Miért nem egészségesek az amerikaiak?

MTI
megjelent: 2010.01.04.

Az amerikai kormány elemzi a 2010-es eredményeket, majd új, vélhetően kevésbé nagyratörő egészségügyi célokat tűz ki, melyeket 2020-ra kíván elérni. Az Egyesült Államok egészségügyi és humán szolgáltatások minisztériuma tízévente újraértékeli a célokat, és jelentést tesz közzé az előző évtizedben elért haladásról.

Nem sikerült elérni azokat a nagyszabású népegészségügyi célokat, amelyeket 2010-re tűzött ki maga elé az amerikai kormányzat egy évtizede.

Nem kevesebb, hanem több az elhízott amerikai; több sót esznek, nem kevesebbet; emelkedett, nem pedig csökkent a magas vérnyomással élők száma és több gyereknek van kezeletlen lyukas foga, mint egy évtizede. Más területeken azonban értek el eredményt: javult az oltási arány, kevesebb lett a munkahelyi sérülés, valamint csökkent a szélütés, rák és szívbetegségek miatti halálozási arány.

Ön tudta?
A sóbevitel legnagyobb része azon ételekben található, amelyeket készen megvásárolunk: például a kenyérben, a készételekben, konzervekben, felvágottakban.Bővebben a sószegény étrend érvédő hatásairól >>
Az amerikai kormány elemzi a 2010-es eredményeket, majd új, vélhetően kevésbé nagyratörő egészségügyi célokat tűz ki, melyeket 2020-ra kíván elérni. Az Egészséges Emberek elnevezésű programot az 1970-es évek végén indították; célja egyebek közt, hogy a hosszabb, egészségesebb élet elérése érdekében folyamatosan tájékoztassák az amerikaiakat a megelőzhető betegségekről.

Az Egyesült Államok egészségügyi és humán szolgáltatások minisztériuma tízévente újraértékeli a célokat, és jelentést tesz közzé az előző évtizedben elért haladásról.

Több mint 30 év elteltével azonban a kitűzött, mérhető célokat még nem eléggé ismeri a nyilvánosság, és azok szerény számban teljesültek. Az 1990-es mérhető célkitűzések 41 százalékát, míg a 2000-es céloknak 24 százalékát sikerült csak elérni.

Ami a 2010-es célkitűzéseket illeti, az adatgyűjtés még folyamatban van, a végleges jelentés 2011-re készül el. Ám az amerikai Betegségellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) előzetes becslése szerint úgy tűnik, a célkitűzések teljesülési aránya legfeljebb 20 százalék körül várható.

Vélhetően a kitűzött célok voltak eltúlzottak. A program például mintegy 25 százalékról 15 százalékra kívánta csökkenteni az elhízott amerikaiak arányát.

A legutóbbi szövetségi adatok alapján azonban mostanra már a felnőttek 34 százaléka elhízott az országban. Hasonlóan irreálisnak bizonyult az a cél, hogy 28 ról 16 százalékra csökkentsék a magas vérnyomás előfordulási arányát, mert valójában 29 százalékra emelkedett az arány.

Szakemberek szerint a kezdeményezés sikeresebb lenne, ha egy ilyen terv tartalmazná azt is, miként érhetik el a kitűzött célokat és mindez mennyibe kerülne.

A 2020-ra vonatkozó célkitűzések már az egészségügyi illetékesek előtt vannak, egy szakértői tanácsadó testület realisztikusabb, megvalósítható célokat javasolt.

(MTI)

Túlzott célkitűzések, vagy romló egészségi állapot?

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

12 figyelmeztető szívtünet 12 figyelmeztető szívtünet

Milyen esetekben jobb orvosi segítséget, véleményt kérni?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Télen nehezebb szabályozni a vérnyomást

Egy amerikai tanulmány szerint, melyet 443 632 magas vérnyomással kezelt veterán adatai alapján végeztek, a magas vérnyomást sokkal nehezebb télen...

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a demencia és a magas vérnyomás?

A demencia (elbutulás) egy olyan betegség, mely általában idősebb korban jelentkezik és a kor előrehaladtával nő az előfordulási gyakorisága....

Balkamra-hipertrófia - Megnöveli az infarktus és a szívelégtelenség kockázatát

Az egyik korai, magas vérnyomással összefüggő szövődmény a szív izomzatának megvastagodása, azaz a balkamra-hipertrófia.

Sokat tehetünk a magas vérnyomás ellen - Íme a rizikófaktorok

Az emelkedett vérnyomás ritkán okoz tüneteket, lappangva, alattomosan károsítja az érfalat és okoz súlyos szövődményeket. Érdemes emiatt...

Magas vérnyomás - Amit Ön is megtehet

A magas vérnyomás olyan állapot, amit rendszeresen, az élet végéig folyamatosan kezelni kell. Az életmódváltás nagyban hozzájárul a magas...

A magas vérnyomás agyi szövődményei

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha a vérnyomás tartósan meghaladja a 140/90 Hgmm feletti értéket. A magas vérnyomás előfordulási gyakorisága...

Az agyvérzés rizikófaktorai - Ön tisztában van vele?

Az érelmeszesedés a verőerek falának évek alatt kialakuló betegsége, ami végül érszűkülethez, érelzáródáshoz vezet. Az érelmeszesedés az...

Milyen betegségekre figyeljen, ha magas a vérnyomása?

Magyarország halálozási statisztikáiban az első helyen a szív- és érrendszeri betegségek okozta halál áll, míg európai viszonylatban csupán a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.