Új népbetegségek a láthatáron?

Szerző: Merlin Communications

Jelenleg érvényesülő tendencia az élelmiszerérzékenységben, különösen a gluténérzékenységben és laktózérzékenységben szenvedők számának folyamatos emelkedése.

A súlyosabb következmények kialakulásának megelőzése érdekében fontos a betegségek időben történő felismerése, és a speciális diéta betartása.

Cöliákiára utalhatnak
  • dermatitis herpetiformis (szimmetrikusan eloszló erősen viszkető kiütés a váll, ülep, fejbőr, térd, könyök területén)
  • ataxia (akaratlagos mozgások hibás koordinációja), idegbántalmak
  • alopecia areata (foltokban jelentkező kopaszság);
  • pikkelysömör (psoriasis)
  • ismeretlen eredetű májenzim-emelkedés

Lisztérzékenység. Napjainkban egyre nagyobb számban diagnosztizálnak krónikus emésztési zavarokkal járó gluténérzékenységben, azaz cöliákiában, hétköznapi néven lisztérzékenységben, illetve tejcukorérzékenységben, más néven laktózintoleranciában szenvedő betegeket.

Mindkét betegség jellemző tünetei a hasfájás, hasi görcsök, puffadás, hasmenés, vagy akár émelygés, ami hosszabb távon fogyáshoz, kedvetlenséghez, ingerlékenységhez vezethet.

Az elmúlt 50 év alatt a cöliákia iránti érzékenység négyszerte gyakoribbá vált. A gluténérzékenység tulajdonképpen nem más, mint egy felszívódási zavar, amikor a szervezet ellenanyagot termel a glutén lebontását végző enzim ellen.

Dr. Balaicza Erika belgyógyász szakvéleménye szerint a betegség azért jelenthet különösen nagy veszélyt az emberi szervezet számára, mert az esetek mindössze 12 százaléka mutat tüneteket, és teszi lehetővé az időben történő felismerést. Érdekesség, hogy a betegség a gyerekeknél a leggyakoribb, az érintettek túlnyomó többsége, 70 százaléka pedig nő.

Világszerte, így hazánkban is egyre nagyobb a cöliákiában szenvedők aránya, a rejtett, más néven lappangó érzékenyeket is figyelembe véve pedig valószínű, hogy minden századik magyar ember érintett.

A gluténérzékenység többnyire öröklött, cöliákiás betegek elsőfokú rokonainak mintegy 10 százaléka gluténérzékeny. A szakértő mindenekelőtt azt hangsúlyozza, hogy a cöliákiában szenvedőknek egész életükben szigorú, gluténmentes diétát kell tartaniuk, azaz nem fogyaszthatnak a gabonafélékben (búza, rozs, árpa, zab) található glutént tartalmazó élelmiszereket.

Laktózérzékenység. A laktózintolerancia rendkívül széles körben elterjedt érzékenység, a világ lakosságának többsége ugyanis érintett. A betegség oka a tejcukrot lebontó enzim, a laktóz hiánya, illetve elégtelen működése. A gluténérzékenységgel szemben a laktóz intolerancia nem igényel szigorú diétát, a teljes tejcukor-érzékenység pedig igen ritka, így nem szükséges feltétlenül a tej és tejtermékek teljes mellőzése. Az érzékenység foka és a tünetek erőssége egyénenként változó.

A betegségek szűrése többféle módon történik. Javasolt a glutén- és laktózmentes élelmiszerek kísérleti jelleggel történő elhagyása, valamint ételnapló vezetése a tünetek megfigyelése céljából. Gluténérzékenység diagnosztizálása esetén gyakran alkalmaznak speciális vizsgálatokat is: vérvételkor a vérben található speciális ellenanyagok kimutatását végzik, míg gyomortükrözés során a vékonybél felső szakaszából vett mintát vizsgálják.

(Merlin Communications)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fájdalomcsillapítás Fájdalomcsillapítás

Mit érdemes tudni a fájdalomcsillapító kenőcsökről, krémekről, gélekről?

Szívinfarktus Szívinfarktus

Mi a teendő szívinfarktus gyanúja esetén?

Harmadfokú hőségriasztás lép...

Harmadfokú hőségriasztást léptet életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére az országos tisztiorvos a meteorológiai...

Gyógynövények mint fűszernövények

Napjainkban egyre nagyobb az igény a gyógynövények otthoni termesztésére. Azt azonban kevesen tudják, hogy sok fűszernövény egyben gyógynövény is.

Mi a cöliákia és miért szükséges...

A magyar táplálkozásban alapélelmiszerként elfogadott gabonafélék több betegség kiváltásában is szerepet játszanak. Az egyik legismertebb a...

Gluténintolerancia - A rokonok is...

Ha közeli vérrokonának gluténintoleranciája (cöliákia) van, érdemes ellenőriztetnie magát abban az esetben is, ha nem tapasztalja a tipikus...

Mit mutatnak a Marsh-értékek?

A cöliákia diagnózisához szükséges vékonybél-biopszia eredményét az ún. Marsh-kritériumok alapján határozzák meg. Dr. Sárdi Krisztina...

A lisztérzékenységet gyakran nem...

A cöliákia Európában a leggyakoribb krónikus, élelmiszer által kiváltott betegség, amelyben az esetek mintegy 80 százalékát nem ismerik fel.

Ezekkel a betegségekkel keverhető...

A tápanyagok lebontási termékeinek bélből történő zavart felszívódásának, valamint az elszállításukban történő károsodásnak (malabsorptio)...

A gabonafélék fogyasztásával...

A gabonák egyik összetevője, a glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, számos embernél az egész szervezetre kiterjedő panaszokat...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.