Mellevétel után új mell

MTI
megjelent:

A melbourne-i Bernard O''Brien Mikrosebészeti Intézet orvosai kialakítottak egy olyan beültethető eszközt, amely a nők saját zsírsejtjeit használja fel, hogy a masztektómiát követően visszanövessze a mellet.

Forradalmian új kezelés kifejlesztésén dolgoznak ausztrál kutatók, amely lehetővé tenné, hogy a mellrák miatti amputáció után visszanöveszthessék a női emlőket.

A melbourne-i Bernard O''Brien Mikrosebészeti Intézet orvosai kialakítottak egy olyan beültethető eszközt, amely a nők saját zsírsejtjeit használja fel, hogy a masztektómiát követően visszanövessze a mellet.

Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?
Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>
"Zsírmasszát tettünk az eszközbe, amely tulajdonképpen egy kamra, és megoldottuk a vérellátását; a zsírmassza a beültetés után kitölti a mellben megüresedett teret, a páciens pedig normálisnak érzi" - magyarázta Phillip Marzella kutatásvezető csütörtökön.

Ahogy a kezdeti zsírréteg terjeszkedik, a kilyuggatott melltartókosárra emlékeztető kamra végül feltöltődik zsírral, mert "a természet irtózik a vákuumtól" - tette hozzá Marzella.

Az első tesztalanyoknak még további műtéten kellene átesniük, hogy eltávolítsák a kosarat, ám a kutatók úgy tervezik, hogy a későbbiekben olyan biológiailag lebomló anyagból készítik azt, amely néhány hét alatt feloldódik.

Sikeresek az eddigi kísérletek

A leggyakoribb daganatok első tünetei
A leggyakoribb első tünetekről>>
Marzella szerint mellek esetében a világon elsőként alkalmazzák a technológiát.

Korábban mások őssejteket használtak, ám a mostani megközelítés ettől teljesen eltér, mert a páciens saját vérellátását veszi igénybe.

A mellrák
 • A mellrák és típusai
 • Hogyan kezelhető a mellrák?
 • Mikor a legfontosabb a vizsgálat?
 • Hogyan kezelhető a mellrák
 • Mellrák - Műtét után
 • A sertéseken elvégzett kísérletek alapján a módszert "nagyon sikeresnek" értékelték fejlesztői.

  A kórház mintegy félmilliárd forintnak megfelelő (3 millió ausztrál dolláros) kormányzati kutatási támogatást kapott a programra, amelynek következő lépéseként a jövő év elején megkezdődnek a humán próbák.

  (MTI)

  Cikkajánló

  Cikkértesítő
  Értesítés a témában születő új cikkekről.