Összenőtt ikrek - 25 órás műtéttel választották szét a lányokat

Szerző: MTI

"A csapatoknak sikerült elválasztani az ikrek agyát, és mindketten nagyon jól vannak" - közölte Leo Donnan, a Royal Children''s Hospital vezetője az újságírókkal.

25 órás sebészi beavatkozás után kedd reggelre sikeresen választotta szét egy 16 fős melbourne-i műtéti csapat a fejüknél összenőtt bangladesi ikerlányokat, akik koponyacsontjának, agyszöveteinek és véredényeinek egy része is közös volt.

Túl korai bármit tudni arról, hogy a kétéves TrisHna és KrisHna elszenvedett-e valamiféle agysérülést a maratoni operáció során, a műtétről kiérkező egyik orvos 50-50 százalékos lehetőséget adott mindkét kimenetelnek. A lányokat mesterséges kómában tartják megfigyelés alatt még néhány napig. Az orvoscsoport hétfőn reggel fogott hozzá a szétválasztás első lépéséhez.

A szétválasztott ikerpár
"A csapatoknak sikerült elválasztani az ikrek agyát, és mindketten nagyon jól vannak" - közölte Leo Donnan, a Royal Children''s Hospital vezetője az újságírókkal. Az ezt követő helyreállító sebészi beavatkozás további öt órán át tartott.

A lányok koponyájának újraépítéséhez saját bőrükön és átültetett csontszöveteiken kívül mesterséges anyagokat is felhasználtak a plasztikai sebészek.

Donnan elmondása szerint a lányok egyébként egészségesek voltak, minden megvan a lehető legjobb kimenetelhez, ám azt nem tudják megjósolni, hogy a szervezetük miként épül fel a műtétből.

Az ikreket 2007-ben vitette egy bangladesi árvaházból Ausztráliába a Children First elnevezésű alapítvány, és azóta már több, a szétválasztást előkészítő műtéten átestek.

Orvosi érdekességek

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tíz fontos magnéziumvegyület és...

A magnézium több mint 300 olyan metabolikus reakcióban játszik szerepet, amelyek létfontosságúak az egészségünk szempontjából. Magnéziumpótlásra...

Mi az infraszauna? Vannak...

Az infraszauna egy olyan szaunatípus, ami a fény felhasználásával állít elő hőt. Ezt a szaunatípust néha távoli-infravörös szaunának is nevezik...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.