Egészséges szív: magasabb intelligencia - Jobb állás

MTI
megjelent:

A megfelelő testi erőnlét sokban hozzájárul a szakmai sikerekhez - derült ki egy nemrégiben bemutatott svéd tanulmányból.

A szív és a vérkeringés terhelhetősége fiatal felnőttkorban magasabb intelligenciát, később pedig jobb szociális és gazdasági helyzetet eredményezhet.

Az intelligens férfiaknak jobb a spermájuk

Egy angol kutatás szerint a magasabb intelligenciájú férfiak általában jobb minőségű spermákat termelnek.
Van összefüggés >>

A Göteborgi Egyetem orvosai több mint 1,2 millió olyan férfi adatainak vizsgálatából következtettek erre, akik 1950 és 1976 között a honvédség szolgálatába léptek. Azok a katonák, akiknek a szíve és vérkeringése jó állapotban volt, nem csak az intelligenciateszteken értek el kedvezőbb pontszámokat, hanem később életük során magasabb végzettséget és jobban fizető állást is szereztek.

A jelenséghez azonban az izmok erejének tulajdonképpen semmi köze: Michael Nilsson medikus szerint a fittség ebben az esetben azt jelenti, hogy jobb a szív- és tüdőkapacitás, így az agy bőségesen jut oxigénhez.

A kutatóknak a PNAS című szaklapban ismertetett tanulmánya szerint a fiatalok képzésük során is profitálhatnak a jó erőnlétből, ezért a testnevelés óráknak nagy jelentőségük van. "Abszolút kötelező tantárgy, ha matematikából és más elméleti tantárgyakból is jól akarnak teljesíteni" - húzta alá Nilsson.

A vizsgálatban 3150 - köztük 1432 egypetéjű - ikerpár is részt vett. Az ő eredményeik azt mutatták, hogy az öröklődés ebben az esetben lényegesen kevesebb szerepet játszik, mint a környezeti tényezők.

(MTI)

Cikkajánló

Túl sokat néz tévét?
Túl sokat néz tévét?

A trombózis veszélyének teszi ki magát.

A torokfájás kezelése
A torokfájás kezelése

Az enyhe torokfájás otthon is kezelhető.

WEBBeteg/Immunközpont - Dr. Smajda Zsuzsanna, immunológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Oxygen Medical - Dr. Marton Anna, belgyógyász, kardiológus, diabetológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.