Fájdalomcsillapítás - Cukor és ölelés

MTI
megjelent:

A kutatásieredmények szerint az újszülöttek fájdalomértéke akkor volt a legalacsonyabb, amikor a cukor és ölelés kombinációját alkalmazták náluk, minden más fájdalomcsillapító változatnál magasabb pontszámot kaptak a Sao Paoló-i állami egyetem kutatói.

A cukor és az anyával való bőrkontaktus csökkenti az újszülöttek fájdalmát oltás közben - közölték brazil kutatók a Pediatrics című szaklap legfrissebb számában. Az eddigi legnagyobb, 640 újszülöttre kiterjedt kutatásból kiderült, hogy egyszerű, olcsó módszerekkel csökkenthető a kicsik fájdalma injekciózás közben.

Szokatlan, de egyszerű módszerek fájdalomcsillapításra

A csokoládé olyan agyi területet aktivál, amely tompítja a fájdalmat, és megnehezíti az evés abbahagyását - közölték amerikai kutatók. Egyszerű fájdalomcsillapítás >>

A babákat véletlenszerűen négy csoportba osztották: az egyik csoportnál fájdalomcsillapítót alkalmaztak, a másiknál szőlőcukrot tettek a nyelvükre, a harmadiknál édesanyjuk ölelte őket közben, a negyediknél pedig egyszerre alkalmazták a cukros-ölelős módszert.

Fájdalmuk mértékét arckifejezésük, sírásuk időtartama és szívritmusuk jelezte.

A rutinoltást beadó orvosok nem tudták, hogy melyik kicsi kapott tiszta vizet, illetve cukoroldatot, ám az anyai ölelést nem lehetett "maszkírozni", így csak részleges vakpróbáról lehet beszélni a vizsgálattal kapcsolatban.

Mindenkinek másképp fáj
A fájdalom érzékelése és tűrése szempontjából mindannyian mások vagyunk. Mindenkinek másképp fáj>>
Az eredmények szerint az újszülöttek fájdalomértéke akkor volt a legalacsonyabb, amikor a cukor és ölelés kombinációját alkalmazták náluk, minden más fájdalomcsillapító változatnál magasabb pontszámot kaptak a Sao Paoló-i állami egyetem kutatói.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Sohajda Fanni, fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bálint Anita, reumatológus, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.