Életkorok - Átrendeződik a társadalmi korfa a genetikusok szerint

Szerző: MTI

Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbevonják. Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbizható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.

Ha a jómódú országok társadalmi fejlődésének jelenlegi iránya az eddigi mértékben és irányban folytatódik, az Egyesült Királyságban az évezred első esztendejében született gyerekek fele megünnepelheti a századik születésnapját.

Az angol orvosi hetilap, a Lancet cikke nemcsak az új egészségügyi gondokat, hanem általánosabb társadalmi átrendeződést is fölvázol. A dán Kaare Christensen és munkatársai kiszámolták, hogy a várható életkilátások jelenlegi rekorderei, a japánok arra számíthatnak, hogy a 2007-ben született gyermekek előreláthatólag 107 évig élnek.

Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés.
Hogyan öregszik szervezetünk? - Az időskor>>

Az angol gyerekek, akik ugyanekkor láttak napvilágot, legalább 103 esztendeig örülhetnek az életnek. A kilátások szerint ugyanis nemcsak a hosszú öregkorban reménykedhetünk a jövőben, hanem abban is, hogy az akkori aggastyánok jobban mozognak, könnyebben ellátják magukat, mint a maiak.

Várhatóan több krónikus betegségük lesz, mint ma: szív- és érrendszeri bajok, rosszindulatú daganatok, de ez a korszerű diagnosztika segítségével korábban kiderül és a kezelési módok is sokat fejlődnek.

Megváltozik a népességösszetétel - Öregedő társadalmak

Ez viszont azzal is jár, hogy az országok népességének összetétele fokozatosan az idősek irányába tolódik. Mind nehezebb lesz tartani a szociális, jóléti állam elvárt szintjét. A korosodó emberek mind tovább dolgoznak, a nyugdíj korhatára tovább mind későbbra kerül. Ez azt is jelenti, hogy mind a fiatalok, mind az idősek naponta kevesebb időt dolgoznak, mint a jelenleg.

A dán kutatók számításai szerint az átlagemberek aktív életükben ugyanannyi órát töltenek majd munkával, mint korunkban, de a munka időtartama több évre oszlik szét. "A huszadik század a jövedelem újrafelosztásának időszaka volt. A huszonegyedik században a munka újrafelosztása történik" - írják.

"Az egyén így több figyelmet szentelhet munkája mellett a tanulásnak, a szórakozásnak vagy a gyermeknevelésnek is".

Az életkilátásoknak az a növekedése, ami az utolsó másfél évszázadban bekövetkezett, az emberiség történetében páratlan jelenség.

Az is valószinű, hogy ez nem folytatódhat ilyen ütemben és korlátlanul. Noha egyes genetikusok számításai szerint az emberek 130-140 esztendeig élhetnek, ezt az eltúlzott véleményt a gyakorló orvosok a tényleges adatok alapján kétségbevonják.

Ahol a születési és halálozási adatok vezetése megbizható, ott 110 éves kornál idősebb emberek a legjobb életkörülmények esetén is ritkán fordulnak elő.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.