Megbüntetik a háziorvosokat?

Szerző: Független Hírügynökség

A nyilatkozó orvosok igazságtalannak ítélték a büntetést, szerintük eleve rossz a rendszer, a jogalkotóknak az embereket kellene érdekeltté tenniük abban, hogy rendszeresen járjanak szűrésre.

Néhány ezertől akár több százezer forintig terjedhet az a büntetést, amelyet több tucat háziorvosnak ki kell fizetnie, mert olyan pácienseik gondozásáért is fölvették a pénzt, akiket évek óta nem is láttak - írja a lap.

Összeomlik a háziorvosi ellátás?
Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat. Összeomlik a háziorvosi ellátás? >>
Eddig 28 orvost bírságolt meg az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mert egyes betegeiket nemcsak hogy már évek óta nem látták, de nem is tettek semmit azért, hogy a rendelőjükbe csalogassák őket.

A hatályos jogszabályok szerint csak olyan taj kártya után jár a havi 160 forintos kártyapénz a háziorvosnak, akit rendszeresen gondoz.

A praxisba bejelentett, de a rendeléstől egy, illetve három éve távolmaradó pácienseket az orvosnak ki kell jelentenie a körzetéből.

Hogyan kerülhetnék el a büntetést?

Aki ezt elmulasztja, annak - legfeljebb öt évre visszamenőleg - visszavonja az OEP a jogtalanul felvett közfinanszírozást.

Az egészségbiztosító szerint a büntetés elkerüléséhez már az is elegendő volna, ha az orvos bizonyíthatóan megpróbálta a rendelőbe csalogatni a rendszeres szűrésekről makacsul távol maradókat.

A betegnek küldött levél tértivevényével vagy a számítógépes szoftver által regisztrált e-maillel is igazolható a gondoskodás, elkerülhető a büntetés.

A lapnak nyilatkozó orvosok igazságtalannak ítélték a büntetést, szerintük eleve rossz a rendszer, a jogalkotóknak az embereket kellene érdekeltté tenniük abban, hogy rendszeresen járjanak szűrésre.

Egyre kevesebb a háziorvos

Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.
Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés. Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.
Egyre kevesebb a háziorvos>>

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.