• Egyre kevesebb a háziorvos

    Szerző: WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró

    Ha valaki beteg, rögtön a háziorvoshoz szalad. Ő tudja, melyik szakorvos mikor rendel, hová kell beutaló, hová nem, időpontkéréshez melyik telefonszámot kell hívni. Ellátja kisebb-nagyobb betegségeinket, igazolást állít ki.

    Dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke elmondta: az egész orvostársadalomra igaz az idősödés.

    Hirdetés

    Ma Magyarországon a háziorvosok 25 százaléka, több mint 1500 fő nyugdíjkorhatáron túl dolgozik. Több száz fő túl a 70 éven is dolgozik.

    Hiányzik az utánpótlás 

     Az egészség nem szerencse kérdése
    Egészséges életmód, megfelelő információ, öröklött tényezők. A lakosság többsége szerint ezek a legfontosabb tényezők az egészség megőrzésében. Az egészség nem szerencse kérdése >>
    Megoldás lehetne az utánpótlás, de ez nem működik: a pályakezdőknek nincs hitelgarancia illetve a hitel visszafizetésére a jövedelmük nem nyújt elég fedezetet. Hiányzik a költségtükröző ellentételezés. Mihez kell a hitel? A praxis megvásárlásához.

    Ezek ára a nulla forinttól bármeddig terjedhet, hiszen nagyon sok tényező befolyásolja az árat. Többek között az elhelyezkedés, a betegek korösszetétele. Ugyanis „többet ér” egy idősebb páciens, mint egy fiatal, azaz magasabb praxispénz jár érte. Emiatt egy városon belül is változhat a praxis értéke.

    Dr. Éger István problémaként említette még, hogy a jogszabályi bizonytalanság is akadályozza, hogy zökkenőmentesen működjön a rendszer. A gazdasági nehézségek eltántorítják a pályakezdőket a szakmától.

    Sok településen egy éve vagy még régebben nincs háziorvos, itt helyettesítéssel próbálják a problémát megoldani, de ez sem működhet örökké. Ezeknek a falvaknak a száma 100-200 körül van, általában hátrányos helyzetű, észak-kelet-magyarországi kistelepülésekről van szó. Néha arra is van példa, hogy ingyen adnák a praxist, de még így sem kell senkinek.

    Az elnök - aki maga is háziorvos- hozzátette, hogy erre a szakmára vágyni is kell, ez egy külön küldetés.

    A komplexitás szépsége

    Összeomlik a háziorvosi ellátás?
    Van olyan háziorvosi praxis Hajdú-Bihar megyében, ami évek óta betöltetlenül áll. Jelenleg 15 állás vár betöltésre 7 településen és ez a helyzet tovább romolhat. Összeomlik a háziorvosi ellátás? >>
    Dr. Késmárky András egy bihari faluban lett háziorvos néhány hónapja. A debreceni klinikán volt gyereksebész évekig.

    A háziorvosi munka mellett szólt a nyugodtabb falusi környezet (ő maga is falun nőtt fel), az előző helyen nagy volt a terhelés, hajtás az orvoshiány miatt. A településen és környékén is sok a rászoruló, őket is el tudja így érni.

    Ő is alulfinanszírozottságról számolt be, a kocsifutást, a gyógyszerköltséget, a rezsit, az asszisztenst ki kell gazdálkodni az igencsak szűkös keretből. Arról nem is beszélve, hogy az asszisztensen is nagyobb teher van, mint egy átlagos rendelőben, hiszen naponta 50-60 beteget kell ellátni, influenzás időszakban ez akár 100 pácienst is jelenthet. A háziorvos senkit nem küldhet el, el kell látnia minden hozzá fordulót.

    Gyakran a további kezelést a beteg otthonában írják elő a kórházak (például a kötözést), de ehhez nem írják fel a megfelelő eszközöket, akár a kötszert. Ez is a háziorvos dolga.

    Késmárky András nem tartja egyértelmű visszalépésnek a háziorvosi állást, hiszen itt mindenhez kell érteni valamennyire, neki kell továbbküldeni a beteget, szükség esetén beutalóval ellátni. A komplexitás adja a munka szépségét.

    A bárándi körzet is fél évig volt ellátatlanul, előtte szintén fél évig helyettesítéssel oldották meg az orvoskérdést.

    Kevesebb kiadással működnek a gyermekorvosi rendelők

    Dr. Sikula Erika Hajdúhadházon gyógyítja a gyerekeket. Előtte a klinikán dolgozott, majd iskolaorvosként. A váltás oka egyszerű: a klinikán nagyon sok volt egyszerre az oktatás, a gyógyító és a tudományos munka, és ezek mellett a családot is kellett látni.

    Mivel a doktornő a gyógyítást szereti a legjobban, ezért örül annak, hogy házi gyermekorvosként ma elsősorban ezzel foglakozhat. Itt nem találkozik igazán súlyos betegekkel, ami lelkileg megviselné, és persze a családjára is több idő jut.

    Az a szerencséjük, hogy a törvény szerint nekik, gyermekorvosoknak elég egy általános asszisztenst alkalmazniuk, így a kiadásuk ebből a szempontból kevesebb, mint egy felnőtteket ellátó háziorvosnak.

    Sok betege van, kolléganőjével ketten három státuszt látnak el: ketten körülbelül 3 ezer 600 kis beteggel foglakoznak. 2001 óta dolgozik itt, de azóta sem bánta meg. Nagy előnyként értékeli, hogy itt a maga ura lehet. Igaz, a téli, megfázásos időszak nem könnyű, hiszen napi 80-100 beteg is megfordul a rendelőben.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Annak idején neki szerencséje volt a praxissal, mert ez egy újonnan kialakított körzet volt, így nem kellett megváltania. Kollégái között hallott már 5, illetve 10 milliós praxisról is.

    Nem kellett rendelőt sem kialakítania, azt kapta készen az önkormányzattól, most pedig az igencsak rossz állapotú rendelőt teljesen felújítják.

    A doktornő szerint igencsak észrevehető, hogy az önkormányzat kezd kivonulni az ellátásból: bérleti díjat kér tőlük, illetve a karbantartáshoz is hozzá kell járulniuk.

    Ugyan nagyon sok nehézséggel kell megküzdeniük, a betegeik nagy része is hátrányos helyzetű, fokozott figyelmet igényel, de azt a munkát végezheti, amit szeret.

    (WEBBeteg - Czibere Anikó) 

    Legutóbb frissült: 2009.11.14 07:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    46407 vokssal ért véget június 2-án éjfélkor a szavazás

    Lezárult az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkárságának égisze alatt szervezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza: az internetes szavazás. Rengetegen szurkoltak orvosukért, így két héten át folyamatosan négyóránként szavaztak,hogy meghálálják a TOP listás praxisok áldozatos munkáját.

    Az év praxisa a Kárpát-medencében - Szavazzon Ön is!

    Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza! Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Államtitkársága által meghirdetett pályázat első szakaszában a páciensek május 10-ig történeteikkel díjazhatták háziorvosukat és munkatársát határon innen és határon túl.

    Ápoló- és védőnőhiány: nagyobb probléma, mint a kevesebb orvos?

    Az EU átlagához képest 25 százalékkal kevesebb a magyar kórházakban az ápoló, a szakdolgozói kamara, a MESZK honlapján több mint 200 álláshirdetés olvasható. Amíg nem találnak megfelelő szakdolgozót a kórházak, bérnővért alkalmaznak, magasabb fizetésért.

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

    Hajrájához érkezett Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat!

    Még nem késő beszállni, május 10-ig bárki beküldheti történetét háziorvosáról!

    Dr. Fodor Zsuzsanna: eddig nem tapasztalt összefogás jellemezte a falut

    Pusztaföldvár egyetlen háziorvosa négy éve dolgozik az 1600 fős településen, de már eddig is több fejlesztést, változtatást valósított meg, mint több tíz éve praktizáló pályatársai: betegirányító rendszer, modern betegvizsgáló készülék, barátságos váróterem.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.