Vérlemezke gátlók

Dr. Kovács Anikó
szerző: Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész - WEBBeteg
megjelent: 2009.12.25.

Az ún. vérlemezke gátlók ("vérhígítók") csökkentik a vérlemezkék összecsapódását, ezáltal csökkentik a vérrögök kialakulásának és az erek elzáródásának veszélyét. Ez az aszpirinen kívül más hatóanyagokkal, más hatásmechanizmuson keresztül is lehetséges.

A vérlemezkék aktiválódásuk során különböző anyagokat bocsátanak ki, melyek a közvetlen környezetben lévő többi vérlemezkét aktiválják.

Ezen anyagok receptorukhoz való kötődését meg lehet gátolni, így elmarad az ereket eltömítő vérlemezkedugó kialakulása, vagy legalábbis csökken a kapcsolódó vérlemezkék száma. Ezzel a hatásmóddal gátolják az ateroszklerózis kialakulását a tiklopidin és a klopidogrel hatóanyagú gyógyszerek.

Hatásos a szájon át szedés

Mi okozza a vérzékenységet?

A véralvadás igen bonyolult rendszer, az egyes elemek bármelyikének kóros állapota a véralvadási folyamat sérülését okozhatja. Véralvadást okozó zavarok

Ezek a szerek szájon át adva gyorsan és teljesen felszívódnak, maximális hatásuk egy hét múlva alakul ki, de abbahagyásuk után is még egy hétig megmarad. A hatás gyorsítása érdekében gyakran nagyobb kezdő adagot adnak az orvosok.

Minden olyan esetben lehet ezeket a hatóanyagokat alkalmazni, amikor az acetilszalicilsavat is, sőt aszpirin-intolerancia illetve gyomor- és nyombélfekély esetén is, vagyis ha az előbb említett szer ellenjavallt.

A tiklopidin és a klopidogrel szedése ellenjavallt bármilyen eredetű vérzés vagy vérzékenység esetén, májkárosodás során, valamint terhesség és szoptatás ideje alatt. A tiklopidin ezenkívül akkor sem alkalmazható, ha a kórtörténetben bármilyen vérsejtszám eltérések előfordult.

Mindkét hatóanyag okozhat gyomor-bélrendszeri problémákat, bőrtüneteket, bőrbevérzéseket, és esetleg orrvérzést, melyek azonban nem olyan súlyosak, hogy a terápia felfüggesztését tegyék szükségessé, ugyanis hamar elmúlnak.

A mellékhatások tekintetében is a tiklopidin vezet, ugyanis ez eddigieken túl a fehérvérsejtszám csökkenését okozhatja, mely nagyon ritka, de potenciálisan súlyos szövődményekhez vezethet.

Emiatt az alkalmazás első 3 hónapjában rendszeres vérképellenőrzés szükséges. A klopidogrel ehhez képest lényegesen kevesebb szövődményt okoz.

A tiklopidin és a klopidogrel hatása más szerekkel

Teszt

Mennyire veszélyeztetik egészségét a szív-és érrendszeri betegségek?
A tesztből kiderül

Mindkét hatóanyagra jellemző, hogy acetilszalicilsavval vagy más típusú véralvadás gátlókkal összeadódik a hatásuk, vagyis nő a vérzés kockázata. A savlekötők megkötik a ticlopidint a bélrendszerben, így csökken a felszívódása és a hatékonysága.

Ezzel ellentétben a savcsökkentő hatású cimetidin viszont fokozza a ticlopidin hatékonyságát, mert gátolja a lebomlását. A ticlopidin viszont az asztma kezelésére használt teofillin kiürülését gátolja, aminek nyugtalanság és szapora szívverés lehet a tünete.

Klopidogrellel ezeket a kölcsönhatásokat nem figyelték meg, viszont más gyógyszerek, mint például az epilepszia-ellenes fenitoin, a koleszterin-csökkentő fluvasztatin és egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők hatását növeli a lebomlásuk gátlásával.

A vérlemezke gátlókkal kialakuló kölcsönhatások lehetősége miatt fokozott óvatosság szükséges más gyógyszerekkel való együttszedéskor, és nem árt időnként ellenőriztetni a véralvadási paramétereket sem, hogy megfelelő-e a vérlemezke gátló hatékonysága.

(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

A Glanzmann-trombaszténia

A Glanzmann-trombaszténia (Glanzmann-thrombastenia) a ritka öröklődő vérzékenység (hemofília) egyik fajtája. A vérlemezkék olyan működési...

Esszenciális trombocitémia - Extrém magas vérlemezkeszám

Az esszenciális trombocitémia (ET) egy olyan ismeretlen okú hematológiai megbetegedés, melyben a vérlemezkéket termelő megakaryocyták kontrollálatlan...

A TTP okozta panaszok és kezelésük

A TTP, azaz a trombotikus trombocytopenias purpura egy vért érintő betegség, amelyben a vérlemezkék elhasználódnak az erekben kialakuló kis...

Trombocitopénia (alacsony vérlemezkeszám)

A vérben átlagosan mikroliterenként 150 000-400 000 (150-400 G/l) vérlemezke (trombocita) található. Kóros vérzéses tünet jelentkezhet, ha a...

A von Willebrand-szindróma

A von Willebrand-szindróma a leggyakoribb alvadási zavar, kóros vérzékenységgel járó állapot: átlagosan 100 lakosra jut egy ilyen megbetegedés.

A vérképzés

A csontvelőben zajló vérképzés az ember egész életén keresztül biztosítja a vér valamennyi alakos elemét. Naponta trilliós nagyságrendű vérsejt...

Az aszpirin véralvadásgátló hatása

Az acetilszalicilsavnak (aszpirin) nemcsak a fájdalomcsillapító hatását használjuk ki a gyógyításban, hanem a véralvadásra kifejtett pozitív...

THR (trombocita)

A vérlemezkék (trombocita) a véralvadásban játszanak szerepet. A csontvelőben képződnek, a vérben keringve az érfal sérülése esetén...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.