Tiltakozó háziorvosok

Szerző: MTI

Januárban az első utalással a háziorvosi vállalkozások számlájára a szokásosnál tíz-huszonötezer forinttal érkezett kevesebb, a tárca szerint a munkáltatói terhek csökkenésével arányosan mérsékelték az egy beteg után járó 163-165 forintos átalánydíjat.

Egyelőre egyéni tiltakozó akciókkal reagálnak a háziorvosok arra, hogy a kormány csökkentette a praxisok finanszírozását, eddig tucatnyi körzetben állította le az orvos az autóját, kapcsolta ki a mobiltelefonját, válaszul a kabinet lépésére - írta a Népszabadság péntek számában.

Összeomlik a háziorvosi ellátás?
Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat. Összeomlik a háziorvosi ellátás? >>
Egy háziorvos a lapnak elmondta: ő már jelezte az ÁNTSZ-nek és az Országos Mentőszolgálatnak is, hogy a sürgős eseteket - ha nem a rendelőjében éri a hívás - nem tudja ellátni, gyalog nem tud gyorsan a helyszínre érni, ezért minden ilyen esetben a mentőkre hárul az ellátás.

Hozzátette, hogy a gépkocsi nem tartozik a feltétlenül biztosítandó orvosi eszközök körébe, s miután a közfinanszírozás már évek óta nem pótolja még az infláció okozta veszteségeket sem, nem marad más választása, mint hogy takarékosabban üzemeltesse a körzetet.

Hová vezet, ha a háziorvosok leállítják a kocsijukat?

A Népszabadság megjegyzi, hogy ha az orvosok leállítják az autóikat, az csak számukra jelent megtakarítást, egyetlen mentőkivonulás ugyanis 7700 forintba kerül a felhasznált gyógyszerek és egyéb eszközök nélkül.

Januárban az első utalással a háziorvosi vállalkozások számlájára a szokásosnál tíz-huszonötezer forinttal érkezett kevesebb, a tárca szerint a munkáltatói terhek csökkenésével arányosan mérsékelték az egy beteg után járó 163-165 forintos átalánydíjat.

Ezzel 1,7 milliárd forinttal csökkent az orvosokhoz eljuttatott összeg, de ezt - differenciáltan - az év második felében visszakapják a minőségi munkát végző körzetek. A döntést a Magyar Orvosi Kamara, és a háziorvosok másik érdekvédelmi szövetsége, a Kasszaorvosi Szervezet is kifogásolja.

Egyre kevesebb a háziorvos
Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
Egyre kevesebb a háziorvos>>

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Sürgősségi szakorvosi beutaló:...

Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.