• H1N1 - Súlyosbodó járványhelyzet és az MTA ajánlása

    Szerző: MTI

    Az MTA felhívása szerint az új típusú influenza ellen a lakosság döntő többsége védtelen. Viszont a jelenleg Magyarországon forgalomban lévő, elölt vírust tartalmazó, új influenza elleni vakcina hatékony védelmet alakít ki a szervezetben.

    A súlyosbodó járványhelyzet miatt a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Immunológiai Bizottsága azt javasolja, hogy orvosukkal egyeztetve minél többen és minél hamarabb oltassák be magukat, tekintettel arra, hogy a védettség kialakulásához körülbelül két hét kell.

    Hirdetés

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    Egyszerű és olcsó megoldások is sokat segítenek a légúti vírusok ellen, állapította meg egy tanulmány.
    Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen>>
    Az MTA szerdán juttatta el közleményét az MTI-hez, amelyben az oltás szükségességére hívja fel a lakosság figyelmét. A felhívás szerint az új típusú influenza ellen a lakosság döntő többsége védtelen.

    Viszont a jelenleg Magyarországon forgalomban lévő, elölt vírust tartalmazó, új influenza elleni vakcina hatékony védelmet alakít ki a szervezetben és jelentősen csökkenti az influenzás megbetegedés kockázatát, ezáltal a lehetséges szövődmények számát is.

    H1N1 - Enyhe mellékhatások az oltásnál

    Az oltás kapcsán esetenként fellépő enyhe mellékhatásokat túlnyomó részben a vakcinában jelenlévő segédanyagok okozzák, amelyek szükségesek a hatékony immunválasz kialakításához, és ezért nélkülözhetetlenek.

     A tüdőgyulladás tünetei
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. 
    A tüdőgyulladás tünetei>>
    Hangsúlyozzák, hogy ezek a mellékhatások enyhék, nem súlyosabbak azoknál, amelyeket az évtizedek óta alkalmazott - hasonló technológiával készült - szezonális influenza elleni oltások során alakulnak ki.

    A bizottság szerint a vitaminok önmagukban hatástalanok az influenzafertőzés ellen, azonban az egészséges életmód és helyes táplálkozás alapvető fontosságú a megfelelő ellenálló képesség kialakításában. Felhívják a figyelmet arra is, hogy aki beoltatja magát, nem csak saját magát, de a környezetében élőket is védi.

      Feloldják a kormány és az Omninvest Kft. közötti szerződések egy részének titkosságát

    Valószínűleg néhány nap múlva feloldják az egészségügyi miniszter és az új influenzavírus elleni védőoltást gyártó Omninvest között kötött szerződés egy részének titkosságát - mondta Kökény Mihály, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke szerdán a grémium zárt ülése után tartott sajtótájékoztatóján.
    A szerződéseket a magyar állam körültekintően kötötte meg, a dokumentum kellő garanciát ad az oltóanyag biztonságára és a fizetési feltételekre nézve - ismertette.
    A bizottság úgy vélte: azzal, hogy a szerződéseknek az üzleti titkot képező adatokon kívüli része nyilvános lesz, erősödhet a közbizalom az oltóanyag iránt.

    Minden patikában lesz oltóanyag

    Már minden második patikában megtalálható a H1N1 vírus elleni oltóanyag, a hét végéig pedig az összes gyógyszertárban hozzáférhető lesz. Ezt Szollár Domokos kormányszóvivő jelentette be a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón.

    Terhes nőknek különösen ajánlott a vakcina
    A WHO tanácsadó testülete ugyanis júliusban úgy foglalt állást, hogy terhes nőknek lehetőség szerint adjuváns nélküli vakcinát adjanak.
    Kockázatos lehet a késlekedés >>
    Szollár Domokos elmondta, hogy az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) az ÁNTSZ-szel együttműködve újfajta kiszállítási rendszerre tért át.

    E szerint minden patikába - függetlenül attól, hogy rendeltek-e vagy sem -, 20-40 darabos nyitókészletet szállítanak.

    A gyógyszertáraknak a rendelést nem a központba, hanem az ÁNTSZ kistérségi intézetéhez kell leadniuk, amely ezt a kérést az EKI-hez továbbítja, az oltóanyagokat pedig a patikák a rendelést követően 48 órán belül megkapják.

    A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a vakcina kedden kapta meg az Országos Gyógyszerészeti Intézettől a forgalomba hozatali engedélyt a 12 és 36 hónap közötti gyermekek számára.

    A héten az iskolában is megkezdődnek az oltások

    Ez azt jelenti, hogy a fél és egyéves kor közötti gyermekek nem kaphatnak oltást - rögzítette Szollár Domokos, aki az érintett családoknak azt tanácsolta, hogy a szülők oltassák be magukat. A héten az iskolákban is megkezdődnek az oltások, a tanintézmények az ÁNTSZ-en keresztül rendelhetik meg a vakcinát - mondta.

    Tanácsok az influenza ellen
    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Bővebben: Hogyan erősítsük immunrendszerünket?
    Az ukrán járvánnyal kapcsolatban Szollár Domokos kiemelte, hogy Magyarország 20 ezer pandémiás vagy több ezer szezonális vakcinát ad Ukrajnának; ez nem veszélyezteti a hazai ellátást - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

    Azzal kapcsolatban, hogy szerdán azok a miniszterek is beoltatták magukat az új típusú influenzával, aki eddig még nem tették meg, Szollár Domokos közölte: valamennyien kifizették a készítményért az 1930 forintos díjat, az oltásért nem kellett fizetniük, mert a parlamenti üzemi orvos nem kért érte pénzt.

    Az új influenza tünetei és terjedése

    A betegség gyakorlatilag ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított infuenza vírusok. A különbség az, hogy ezzel szemben nincs az embereknek védettségük. Falus Ferenc szerint a betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog. Tünetei a láz, a köhögés, a tüsszögés, esetleg hasmenés, izomfájdalmak.
    Ez azt jelenti, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed; ennivalóval nem lehet elkapni, így sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat - mondta. Védekezni gyakori kézmosással, a tömeg illetve a másokkal történő közvetlen kontaktus elkerülésével, valamint a sokak által használt felületek fertőtlenítésével lehet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.05 02:50
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Ön betartja? A gyógyszerszedés szabályai

    Nem véletlen, hogy a gyógyszerek nagy része csak orvosi vényre adható ki. Nem mindegy ugyanis, hogy egy adott hatóanyag milyen formában jut be a szervezetbe, illetve nagyon fontos az adagolás módjának szakszerű meghatározása is: az orvos által előírt alkalmakkor, a megadott mennyiséget a megadott módon kell bevenni.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.