• Az Omnivest befejezte az idei szezonális vakcina gyártását

    Szerző: MTI

    A világ valamennyi oltóanyaggyártója, így az Omninvest is befejezte az idei szezonális vakcina előállítását. Egyrészt azért, mert most a H1N1 elleni szérum gyártása a feladatuk, másrészt azért, mert a technológia gyors visszaállítása szinte lehetetlen.

    Az Omninvestnél nem fogják újrakezdeni idén a hagyományos influenza elleni oltóanyag gyártását, miután átálltak a H1N1 elleni vakcina előállítására – erősítette meg Falus Ferenc országos tiszti főorvos vasárnapi nyilatkozatát Németh Zsolt, a pilisborosjenői gyártócég szóvivője.

    Hirdetés

      Az influenza a hideg és száraz levegőt szereti

    Az influenzavírus tovább marad életképes a levegőben akkor, ha az abszolút páratartalom alacsony, állapították meg amerikai tudósok.  Az influenza a hideg és száraz levegőt szereti>>

    Németh Zsolt elmondta, hogy minden év február-márciusa körül rögzítik a cég oltóanyag-gyártási rendjét

    Mivel akkor még senki nem tudta, hogy világjárvány (pandémia) várható, a magyar egészségügyi kormányzat által rendelt 1,3 millió adag – plusz körülbelül 200 ezer ampulla patikai forgalmazásra, illetve tartalékra szánt – szezonális influenza elleni szérum előállítását készítette elő az Omninvest - közölte a szóvivő.

    Hozzátette: noha évek óta hangoztatják, hogy hasznos volna növelni az adagot, a kormány évről évre ennyit kér.

    Mikor gyártják újra a szezonális vakcinát?

    Mindeddig évente átlagosan csupán 50 ezer adag szezonális oltóanyag fogyott el, tehát senkit sem lehet hibáztatni azért, mert a tervezéskor nem látták előre, hogy kitör a világjárvány, és nyomában ugrásszerűen emelkedik a szezonális vakcina iránti igény is - fogalmazott.

    A H1N1 védőoltás
    Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. >>Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai
    A világ valamennyi oltóanyaggyártója, így az Omninvest is befejezte az idei szezonális vakcina előállítását. Egyrészt azért, mert most a H1N1 elleni szérum gyártása a feladatuk, másrészt azért, mert a technológia gyors visszaállítása szinte lehetetlen - magyarázta Németh Zsolt.

    Egy termék gyártásának leállítása után a gépsorok tisztítása, takarítása, karbantartása következik, ami sok időt és pénzt igényel. A jövő év elején dől majd el, hogy az egészségügyi kormányzat a pandémiás vakcina gyártásának folytatását kéri-e az Omninvesttől, vagy azt, hogy készüljön fel a 2010-11-es év szezonális influenzája elleni vakcina előállítására – közölte a cég szóvivője.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.17 09:27
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

    Influenza: eddig enyhébb a járvány a tavalyinál

    Eddig enyhébb volt az influenzajárvány, mint tavaly ilyenkor - mondta az Országos Közegészségügyi Intézet főigazgató-helyettese csütörtök reggel.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.