Szétválasztják a szlovák sziámi ikreket

Szerző: Független Hírügynökség

Pénteken megpróbálják különválasztani a csütörtökön született sziámi ikreket a pozsonyi egyetemi kórházban. A műtét várhatóan négy-hat órát vesz majd igénybe.

A beavatkozás elengedhetetlen, mert az egyik fiú bélrendszere nem működik megfelelően. A szakemberek szerint az egyiküknek minimális az esélye a túlélésre, a másiknak azonban van, ezért kell gyorsan cselekdniük.

Közös a májuk, és testük elülső részénél vannak összenőve. Állapotuk már születésükkor súlyos volt. Az egyiknél szívproblémákat, a másiknál vízfejűséget diagnosztizáltak.

Sziámi ikrek születtek Pozsonyban

Az anya kérésére az egyetemi kórház csütörtökön sem az ikrekről, sem a szülésről semmiféle részleteket nem hozott nyilvánosságra - tájékoztatta újságírókat Rút Gerzová szóvivő.

A pozsonyi Markíza kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy a gyerekek testük elülső részén vannak összenőve. Egyikük állítólag szívproblémával született, míg a másik esetében pedig vízfejűséget állapítottak meg az orvosok. A televízió szerint a két újszülöttnek közös a mája.

Szlovákiában legutóbb 2007 áprilisában születtek sziámi ikrek. A két kisfiú mellkasuk alsó részén és hasuk tájékán volt összenőve. A sziámi ikreket szeptemberben ugyan sikerült szétválasztani, de mind a két gyerek röviddel ezután meghalt, mert egyes szerveik nem működtek megfelelően.

Idén januárban viszont már kilencedik születésnapját ünnepelte a rozsnyói járásban fekvő Várhosszúréten (Kársnohorská Dlhá Lúka) egy ikerpár. A két kislányt 2000-ben sikeres műtéttel választották szét.

A kimutatások szerint Szlovákiában mintegy másfél millió élve született gyerekre esik egy sziámi ikerpár. Az utóbbi több mint három évtized alatt négy sziámi ikerpár született Szlovákiában.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

A vérben lévő szabad...

A D-vitamin hiánya gyakori Európában, különösen az idős embereknél. Számos, többnyire az öregedéssel kapcsolatos betegség, például szív- és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.