Vérlemezke gátlók

Dr. Kovács Anikó
Szerző: WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész

Az ún. vérlemezke gátlók ("vérhígítók") csökkentik a vérlemezkék összecsapódását, ezáltal csökkentik a vérrögök kialakulásának és az erek elzáródásának veszélyét. Ez az aszpirinen kívül más hatóanyagokkal, más hatásmechanizmuson keresztül is lehetséges.

A vérlemezkék aktiválódásuk során különböző anyagokat bocsátanak ki, melyek a közvetlen környezetben lévő többi vérlemezkét aktiválják.

Ezen anyagok receptorukhoz való kötődését meg lehet gátolni, így elmarad az ereket eltömítő vérlemezkedugó kialakulása, vagy legalábbis csökken a kapcsolódó vérlemezkék száma. Ezzel a hatásmóddal gátolják az ateroszklerózis kialakulását a tiklopidin és a klopidogrel hatóanyagú gyógyszerek.

Hatásos a szájon át szedés

Mi okozza a vérzékenységet?

A véralvadás igen bonyolult rendszer, az egyes elemek bármelyikének kóros állapota a véralvadási folyamat sérülését okozhatja. Véralvadást okozó zavarok

Ezek a szerek szájon át adva gyorsan és teljesen felszívódnak, maximális hatásuk egy hét múlva alakul ki, de abbahagyásuk után is még egy hétig megmarad. A hatás gyorsítása érdekében gyakran nagyobb kezdő adagot adnak az orvosok.

Minden olyan esetben lehet ezeket a hatóanyagokat alkalmazni, amikor az acetilszalicilsavat is, sőt aszpirin-intolerancia illetve gyomor- és nyombélfekély esetén is, vagyis ha az előbb említett szer ellenjavallt.

A tiklopidin és a klopidogrel szedése ellenjavallt bármilyen eredetű vérzés vagy vérzékenység esetén, májkárosodás során, valamint terhesség és szoptatás ideje alatt. A tiklopidin ezenkívül akkor sem alkalmazható, ha a kórtörténetben bármilyen vérsejtszám eltérések előfordult.

Mindkét hatóanyag okozhat gyomor-bélrendszeri problémákat, bőrtüneteket, bőrbevérzéseket, és esetleg orrvérzést, melyek azonban nem olyan súlyosak, hogy a terápia felfüggesztését tegyék szükségessé, ugyanis hamar elmúlnak.

A mellékhatások tekintetében is a tiklopidin vezet, ugyanis ez eddigieken túl a fehérvérsejtszám csökkenését okozhatja, mely nagyon ritka, de potenciálisan súlyos szövődményekhez vezethet.

Emiatt az alkalmazás első 3 hónapjában rendszeres vérképellenőrzés szükséges. A klopidogrel ehhez képest lényegesen kevesebb szövődményt okoz.

A tiklopidin és a klopidogrel hatása más szerekkel

Teszt

Mennyire veszélyeztetik egészségét a szív-és érrendszeri betegségek?
A tesztből kiderül

Mindkét hatóanyagra jellemző, hogy acetilszalicilsavval vagy más típusú véralvadás gátlókkal összeadódik a hatásuk, vagyis nő a vérzés kockázata. A savlekötők megkötik a ticlopidint a bélrendszerben, így csökken a felszívódása és a hatékonysága.

Ezzel ellentétben a savcsökkentő hatású cimetidin viszont fokozza a ticlopidin hatékonyságát, mert gátolja a lebomlását. A ticlopidin viszont az asztma kezelésére használt teofillin kiürülését gátolja, aminek nyugtalanság és szapora szívverés lehet a tünete.

Klopidogrellel ezeket a kölcsönhatásokat nem figyelték meg, viszont más gyógyszerek, mint például az epilepszia-ellenes fenitoin, a koleszterin-csökkentő fluvasztatin és egyes nem szteroid gyulladáscsökkentők hatását növeli a lebomlásuk gátlásával.

A vérlemezke gátlókkal kialakuló kölcsönhatások lehetősége miatt fokozott óvatosság szükséges más gyógyszerekkel való együttszedéskor, és nem árt időnként ellenőriztetni a véralvadási paramétereket sem, hogy megfelelő-e a vérlemezke gátló hatékonysága.

(WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó gyógyszerész)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Hogyan készítsünk gyógynövényből...

Ez a kérdés azért is fontos, mert a várt hatás eléréséhez a gyógynövényben lévő hatóanyagoknak kellő mennyiségben ki kell oldódniuk....

Homoktövis - Mit érdemes tudnunk...

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb...

Zúzódási nyomok a bőrön - Az ITP...

Az idiopathias thrombocytopenias purpura, más néven immuntrombocitopénia (ITP) ismeretlen eredetű, alacsony vérlemezkeszámmal járó vérzéses...

Kék-zöld foltokat okozhatnak a...

A vérlemezkék fontos szerepet töltenek be a véralvadás beindításában, így funkciózavarai vérzékenységet okoznak, ami akár súlyos méreteket is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.