H1N1 - Hogyan terjed a járvány a világon?

MTI
megjelent: 2009.11.11.

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Az új típusú influenza okozta világjárványról készült körképünk országonként mutatja be a pandémiás helyzetet és a betegségek lefolyását.

H1N1 - A Magyarországgal közeli országok helyzete

AUSZTRIÁBAN mintegy 760 megbetegedést tartanak számon, egy haláleset történt. A múlt héten többszörösére nőtt a napi fertőzések száma és a korábbi időszakkal ellentétben előfordultak súlyos esetek is.

A széles körű oltási akció hétfőn kezdődött, elsősorban a veszélyeztetetteknek ajánlják a részvételt. Az első napon a vártnál többen jelentkeztek, vannak azonban olyanok is, akiket elbizonytalanított, hogy a vakcinát gyorsított eljárásban hagyta jóvá az európai hatóság.

A kormány 1,6 millió adag oltást rendelt, ebből november elejéig egymillió érkezett meg. Az 1,6 millió adag 800 ezer ember beoltására elég, mert a teljes védettséghez az itt honos vakcinából két oltás ajánlott.

SZLOVÁKIÁBAN eddig mintegy 200 személy betegedett meg az új influenzában, közülük negyvenet kórházban is kezeltek. Haláleset nem volt. Az oltóanyag körül nagy a bizonytalanság, mert a kormány már régóta ígéri, de mindeddig nem rendelte meg.

Az egészségügyi miniszter legújabb közlése szerint a szükséges vételi szerződést néhány nap múlva aláírják.

Bár járvány nincs, s a lakosság körében nagyobb nyugtalanság sem mutatozik, tény, hogy naponta több tucatnyi szlovák állampolgár Magyarországon veszi meg a vakcinát. A Sme című napilap közlése szerint elsősorban Komáromban, Győrben és Mosonmagyaróváron.

CSEHORSZÁGBAN mintegy 400 személy betegedett meg eddig az új influenzavírusban, s egy személy - egy idősebb nő - bele is halt a fertőzésbe. Az általános influenzás megbetegedések száma jelenleg nem haladja meg a korábbi évek szokásos átlagát, s egyelőre nincs szó semmiféle járványról.

A kormány egymillió vakcinát rendelt, s az oltás november végén kezdődne. Elsőnek az orvosi személyzetet (137 ezer), a fontos állami tisztviselőket (113 ezer) és a krónikus betegségben szenvedőket (250 ezer) oltanák be. Az orvosok és a lakosság hozzáállása az oltáshoz eléggé bizalmatlan. Bár a felmérések szerint a lakosság fele nem tart a járványtól, a védőmaszkok iránt nagy a kereslet.

A tüdőgyulladás tünetei
A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul. A tüdőgyulladás tünetei

ROMÁNIÁBAN hétfőn 907 volt a megbetegedettek száma, de az utóbbi 24 órában további 94 személynél azonosították az új vírus által okozott influenza tüneteit. Mostantól azonban csak a súlyosabb esetekben kezelik a betegeket kórházban, hétfő délutáni adat szerint 352 ember kap vírusellenes kezelést.

Az oltási kampányt még nem kezdték el, a bukaresti gyártású oltóanyag csak november utolsó napjaitól áll rendelkezésre.

A lakosságnak mintegy 40 százalékát készülnek beoltani, az év végéig 5 millió, jövőre pedig további 5 millió oltóanyagot gyártanak. Külföldről sürgősséggel további 500 ezer vakcinát vásárolnak a hat év alatti gyermekek számára. Elsőként - kötelező jelleggel - oltják be az egészségügyben, a nemzetbiztonsági hivatalokban, valamint a fontosabb országos gazdasági intézményeknél dolgozókat, valamint az iskolásokat.

H1N1 vírus

A legfrissebb UKRAJNAI adatok szerint az influenzajárványban megbetegedettek száma eléri az 1,3 milliót, a halálos áldozatoké a 174-et. A H1N1 vírust az ország 13 megyéjében, 65 esetben mutatták ki, közülük 14 bizonyult halálosnak. Az eddigi vizsgálatok szerint a Magyarországgal határos Kárpátalján nincs jelen az új vírus.

Ukrajna a nemzetközi közösségtől kér H1N1 elleni oltóanyagot. Julija Timosenko miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy az ukránok ingyen kapják majd a védőoltást.

Az országban egyelőre nincs oltóanyag, két vakcina törzskönyvezése van folyamatban, a ezeknek a tömeges alkalmazása minimum egy hónap múlva kezdődhet el.

Ami a lakosság véleményét illeti, egy tavalyi haláleset miatt össznépi ellenállás bontakozott ki mindennemű védőoltással szemben, de ezt pillanatok alatt ellenkezőjére változtatta az ország nyugati megyéiben kitört influenzajárvány.

Akkor is megfertőződhetek H1N1-gyel, ha egészséges vagyok?

Az eddigi legnagyobb elemzés alapján a kórházi kezelésre szorult amerikai új influenzás betegek mintegy felének nem volt asztmája vagy más olyan krónikus állapota, amely a szakemberek szerint a H1N1-fertőzés miatti súlyos szövődmények kockázati tényezőjének számít.
A kórházi ápolásra szorult felnőttek 46 százaléka a fertőzés előtt egészséges volt

H1N1 - A járvány terjedése a világon

Az EGYESÜLT ÁLLAMOK a világ egyik leginkább fertőzött országa, a H1N1 vírus az 50 szövetségi államból 48-ban terjed. Az új influenza miatt eddig 1702-en haltak meg. A szövetségi államok egészségügyi hatóságai múlt péntekig 72.173 megerősített fertőzésről számoltak be, a kórházban kezeltek száma 13.548 volt. Minden 54. fertőzött halt meg, így a halálozási ráta 1,84 százalék.

Mennyire véd a szezonális influenza elleni oltás?
A közönséges szezonális influenza elleni oltás is ad részleges védettséget a világjárványos új influenza ellen, főleg a súlyosabb kimenetelű változattal szemben. A kutatás részletei

A vakcina szállítása késik, a 300 milliós országban 38 millió adag szérum került az elosztóhelyekre, ebből 27,8 milliót szállítottak ki az egészségügyi központokba; a cél 160 millió ember beoltása.

A népesség, benne az egészségügyi dolgozók jelentős része idegenkedik az oltástól, nincs meggyőződve hatékonyságáról és tart a mellékhatásoktól.

Egy felmérés szerint csak a megkérdezettek egyharmada tervezi beoltatni magát.

Európában a H1N1 NAGY-BRITANNIÁBAN - elsősorban Angliában - okozta eddig a legsúlyosabb járványt. A múlt hét végi friss hivatalos összesítésben az állt, hogy az előző héten 84 ezer új megbetegedést észleltek, de a nyáron volt olyan hét, amikor 110 ezer új esetet jegyeztek fel.

A halálos áldozatok száma 123. Az oltási kampány október végén indult. Az első menetben a "kockázati csoportokba" sorolt 14 millió személy kap oltást, köztük krónikus betegek és terhes nők. A kormány a nyáron elrendelte a 61 milliós lakosság 80 százalékának elégséges mennyiségű vírusellenes gyógyszer raktározását.

FRANCIAORSZÁG európai területén az elmúlt három hétben felgyorsult a vírus terjedése, a karib-tengeri megyékben és Francia Guyanában viszont lelassult, Réunion szigetén pedig már véget is ért a járvány. Jelenleg 341 ezer új típusú influenzás beteget tartanak számon az országban, közülük 155-öt kezeltek súlyos tünetekkel kórházban.

Még több évig fertőzhet a H1N1 vírus
Nem lélegezhetünk fel akkor sem, ha elhagyja hazánkat a világjárvány, a pandémiát okozó H1N1 vírus ugyanis még csaknem 3 évig fenyegeti a lakosságot. H1N1 és szezonális influenza: együttesen fokozott veszélyt jelentenek

Franciaország teljes területén eddig 62-en vesztették életüket a betegségben, közülük 33-an Európában.

A 65 millió lakosú Franciaország összesen 94 millió oltóanyagot rendelt, mert az egészségügyi minisztérium azzal számol, hogy az oltást két részletben kell elvégezni.

Az egészségügyi dolgozóknak eddig csak alig tíz százaléka oltatta be magát. A lakosság önkéntes alapon történő oltása csütörtökön kezdődik az alkalmilag létrehozott ezer oltási központban, de csak 20 százalékuk kívánja magát beoltatni.

Egy vagy két oltás szükséges?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint a felnőttek és 10 évesnél idősebb gyerekek esetében elég egy védőoltás az új influenza megelőzéséhez, de a döntést minden országban a helyi előírásokhoz igazodva kell meghozni.

NÉMETORSZÁGBAN a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet adatai szerint a H1N1 által fertőzött betegek száma 40.200. A betegség következtében 11 személy halt meg, többeket életveszélyes állapotban - intenzív osztályokon - ápolnak. A fertőzés az elmúlt napokban a korábbinál jóval gyorsabb ütemben terjedt.

A lakosság oltási hajlandósága továbbra is alacsony, bár az utóbbi napokban némelyest növekedett. Értesülések szerint mostanáig a németek mintegy 12 százaléka oltatta be magát.

Bár a hatóságok 50 millió dózis oltóanyagot rendeltek, a vakcinával való ellátottság egyetlen tartományban sem megfelelő. A szállítmányok a legtöbb tartományba késve, illetve a megrendeltnél kisebb mennyiségben érkeznek. Mindennek kiküszöbölésére az egészségügyi miniszter a hét közepére válságtanácskozást hívott össze.
BELGIUMBAN eddig nyolc olyan halálesetet jegyeztek fel, amely a H1N1 vírus számlájára írható.

Tanácsok az influenza ellen
Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani.
Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

Az országban a múlt szombaton kezdődött a lakosság meghatározott prioritáscsoportjainak tömeges beoltása.

Az előző három héten még csak az egészségügyi alkalmazottakat oltották, összesen mintegy 15 ezer embert.

A tíz és fél millió lakosú országban egymillió adag vakcinát juttattak el az orvosokhoz.

A rizikócsoportokhoz tartozókat - így a terhes nőket, a fél évesnél kisebb gyermekek szüleit, a különböző betegségekben szenvedőket - ingyen oltják be, de akik nem tartoznak egyetlen rizikócsoporthoz sem, azok elvben nem jutnak hozzá az oltóanyaghoz a patikákban.

Vizsgálatot rendeltek el ugyanakkor amiatt, hogyan történhetett, hogy belga futballklubok ennek ellenére beoltatták játékosaikat. Az oltás szükségességének megítélése a belga orvosok körében meglehetősen vegyes.

További cikkek az új influenzáról

HOLLANDIÁBAN már 17 halálos áldozata van az új vírusnak, de ezek nagy része más betegségben is szenvedett, az influenza csak súlyosbította azokat.

Az ország egészségügyi minisztériuma egyelőre enyhe járványként kezeli az újvírusos influenza terjedését.

Augusztus vége óta nem tartják nyilván, hogy hányan fertőződnek meg ezzel a betegséggel, a nemzetközi térképeken közepesen fertőzött régióként kezelik Hollandiát.

Az általános méretű oltási kampányt csak ezen a héten kezdték meg a veszélyeztetett csoportokkal, így az egészségügyi dolgozókkal, az influenza következményeit nagyobb kockázattal viselő - krónikus légúti vagy szívproblémákkal küzdő - betegek csoportjával, a 60 éven felüliekkel és a 0,5-6 éves kisgyermekekkel.

A terhes nők külön vizsgálatot kérhetnek, hogy jelent-e kockázatot rájuk nézve a szérum, de 14 héten felüli terhességgel őket is az előnyben részesített csoportba sorolják.

Felmérések szerint a lakosság nagy része szeretné megkapni az oltást.

(Hollandiában - más nemzetekhez képest - évek óta kiemelkedően magas azok aránya is, akik a hagyományos influenza ellen beoltatják magukat.)

A kormány 34 millió adagot rendelt a 16,5 milliós lakosságnak (minden jelentkezőt kétszer kell oltani), ennek egyelőre kevesebb mint egyharmada érkezett meg.

(MTI)
térkép

Megjelent: 2009.11.11 10:15
Címkék: H1N1, Pandémia
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Szemünk és a monitor Szemünk és a monitor

Hogyan óvjuk szemünket az irodában? Mit tehetünk?

HPV-fertőzés szűrése HPV-fertőzés szűrése

Hogyan történik? Milyen HPV-tesztek vannak?

H1N1 - Természetes módszerek a fertőzés ellen

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Új influenza - Melyik kezelés és megelőzési mód a hatékony?

Hatékonyságuk alapján közelebbről is megvizsgáltuk az új influenza elleni kezelési és megelőzési módszereket.

Terhesség és H1N1 fertőzés - Tényszerűen

A 47. héten 706-ra emelkedett az új influenzások száma Magyarországon. Közülük 8 beteg halt meg bizonyítottan H1N1 fertőzés következtében.

H1N1: mi fog velem történni? (Az új influenza prognózisa)

A legtöbb új influenzás beteg egy héten belül javulást tapasztal az állapotában. Ám vannak, akiknél a betegség sokkal jobban elhúzódik, vagy...

H1N1 vakcina - Mit ír a betegtájékoztató?

A Fluval P szuszpenziós injekció betegtájékoztatója. A H1N1 elleni oltóanyag teljeskörű betegtájékoztatóját az Országos Gyógyszerészeti...

Influenzás volt? Valószínűleg védettebb a H1N1 ellen

Amerikai kutatók szerint azok, akik többször voltak influenzások vagy többször is kaptak influenza elleni védőoltást, egyfajta védelmet élveznek az...

H1N1-kérdőív - Ismerje meg a fertőzés tüneteit és a tennivalókat!

Új influenzára utalnak a tünetei? Mit tegyen, ha elképzelhető, hogy H1N1 vírussal fetőződött meg? Tesztünk segítségével közelebb kerülhet a...

H1N1 kisokos - Tünetek, kezelés, információk a védőoltásról

A H1N1 az A típusú influenzavírus egyik altípusa, az emberi influenza leggyakoribb okozója. Tudjon meg mindent a védőoltásról és a betegségről itt...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.