• Időjárási helyzetek hatása - életműködési zavarok

    Szerző: Meteo Klinika

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem.

    Annyi kétségtelen, hogy az emberi szervezet, és az atmoszférában lejátszódó folyamatok között fennálló összefüggés van.

    Hirdetés

    A karácsony környéki csodálatos időszakban is folyamatosan ki vagyunk téve a minket körülvevő világ hatásainak. A karácsonyra való készülődés fokozott terhelést jelent testileg, lelkileg egyaránt.

    Karácsony - A szeretet ünnepe

    Decemberben a nap sugarai laposabb szögben éri hazánkat, a nappalok rövidebbek, a fényhiányos időszakok hosszabbá válnak.

    Ez az időszak több szempontból is megterheli szervezetünket pszichésen és szomatikusan egyaránt.

    A napos időszakok csökkenése miatt megnövekszik a depressziós panaszokkal küzdő emberek száma, a tartós hideg időjárás miatt a kihűléses panaszok előtérbe helyeződnek.

    A beteg, kimerült szervezet lassabban alkalmazkodik a légköri változásokhoz, így a fronthatások, és egyéb légköri jelenségek intenzívebbé tehetik a betegségeik tüneteit.

      Depressziós vagyok, vagy csak rossz a kedvem?

    Nem mindenki depressziós, akiről azt mondják, illetve aki annak érzi magát, és ez fordítva is igaz: sok olyan depressziós beteg van, aki nem is gondolja ezt magáról. Mikor ajánlott orvoshoz fordulni? A depresszió a hangulatzavarok egyik legismertebb formája. Élete során az emberek 15%-át, egy adott pillanatban pedig a lakosság 2-2.5 százalékát érinti körülbelül. Minden pszichiátriai zavar tünetek együtteséből áll, vagyis itt is többféle tünet együttes jelenlétére van szükség a pontos diagnózishoz.
    A depresszió tüneteiről a WEBBetegen >>

    Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

    Amikor az időjárás hat ránk, alkalmazkodási folyamat játszódik le. Ha az életfolyamatok gyors átállása szükséges, az alkalmazkodást az idegrendszer végzi, a lassú, fokozatos áthangolásért, pedig a hormonális szabályozás felel.

    A hideg, és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.A melegfront érkezésekor a hideg légtömeg helyébe meleg nyomul, emelkedik a páratartalom, a légnyomás csökken, és a szimpatikus idegrendszer kerül izgalomba.

    Téli táj

    Hatására fokozódnak az anyagcsere folyamatok, a vérnyomás emelkedik, szaporábbá válik a szívműködés, erősödnek a gyulladásos jelenségek. A melegfronti hatások számos más tünetben is megnyilvánulnak, az arra érzékeny egyéneknél pedig kifejezett panaszokat okoznak.

    A keringési betegségekben és cukorbetegségben szenvedő betegek fokozottan reagálnak ezekre a jelenségekre.

    A hidegfront átvonulásakor a meleg légtömeget hideg követi, csökken a páratartalom, a légnyomás növekszik, és a paraszimpatikus idegrendszer kerül izgalomba.

    Hatására csökken a vérnyomás, a keringés lassul, a migrénes, reumás jellegű fájdalmak erősödnek, a reflexidő megnyúlik, és ezeken túl még sokféle módon érezzük a hatását.

    Az epilepsziás betegek kifejezetten rosszul viselik ezt az időjárási helyzetet, és a keringési betegségekben szenvedők a fokozott trombózisveszély miatt is nagyobb figyelmet igényelnek.

    De nemcsak a betegségekkel küzdő embereket viselik meg a légkörben végbemenő változások.

    Az egészséges szervezetet is komoly próbára teszi, és sok tünet kifejezetten az időjárás hatásaira jelentkezik.

    Sokunkat gyötör fejfájás, ha fúj a szél, vagy front tevékenység kapcsán. Rejtélyes módon időnként rosszul alszunk, ok nélkül vagyunk idegesek, feszültek, vagy éppen álmosak.

    Sokféle tünet mögött húzódhatnak meg időjárási okok!

    Bizonyos élethelyzetekben nagy szüksége lehet saját időjárás-függésének részletes megismerésére!  

    Az időjárás okozta gyakori panaszokról a www.meteoklinika.hu oldalon olvashat részletesen.

    (Meteoklinika.hu)

    Módosítva: 2009.12.11 09:41, Megjelenés: 2009.12.11 09:41
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    A tartós alváshiány komoly betegségeket okozhat

    Tapasztalták-e már, hogy ha egy-két napig álmatlanul forgolódnak, s csak pár órát alszanak éjjel, akkor a közérzetük, a hangulatuk nappal szinte elviselhetetlen? Nehezíti a kialvatlansággal terhelt napokat, ha gyötrő fejfájással, szédüléssel, koncentrációzavarral, hányingerrel társul a közérzetük. Ilyenkor a pirulák sem segítenek, csakis az alvás, a pihenés, az agysejtek regenerálódása. Figyelemért, egyenesen orvosi tanácsért kiált, ha valaki napokon át vagy annál hosszabb ideig sem képes pihentetően aludni, s ezzel párhuzamosan romlik az egészségi állapota is.

    Évekkel fiatalíthatja meg a vérkeringést a maratonfutás

    A maratoni távra való felkészülés és a táv lefutása javítja az először indulók egészségét, a vérereik életkorából nagyjából négy évet farag le egy új tanulmány szerint.

    Az időjárás hatásai a betegségekre

    Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók akár egy beteg állapotának romlását is előidézhetik.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Az időjárás változásainak egészségügyi hatásai

    Nagyon sok ember érzékeny az időjárásra, ezt a jelenséget a szaknyelvben meteoropátiának is nevezik. A meteoropátia bizonyos körülmények között a teljesítő- és koncentrációs képességet, a közérzetet vagy akár a lelkiállapotot is negatívan befolyásolhatja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.