H1N1 oltás: Változott az orvosok véleménye Németországban

Szerző: MTI

Németországban meghaladja a 30 ezret a fertőzésben eddig megbetegedettek száma, és a H1N1-vírus eddig 6 halálos áldozatot követelt. Egybehangzó értékelések szerint az országban immár a fertőzés második hulláma dúl.

Növekszik az oltási hajlandóság Németországban az új típusú influenza ellen. Az egészségügyi hatóságok szerdai közlése szerint szerte az országban erőteljesen megnövekedett azoknak a száma, akik beoltatták magukat az új vírus ellen.

Kazahsztán saját új influenza oltóanyagot tesztel

Kazahsztán hazai gyártmányú új influenza oltóanyag tesztelését kezdi meg - jelentette honlapján a RIA Novosztyi hírügynökség, a kazah országos tisztifőorvosra hivatkozva.

Az illetékesek mindezt a járványos megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet figyelmeztetésének és a külföldről, mindenekelőtt Ukrajnából érkező riasztó hírekkel magyarázták.

Ezzel egy időben egy kölni orvosi szervezet arra szólított fel, hogy a három év alatti gyermekeket is oltsák be a fertőzés ellen.

A szervezet - több más egészségügyi hatósággal együtt - mostanáig ellenezte a kiskorú gyermekek beoltását.

Törökországban négy újabb halálos áldozata van a H1N1-nek

Törökországban 15-re nőtt az új influenza halálos áldozatainak száma, miután újabb négy ember vesztette életét a H1N1-es vírus okozta megbetegedésben. "Egy 24 és egy 31 éves nő, egy 55 éves férfi, valamint egy 5 éves kisfiú halt meg az ország különböző tartományaiban a világjárványt okozó influenza következtében" - ismertette közleményében a minisztérium.

Korábbi állásfoglalásával ellentétben a kölni gyermekorvosok szövetsége immár a három év alatti gyermekek számára is a sürgős oltást ajánlotta.

Arra hivatkozott, hogy a fertőzés minden korosztályt veszélyeztet, ezért hat hónapos kortól a gyermekeket is be kell oltani.

A szervezet elnöke hangsúlyozta azt is: más európai országoktól származó és megbízható adatok azt bizonyítják, hogy még a kiskorú gyermekek is különösebb problémák nélkül viselik el az oltást. Wolfram Hartmann azt is ajánlotta, hogy először a krónikus betegségben szenvedő kisgyermekeket oltsák be.

A gyermekorvosok nevében ismét sürgette, hogy számukra olyan oltóanyagot szerezzenek be, amely nem tartalmazza azt a hatáserősítő adalékanyagot, amely a szakértők szerint elsősorban felelős a mellékhatásokért.

Hárman haltak meg új típusú influenzában Ukrajnában

Ukrajnában 14 betegnél mutatták ki a H1N1 vírust, közülük hárman meghaltak – közölte szerdán Olekszandr Bilovol, Ukrajna közegészségügyi és járványügyi főorvosa (tiszti főorvos). Bilovol azon a távértekezleten beszélt, amelyet Julija Timosenko miniszterelnök a járványhelyzetről tartott az ukrajnai megyék kormányzóinak részvételével.
A szakember arról nem szólt, hogy milyen az új vírussal fertőzött 11 beteg állapota – jelentették ukrán hírügynökségek.
A főorvos közölte, hogy a szerda hajnali adatok szerint Ukrajnában 478.454-en betegedtek meg influenzában és heveny felső légúti fertőzésben. Hozzátette: a járvány kezdete óta 81 személy halt meg, köztük három gyermek és három terhes nő.

H1N1 - Harmincezer beteg, hat áldozat

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről

Németországban meghaladja a 30 ezret a fertőzésben eddig megbetegedettek száma, és a H1N1-vírus eddig 6 halálos áldozatot követelt.

Értesülések szerint több beteg az intenzív osztályokon életveszélyben van, a klinikákon az orvosok napok óta küzdenek életben maradásukért.

Egybehangzó értékelések szerint az országban immár a fertőzés második hulláma dúl, és miközben az oltási hajlandóság növekszik, egyre több a probléma az oltószerrel való ellátással.

Több tartományba - köztük a fertőzés által eddig leginkább sújtott Bajorországba - kevés oltóanyag érkezett, és a gyógyszertárak sok helyütt nem kapták meg a megrendelt szállítmányokat. Problémát jelent az is, hogy túl kevés orvos hajlandó részt venni az országos oltási akcióban.

A tüdőgyulladás tünetei
A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul. A tüdőgyulladás tünetei

Szakértők szerint ugyanis az orvosok is elbizonytalanodtak az elmúlt hetek, illetve napok vitái után, és nem merik vállalni az esetleges mellékhatásokért a felelősséget.

A felelősség kérdése meglehetős vitákat váltott ki az országban, különös tekintettel arra, hogy - mint arról a sajtó beszámolt - a külföldi gyártók kikötötték: a mellékhatásokért, illetve azok következményeiért semmi fajta felelősséget nem vállalnak.

(MTI)

Hozzászólások (4)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Hatás mellékhatás nélkül? A...

A betegek a recept nélkül vásárolható termékek közül sokszor a növényi készítményeket választják, abban a meggyőződésben, hogy az nem...

Tavaszi zsongás a nyár küszöbén

Január, február, itt a nyár - tartja a mondás. A köztes időben az időjárási szempontból is igen szeszélyes tavaszi hónapok is feladják a leckét...

H1N1 vakcina - Mit ír a...

A Fluval P szuszpenziós injekció betegtájékoztatója. A H1N1 elleni oltóanyag teljeskörű betegtájékoztatóját az Országos Gyógyszerészeti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.