Egészséges szív: magasabb intelligencia - Jobb állás

Szerző: MTI

A megfelelő testi erőnlét sokban hozzájárul a szakmai sikerekhez - derült ki egy nemrégiben bemutatott svéd tanulmányból.

A szív és a vérkeringés terhelhetősége fiatal felnőttkorban magasabb intelligenciát, később pedig jobb szociális és gazdasági helyzetet eredményezhet.

Az intelligens férfiaknak jobb a spermájuk

Egy angol kutatás szerint a magasabb intelligenciájú férfiak általában jobb minőségű spermákat termelnek.
Van összefüggés >>

A Göteborgi Egyetem orvosai több mint 1,2 millió olyan férfi adatainak vizsgálatából következtettek erre, akik 1950 és 1976 között a honvédség szolgálatába léptek. Azok a katonák, akiknek a szíve és vérkeringése jó állapotban volt, nem csak az intelligenciateszteken értek el kedvezőbb pontszámokat, hanem később életük során magasabb végzettséget és jobban fizető állást is szereztek.

A jelenséghez azonban az izmok erejének tulajdonképpen semmi köze: Michael Nilsson medikus szerint a fittség ebben az esetben azt jelenti, hogy jobb a szív- és tüdőkapacitás, így az agy bőségesen jut oxigénhez.

A kutatóknak a PNAS című szaklapban ismertetett tanulmánya szerint a fiatalok képzésük során is profitálhatnak a jó erőnlétből, ezért a testnevelés óráknak nagy jelentőségük van. "Abszolút kötelező tantárgy, ha matematikából és más elméleti tantárgyakból is jól akarnak teljesíteni" - húzta alá Nilsson.

A vizsgálatban 3150 - köztük 1432 egypetéjű - ikerpár is részt vett. Az ő eredményeik azt mutatták, hogy az öröklődés ebben az esetben lényegesen kevesebb szerepet játszik, mint a környezeti tényezők.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan maradjunk egészségesek...

Karácsony van, és szeretnénk jól érezni magunkat - ez csak természetes. Ezt illetően adunk néhány gyors tanácsot, ami lehetővé teszi, hogy...

Hogyan előzhető meg a hirtelen...

Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.