Genetika - Hogyan hozható létre hosszabb életű egyed?

Szerző: Független Hírügynökség

A japán kutatás választ adhat arra az alapvető kérdésre, hogy az emlősöknél a hosszú életet csak egyik vagy mindkét szülő génjei határozzák-e meg. Talán az is kiderül majd, hogy a nők miért élnek átlagosan tovább, mint a férfiak.

Valószínűleg a spermium egy génje felel azért, hogy az emlősök nőstényei tovább élnek, mint a hímek. Erről jelentettek meg japán kutatók tanulmányt szerdán a Human Reproduction című tudományos folyóiratban.

Kono Tomohiro, a Tokiói Egyetem professzora, és Kavahara Manabu, a Szagai Egyetem kutatója azt találta, hogy azok a kísérleti egerek, amelyeket génmanipulációval két anya genetikai anyagából hoztak létre, lényegesen tovább éltek, mint az egy anyától és egy apától származó egerek.

A két anyától való egerek átlagosan 841,5 napig éltek, 186 nappal tovább, mint a normál kevert génkészlettel rendelkező egerek, amelyek átlagos élettartama 655,5 nap volt. A kétanyás egerek közül a legöregebb 1.045 napot élt meg, míg a normális kontrollcsoportból a rekorder 996 nap után múlt ki.

A másik érdekes megfigyelés az volt, hogy azok az egerek, amelyeknek két anyjuk volt, kisebb termetűk és súlyúak voltak a normálisoknál, és erősebb volt az immunrendszerük. A kétanyás és az egyanyás egerek között a különbség valószínűleg az Rasgrf1 jelű génben van a kutatók feltevése szerint.

Ez a gén a 9. kromoszómán található, és a születés utáni növekedésben játszik szerepet. Normális esetben ez a gén az apától örökölt kromoszómán aktiválódik.

Orvosi érdekességek

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Mit tehetünk a szívbetegségek...

A szívbetegség az egyik vezető haláloknak számít hazánkban, hozzájárulva akár rokkantsági és egyéb megváltozott munkaképességgel együtt járó...

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

A saját biológiáját kutatja az...

A megelőzés óriási szerepet fog játszani a közeljövő gyógyításában, és természetesen az ehhez szükséges vizsgálati módszerek és műszerek is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.