• Új szer a szívritmuszavar kezelésére?

    Szerző: MTI

    Mióta létezik az EKG görbét folyamatosan, 24-órán keresztül fölvevő készülék, azóta tudjuk, hogy időnként kihagyó szívműködés, egy-egy szabálytalan szívütés mindenkinél előfordul.

    Az Európai Unió gyógyszerbizottsága, a Londonban működő EMEA tíz év után először engedélyezett a leggyakrabban előforduló szívritmus zavarban szenvedő betegek számára fontos, új gyógyszert, így a dronedaron készítmény az EU valamennyi országában forgalomba kerülhet.

    Hirdetés

    Mióta létezik az EKG görbét folyamatosan, 24-órán keresztül fölvevő készülék, azóta tudjuk, hogy időnként kihagyó szívműködés, egy-egy szabálytalan szívütés mindenkinél előfordul. Az viszont már betegség, ha a szív nem egyenletesen, ritmusosan dobog, hanem teljesen összevissza működik.

    Optimális vérnyomás kalkulátor
    Számolja ki, mennyi lenne az ideális vérnyomása! Optimális vérnyomás kalkulátor!
    Ilyenkor a szív felső ürege, a pitvar folyamatosan remeg, fibrillál, ezért az egész szív kiesik a ritmusból. Ez a kor előrehaladtával mind gyakoribb, és becslések szerint Európa területén mintegy 4,5 millió ember szenved pitvarfibrillációban.

    Megfelelő gyógyszerekkel ez egyensúlyban tartható, de mindenképp állandó gondozást, kezelést igényel.

    A korábban alkalmazott tabletták sokat segítettek ezeken a betegeken, de előfordultak mellékhatások és a gyógyszerelés eredményességén is volt javítani való. A kutatók évek óta dolgoztak olyan készítmény előállításán, mely hatásosabb és biztonságosabb az eddigieknél.

    A tesztelés eredményei

    A dronedaron tablettát a mai követelmények szerint, igen részletesen és gondosan vizsgálták. Átlag harminc hónapon át szedték a pitvarfibrilláció miatt kezelt betegek a készítményt, amit a jelenleg legjobbnak tartott gyógyszereléshez adtak hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A nemzetközi gyógyszertanulmányokat egy időben 37 országban végezték, négyezernél több szívbeteg kapta a vizsgálati gyógyszert. A dronedaron tabletta hatásosnak bizonyult: az így kezelt betegek a megfigyelési idő alatt sokkal ritkábban kerültek ismét kórházba, mint a korábbi gyógyszereket szedő emberek.

    Az új gyógyszer az ilyen betegek életkilátásait is javította, ugyanakkor azok a kellemetlen mellékhatások, melyek megnehezítették az eddigi kezelések folytatását, a dronedaron szedése mellett ritkán fordultak elő.

    "Az EU engedélyezés jó hír betegnek és orvosnak egyaránt, hiszen ebben a 27 országban a szívritmus-zavarok miatti kórházi felvételek egyharmadában pitvarfibrilláció a diagnózis" - mondotta Stefan H. Hohnloser német professzor, aki a legutolsó nagy vizsgálatot vezette.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.12.01 13:46
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vényköteles, mégsem olcsóbb? - Ha nem támogatott egy gyógyszer, akkor miért kell hozzá recept?

    A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez?

    Hogyan tároljuk a gyógyszereket a nyári melegben?

    Hőség idején a gyógyszerek tárolásával, szedésével kapcsolatban különösen körültekintőnek kell lennünk.

    Klinikai vizsgálatok: elsődleges szempont a vizsgált betegek biztonsága

    A klinikai vizsgálatok alkalmával lehetősége van a betegnek új hatóanyagok, új gyógyszerek ingyenes kipróbálására, amely különösen a nehezen gyógyítható, súlyos betegségek esetén fontos, mert előfordulhat, hogy ez lehet a beteg egyetlen reménye. Nagyon fontos, hogy akkor vállalja a vizsgálatban való részvételt, ha megfelelően tájékoztatták.

    Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

    A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    E-recept: így látja a családorvos és a gyógyszerész az eddigi változásokat

    A közelmúltban bevezetett e-receptes rendszer egyik lényeges eleme, hogy a vényrendelési esemény az EESZT-ben (vagyis Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan minden érintett szakember le tudja kérdezni a betegek érvényes vényeit. A valóságban ez még kissé bonyolultan, zökkenőkkel működik.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.