Emberi DNS állatokban? - Tanulmány

MTI
megjelent:

Noha már évek óta folynak olyan kísérletek, amelyekben állati géneket emberivel helyettesítenek, vagy emberi szerveket növesztenek állatokban, a brit Orvosi Tudományok Akadémiájának tudósai a kutatások továbbfejlesztése előtt meg akarnak bizonyosodni róla, hogy az emberek tisztában vannak vele, mi zajlik a laboratóriumokban.

Brit tudósok tanulmányozzák, miként használják fel az emberi DNS-t állatkísérletekben, hol legyen a határa az ilyen jellegű, vita tárgyát képező kutatásoknak - hangzott el egy hétfői londoni sajtótájékoztatón.

Robin Lovell-Badge őssejtszakértő, a kedden induló tanulmány egyik résztvevője elmondta: két fő típusa van az ilyen jellegű kísérleteknek.

Az egyiknél kicserélik az állat valamely génjét annak humán megfelelőjére. Így hoztak létre például egérmodellt a Down-szindróma vizsgálatára.

A génterápia lehetőségei
A genetikai betegségek kezelése csak tüneti terápiára szorítkozik, nincs lehetőség magának a kiváltó tényezőnek a kiiktatására. A genetikai betegségek jövőbeni gyógyítására ugyanakkor ígéretes kutatások vannak folyamatban, melyek a génterápia, génsebészet eszköztárát vonultatják fel.
A génterápia lehetőségei

A másik kísérlettípusban állatokban próbáltak későbbi átültetésre alkalmas, emberi szerveket növeszteni. Ilyen kísérlet volt, amikor fület növesztettek egy egér hátán.

"Jó oka van ezeknek (a vizsgálatoknak), ám felháboríthat egyeseket" - magyarázta Lovell-Badge. Ellentmondásos fogadtatása volt annak a két évvel ezelőtt bejelentett kutatási tervnek is, amely arról szólt, hogy tehén és nyúl petesejtek felhasználásával hoznának létre humán embriót.

A tudósok most azt kívánják meghatározni, hol húzódik az ésszerűségi és etikai határ az állatokban felhasznált emberi eredetű DNS esetében.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.