Szaloncukrot kapnak a véradók

Szerző: Független Hírügynökség

A Vérellátó Szolgálat a szeretet ünnepének közeledtével arra kéri az egészséges felnőtteket, hogy a karácsonyi készülődés közepette is gondoljanak beteg embertársaikra, és véradásukkal járuljanak hozzá az ország biztonságos vérellátásához.

Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) december 16-23. között minden véradót egy zacskó (40 deka) szaloncukorral ajándékoz meg az ünnepek előtti önzetlen véradásáért. A szervezők az akcióval arra kérik az embereket: idén is minél többen válasszák az ajándékozás különleges formáját, a véradást.

Az ünnepi, év végi- és év elejei időszak az ország vérellátása szempontjából mindig nehezebb, hisz az emberek az ünnepi készülődés, az év végi többletmunkák, a téli szabadságolások, illetve a rossz idő miatt nehezebben szakítanak időt a véradásra.

Véradóhelyek

Hol adhat vért az országban? Véradóhelyek listája megyénként>>

A téli meghűlések, betegségek is csökkentik a véradók számát.

Az egészségügyi intézmények ugyanakkor változatlan kapacitással működnek, a sok vért igénylő műtétek a téli hónapokban sem állnak le.

A téli időszakban is szükség van a véradókra

A balesetben sérülteknek, vérkészítményre szoruló súlyos betegeknek, transzplantáltaknak, újszülötteknek nagy szükségük van az életmentő vérre ebben az időszakban is - emlékeztet az OVSZ.

Véradási szabályok és tippek

HVéradás előtt az alkalmasságot orvosi vizsgálattal állapítják meg. A vizsgálat során természetesen a vér egyes jellemzőinek meghatározására is sor kerül, legfontosabb ezek közül a vér hemoglobintartalma. Olyan személyek esetében, akik első alkalommal adnak vért életük során, a vércsoport előzetes meghatározása is megtörténik
Véradási szabályok és tippek >>

A Vérellátó Szolgálat a szeretet ünnepének közeledtével arra kéri az egészséges felnőtteket, hogy a karácsonyi készülődés közepette is gondoljanak beteg embertársaikra, és véradásukkal járuljanak hozzá az ország biztonságos vérellátásához.

A véradáshoz személyi igazolvány, taj- és lakcímkártya szükséges.

A véradókat országszerte a vérellátó intézményekben és a kihelyezett véradó pontokon várják.

Az elérhetőségek és az akció szabályzata a www.ovsz.hu honlapon olvasható, de az ingyenesen hívható zöld számon (06/80/324-244) is felvilágosítást adnak.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bőrproblémája van? Bőrproblémája van?

Online mobilapplikációs szolgáltatás. Hogy működik a teledermatológia? (x)

Az F-vitamin - avagy a telítetlen...

Az F-vitamin a telítetlen zsírsavak csoportját foglalja magába. Az F-vitamin egy régebbi elnevezés, de mai értelemben már nem soroljuk ezeket a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.