szerek. A hasznosnak vált hatásai mellett érdemes mérlegelni a túlzott használatkor fellépő mellékhatásokat is, és ezeket figyelembe véve felelősségteljesebben nyúlni a doppingszerekhez. Milyen kockázatokkal jár a szteroidhasználat? >>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A száraz szem kezelése A száraz szem kezelése

Műkönnyek és egyéb megoldások - Mit kell tudnunk róluk?

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Az egészséges étrend hozzájárulhat kordában tartásához.

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

"Izmos akartam lenni, de a potenciám...

"11 hetes szteroidkúrám után aggasztóan csökkent a libidóm, bár volt olyan partnerem, akivel nem volt ilyen gondom. Ez most átmeneti probléma, vagy...

A testépítés során használt...

Fogyasztott tiszta kreatin koncentrátumoknak van-e valamilyen szervezetre káros hatása? A rendszeres taurin használatnak milyen veszélyei vannak?...

Testépítés és tömegnövelés...

"18 éves fiú vagyok és 180 cm vagyok és 70kg, vagyok vékony alkat. Szeretnék kidolgozott felsőtesttel rendelkezni és egy ideje dolgozom is rajta. A...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.