• H1N1 - Románia 10 millió oltóanyagot gyárt

    Szerző: MTI

    A román kormány félmillió adag oltóanyagot készül sürgősen vásárolni külföldről a 6-15 éves gyermekek számára, ugyanakkor az országon belül az év végéig tízmillió adag gyártását rendelte meg a bukaresti Cantacuzino immunológiai intézettől.

    Emil Boc ügyvezető miniszterelnök bejelentése szerint a külső megrendelések révén beszerzendő oltóanyag 2,25 millió euróba kerülne. Mint mondta, erre azért van szükség, mert az otthon elkészített oltóanyagok a felnőttek számára nyújtanak védettséget, a gyermekek számára nem.

    Hirdetés

    Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről >>
    Korábban a kormánynak már szándékában állt egymillió adagot vásárolni külföldi gyártóktól, de lemondott e tervéről, mert azok csak a jövő év első harmadában tudták volna szállítani az árut. Ezután döntött mégis úgy a kabinet, hogy a gyermekek védelmében 500 ezer oltást hoznak be.

    Az eredeti elképzelések szerint a bukaresti Cantacuzino intézet az év végig ötmillió adag oltóanyagot készült gyártani a Nagy-Britanniából származó minták alapján, a jövő évtől pedig havonta egymilliót tervezett előállítani. Az oltási kampány azonban csak november 26-tól kezdődhet meg, és akkor is csak a veszélyeztetettnek nyilvánított csoportokat vennék előre, vagyis az egészségügyi dolgozókat, a középiskolai és egyetemi hallgatókat, a határőröket.

    Korábban olyan bejelentés hangzott el, hogy az általános iskolásokat csak a téli szünet után, azaz január elején oltanák be, de a külföldről vásárolandó oltóanyag lehetővé tenné a védettség korábbi megadását számukra.

     A tüdőgyulladás tünetei
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul. A tüdőgyulladás tünetei >>
    A kormány azonban újabban az év végéig tervezett mennyiség kétszeresét, azaz tízmillió adag vakcina előállítását kérte a bukaresti intézettől. A Traian Basescu államfő által elnökölt Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) két nappal ezelőtti ülésén elrendelte a  pénzalapok növelését. Adriean Videanu megbízott egészségügyi miniszter bejelentette, hogy a kormány tartalékalapjából már ki is utalta az oltóanyagok megkétszerezéséhez szükséges pénzt. 

    A kormány 12 millió eurós kölcsönt is felvenne a Világbanktól, hogy fel tudja venni a harcot a H1N1 vírus okozta járvánnyal, amely eközben minden eddiginél gyorsabb ütemben terjed. Romániában szerda estig 707 személy betegedett meg új influenzában.

    Bukarestben eddig 11 iskolát zártak be hét napra az újinfluenzás esetek miatt, további hat megyében is felfüggesztették az oktatást egy-egy tanintézetben. A fővárosban az önkormányzatok elrendelték az iskolák fertőtlenítését, az egészségügyi maszkok használatát és a kötelező orvosi vizsgálatot.
     

     Kárpátalján kórházak kapták a Magyar Vöröskereszt segélyszállítmányát

    Kárpátalján a megyei járványkórház és a járási kórházak között osztották szét a Magyar Vöröskereszt szerdán délután Ungvárra érkezett humanitárius segélyszállítmányát. A Magyar Vöröskereszt 120 ezer szájmaszkból és az influenza tüneteit enyhítő gyógyszerekből álló, 25 ezer dollár összértékű humanitárius segélyszállítmányát elkísérte Ungvárra Dmitro Tkacs, Ukrajna rendkívüli és meghatalmazott budapesti nagykövete. A diplomata a magyar segélyszállítmány átadása kapcsán találkozott Oleg Havasival, Kárpátalja megye kormányzójával, aki a kárpátaljai lakosság nevében melegen megköszönte Magyarországnak a támogatást. Havasi hangsúlyozta: „Magyar szomszédaink már többször nyújtották felénk segítő kezüket a bajban, ezzel is bizonyítva jószomszédi szándékaikat, amiért mi őszintén hálásak vagyunk nekik” – adták hírül csütörtökön kárpátaljai hírportálok.
    A magyar humanitárius segély azért is jól jön Kárpátaljának, mert a megye gyógyszertáraiban továbbra is hiányoznak a védőmaszkok és az influenza, valamint a meghűléses betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek. A helyi adóhatóság által szerdán végrehajtott ellenőrzés kiderítette, hogy a régió patikáinak 85 százalékában hiányozik a számukra minimálisan előírt gyógyszerkészlet is.
    A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében a legfrissebb adatok szerint 21 és fél ezerre emelkedett az influenzában és heveny felső légúti fertőzésben megbetegedettek száma, és közel ezer személyt kezelnek ilyen tünetekkel kórházban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.06 02:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    Az őszi hónapok beköszöntével egyre többen fáznak meg, lesznek betegek, vagy rosszabb esetben az influenza miatt esnek ágynak. Mindez betudható az időjárás megváltozásának - a lehűlésnek, esőknek, nyirkossá vált levegőnek -, amely hozzájárul a kórokozók számának növekedéséhez.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Már féléves kortól beadható az influenza elleni védőoltás

    Az influenza súlyos szövődményeinek leginkább kitett, két év alatti kisgyermekeket is be lehet oltani azt követően, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hat hónapos kornál húzta meg az oltás alkalmazhatósági határát.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

    Még mindig tart az influenzajárvány

    Az influenzajárvány miatt országszerte egyre több egészségügyi intézményben rendelnek el részleges vagy teljes látogatási tilalmat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.