160 millió - Hová kerülnek az Egészségbiztosítási Felügyelet bírságai?

Szerző: MTI

A felügyelethez a legtöbb panasz a szülészet-nőgyógyászat, a belgyógyászat, valamint a sebészet területéről érkezik. A megkeresések a leginkább arról szólnak, hogy nem volt megfelelő az ellátás.

Összesen mintegy 160 millió forint bírságot szabott ki az idén az Egészségbiztosítási Felügyelet (EFB), ennek döntő részét a gyógyszerpiacon kirótt pénzbüntetés teszi ki, amely több mint 112 millió forint - közölte Holchacker Péter, a felügyelet elnökhelyettese szerdán Budapesten.

Indikátorrendszer
Hasonlítsa össze az intézményeket!
Az egészségügyi szolgáltatók indikátorrendszere >>

A legnagyobb bírságot, 20 millió forintot egy gyógyszercéggel szemben szabták ki, mert a társaság hosszú ideig mindenféle engedély nélkül végzett gyógyszerismertető tevékenységet - mondta a háttérbeszélgetésen Holchacker Péter, hozzátéve, hogy a döntés ellen nem érkezett bírósági felülvizsgálati kérelem, a cég befizette a bírságot.

Közölte, hogy november 30-ig csaknem négyezer esetben fordultak a felügyelethez, mintegy háromezer esetben tájékoztatást kértek. Holchacker Péter elmondta: november 30-ig 517 közigazgatási eljárást tudtak lezárni, 166 esetben szabtak ki egészségügyi szolgáltatókkal szemben pénzbírságot, ami több mint 40 millió forintot tesz ki.

A bírságok nyolcvan százaléka visszakerül az egészségbiztosítási alapba

Nem tudják kifizetni a kártérítési összegeket
Műhibaperekben akár rekord kártérítési összegeket, 80-100 millió forintot is követelnek a betegek, a kórházak viszont nem tudják ezt kifizetni. Nem tudják kifizetni a kártérítési összegeket >>

A legnagyobb bírság itt 5 millió forint volt, ezt a szolnoki Hetényi Géza kórházra rótták ki, mert több jogszabályi előírást és szakmai szabályt nem tartott be az intézmény belgyógyászati osztálya.

Emellett megállapították az elvárható gondosság elvének és a megfelelő egészségügyi ellátáshoz való jog sérelmét - közölte a felügyelet elnökhelyettese.

A gyógyszerpiaci felügyelet kapcsán szólt arról, hogy az előző évekhez képest jelentősen nőtt az orvoslátogatással kapcsolatosan kiszabott bírságok mértéke.

A gyógyszerpiacon 43 esetben összesen 112,5 millió forint büntetést szabtak ki. Ez több mint kétszer annyi, mint amennyi az előző időszakban volt - jegyezte meg Holchacker Péter.

Betegjogok

Elmondta, hogy a felügyelethez befolyó bírságbevétel nyolcvan százalékát automatikusan vissza kell küldeni az egészségbiztosítási alapba, a fennmaradó húsz százalékot pedig betegtájékoztató programokra kell fordítaniuk.

A felügyelethez a legtöbb panasz a szülészet-nőgyógyászat, a belgyógyászat, valamint a sebészet területéről érkezik.

A megkeresések a leginkább arról szólnak, hogy nem volt megfelelő az ellátás.

(MTI)

Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

A felfekvés fokozatai A felfekvés fokozatai

A kialakult felfekvést a stádiumának megfelelően kezelni kell.

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Megküzdés a krónikus fáradtsággal...

A krónikus fájdalom és a krónikus fáradtság nagymértékben rombolja az életminőséget, ezért fontos önsegítő tippek által is lehetőséget...

Várólisták - mely műtétekre kell a...

Csípő- és térdprotézis-, valamint gerincstabilizáló műtétek – továbbra is ezekre kell a legtöbbet várni a kórházakban, az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.