H1N1 - Hogyan terjed a vírus? A beoltottak is terjesztik

Független Hírügynökség
megjelent:

Az országos tisztifőorvos szerint az egészségügyi dolgozók közül sokan kérik az újinfluenza elleni oltást, így akár ők is okozhatnak megbetegedéseket.

Aki megkapta az oltást, az is tudja terjeszteni a H1N1-et, így csak az oltás és a fertőtlenítés együtt tudja megállítani az újinfluenza terjedését.

A H1N1 védőoltás
Társadalmi kötelezettségünk, hogy védjük azokat, akiket nem lehet beoltani - mondta a WEBBetegnek Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója. Őszintén a H1N1 vakcináról - Az oltási pánik mellékhatásai

Ezt az országos tisztifőorvos mondta az RTL Híradóknak. Az oltást egyre többen kérik, az egészségügyben dolgozók közül viszont sokan nem oltatják be magukat, és így akár ők maguk is megfertőzhetik a betegeket.

Az országos tisztifőorvos szerint az egészségügyi dolgozók közül sokan kérik az újinfluenza elleni oltást, így akár ők is okozhatnak megbetegedéseket.

De azok is veszélyesek lehetnek másokra, akik beoltatják magukat, de például nem mosnak kezet rendszeresen.

Hogyan terjed a vírus?

Amikor a vírus a szervezetben van, az oltás ellenére tovább lehet terjeszteni. Úgy is előfordulhat ez, hogy az illető meg sem betegszik, de például nem mos kezet. Ekkor az élő vírust, amely életképes lehet a kezén, tovább tudja adni - magyarázta Falus Ferenc.

A tüdőgyulladásról

Aki nem kapott oltást, és még nem volt H1N1-fertőzése, már a tünetek megjelenése előtt és utána, akár 8-10 napig is terjesztheti a vírust.

Aki már volt beteg, vagy megkapta az oltást, ha nem fertőtleníti a kezét, csak néhány óráig ugyan, de szintén terjesztheti az újinfluenzát.

A tiszti főorvos szerint ezért csak oltással és fertőtlenítéssel együtt lehet megelőzni az országos járványt.

Steril Mickey Mouse?

Hogy az új influenza terjedését megelőzzék, az amerikai Disneylandben több tucat kézfertőtlenítőt helyeztek el, mind a vidámpark, mind a hozzá tartozó szállodák területén - adta hírül a helyi Orlando Sentinel című napilap.
A szórakoztató komplexum más módon is igyekszik felhívni látogatóinak figyelmét az alapvető higiéniai követelményekre: szórólapok figyelmeztetik őket arra, hogy tüsszentéskor takarják el a szájukat, vagy hogy rendszeresen mossanak kezet. A kaliforniai Anaheimben fekvő témapark hatvan fertőtlenítő egységet szerelt fel.
(MTI)

(FH)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.