• A háziorvosok nem mondanak le a H1N1 oltás díjáról

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    A háziorvosok csak akkor mondanak le a H1N1 elleni oltásért járó, csaknem kétezer forintról, ha a gyártó is lemond a térítési díjakból befolyó bevéteiről. A WEBBeteg által készített rögtönzött felmérésben résztvevő doktorok felháborodva fogadták az MSZP ez irányú javaslatát.

    Nem az oltásért fizetendő, csaknem kétezer forint tartja vissza a pacienseket a H1N1 elleni vakcina beadatásától, hanem az oltóanyagot övező bizonytalan és elhibázott kommunikáció - állítják a WEBBeteg által megkérdezett háziorvosok.

    Hirdetés

     MTA - Szükséges az oltás
    A súlyosbodó járványhelyzet miatt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Immunológiai Bizottsága azt javasolja, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat, tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell.
    Minden patikában lesz oltóanyag >>
    Az MSZP csütörtökön azt kérte az oltó orvosoktól, hogy mondjanak le a jogszabály engedte díjról, mondván, ez az összeg sokakat visszatart az oltástól. A javaslat komoly felháborodást keltett a doktorok körében, jóllehet, néhány háziorvos megjegyezte a WEBBetegnek, a szocialista kezdeményezéstől függetlenüleddig sem kértek pénzt a vakcina beadásáért.

    Az "ingyenoltók" a praxisuk minél nagyobb átoltottsága érdekében döntöttek így, és nem azért, mert arra kérik őket. Néhányan azt mondták:szívesen lemondanak a díjról, ha a kormány is lemond. A doktorok úgy látják, a vakcinától idegenkedők nem a díj miatt utasítják azt el, hanem amiatt, mert az oltóanyag kapcsán mindeddig nem kaptak senkitől megnyugtató tájékoztatást.

    A háziorvosok felháborítónak tartják, hogy politikai haszonszerzésre akarják felhasználni őket, jóllehet, a díjmentességet kezdeményezőknek kulcsszerepük van a lakosság tömeges elszegényedésében.

    Az oltóanyag-gyártó Omninvestnek paradox módon a vakcinával kapcsolatos averziók hozhatnak nagy hasznot. A magyarállam és a cég közötti megállapodás értelmében ugyanis a társaság csak a hazai ígények kielégítését követően exportálhatja a vakcinát. Egyelőre úgy tűnik, az oltóanyag iránt külföldön nagyobb a kereslet, mint itthon, így a cég hamarosan eleget tehet a külföldi igényeknek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azt jelenleg nem tudni, hogy a - még mindig titkos - szerződés alapján az Omninvest hány adag belföldre szánt szérum legyártását követően indíthatja a hűtőkocsikat a határok felé.
    A szaktárca közlése szerint szerdán nyitókészletként a gyógyszertárakba összesen 50.700 ampulla védőoltást szállítottak ki.

    Az ÁNTSZ kistérségi intézeteinek az elmúlt két napban 75.900 oltóanyag került kiszállításra az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet raktárából. Ebből a rendelkezésre álló újabb nagy mennyiségből folyamatosan már az új rendelési eljárásnak megfelelően immár a gyógyszertárakhoz közeli kistérségi ÁNTSZ-ek gondoskodnak az eljuttatásról. A több mint 100 kistérségi ÁNTSZ között oszlik meg tehát a 2400 gyógyszertár kiszolgálása, így a rendelést követően 48 órán belül kiszállítható az oltóanyag.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

    Legutóbb frissült: 2009.11.06 09:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.