Nyomorognak az egészségügyi szakápolók?

Szerző: MTI

A közép-magyarországi régióban összesen 54 ápolóhallgató tanul középiskolai érettségi utáni felsőfokú szakképzésben, s a főiskolai képzésben lévő ápolóhallgatók száma sem éri el a százat nappali tagozaton.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szerint az egészségügyi vezetés és a társadalom sem erkölcsileg, sem anyagilag nem ismeri el a szakdolgozókat; a hivatásukat gyakorlók iránt érzett aggodalmát a kamara nyílt levélben fogalmazta meg, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.

Az utóbbi öt évben nem emelkedett a szakdolgozók létminimum közeli bére és mindennapossá váltak megélhetési gondjaik - írták.

Gondolatok az orvos-beteg kapcsolatról
Lehetséges, hogy orvos és betege ma már alapvetően nem érti meg egymást, és ez vezet a kölcsönös bizalmatlansághoz, az együttműködés hiányához, végül a gyógyulási folyamat megtorpanásán keresztül a gyógyító tevékenység presztízsének csökkenéséhez?
Az orvos-beteg kapcsolatról >>

Az utóbbi közel tíz évben folyamatosan csökkent az egészségügyi ellátás minősége, az ágazatban sokkal kevesebb pénz jut az ápolásra, egyre alacsonyabb összegekből látják el a betegeket - fejtették ki.

Véleményük szerint a struktúraátalakítást követően nagy létszámú elbocsátások történtek, aminek következtében közel 3500 ápoló és más szakdolgozó került utcára.

Az intézmények rákényszerülnek arra, hogy csak alapvégzettséggel rendelkező személyzetet alkalmazzanak, mert a szakképzett ápolók bérét - amely 15-20 ezer forinttal több, azaz havi nettó illetménye 85-95 ezer forint - a munkáltató nem tudja biztosítani.

A szakemberek tömegével hagyják el az egészségügyet

Ezen okok miatt a jó szakemberek tömegével hagyják el az egészségügyet, részben külföldre távoznak, másrészt pályát módosítanak. 2009-ben a külföldön legálisan munkát vállalni kívánó szakdolgozók száma a tavalyi esztendőhöz viszonyítva megduplázódott, s meghaladja a közel háromszázat.

A MESZK úgy véli, ezt a helyzetet tovább súlyosbítja az is, hogy az ápolói utánpótlás kritikus szinten van, mert a fiatalok közül nagyon kevesen választják az egészségügyi hivatást.

Hasznos praktikák orvosoknak
Felmérések szerint 15-18 másodpercig hallgatja az orvos a beteget anélkül, hogy félbeszakítaná. A betegnek tehát fel kell készülnie, hogy ez alatt mondja el a problémáját – jó, ha összeírja a kérdéseit. Hasznos praktikák orvosoknak >>

A közép-magyarországi régióban összesen 54 ápolóhallgató tanul középiskolai érettségi utáni felsőfokú szakképzésben, s a főiskolai képzésben lévő ápolóhallgatók száma sem éri el a százat nappali tagozaton.

"A szakma életpályamodell, megbecsülés hiányában nem vonzó a pályakezdők számára" - írta a kamara a nyílt levélben. A kamara szerint a problémák egyenes következménye, hogy a betegek egyre rosszabb minőségű ellátást kapnak.

Kevesebb pénz jut gyógyszerre, jó minőségű eszközökre. Az alulképzett és alulfinanszírozott szakemberekkel pedig nem lehet minőségi, európai szintű ellátást nyújtani.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hererák Hererák

Mitől alakulhat ki? Mik lehetnek a tünetei? Hogyan történik a kezelése?

Macskajaj - Mi az, ami segíthet?

Az ünnepnapok, a szilveszter, a születésnapi partik, az esküvők és még számos esemény alkalmat szolgáltathat arra, hogy a résztvevők igyanak...

Egészségügyi és biztonsági tippek...

A szilveszter minden szempontból különleges ünnep, sajátos varázsa, az új kezdet és az új lehetőségek ígérete miatt még a visszahúzódóbbak is...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.