Nem a H1N1 okozta a nagykanizsai fiú hirtelen halálát

Szerző: MTI

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiút hasi panaszokkal szállította be családja az intézménybe, de a gyerek már végállapothoz közeli helyzetben volt.

Nem a H1N1 vírus vagy az új típusú influenza elleni védőoltás miatt hunyt el kedd hajnalban egy 12 éves fiú a nagykanizsai kórházban, a gyerek halálát fejlődési rendellenesség és annak szövődménye okozta - közölte az MTI érdeklődésére szerdán a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.

Bátorfi József cáfolta a sonline.hu portál értesülését, amely szerint a Somogy megyei Iharosberényből Nagykanizsára szállított fiú esetleg az influenza elleni védőoltás szövődményébe halt volna bele.

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>

A fiú tragédiáját "akut hasi katasztrófa" okozta, a szerdán elvégzett boncolás alapján pedig azt állapították meg, hogy a rekeszizom eddig fel nem ismert fejlődési rendellenessége és az ennek következményeként fellépett szövődmény volt a halál oka.

Az internetes portál közlése szerint a diák Pogányszentpéteren lakott és Iharosberényben járt iskolába.

Hirtelen lett rosszul, előzmény nélkül, s mivel a lap szerint Iharosberényben kimutatták korábban a H1N1 vírus jelenlétét, a faluban arra gyanakodnak, hogy akár ez is lehetett a halál oka.

A tüdőgyulladás tünetei
A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul.
A tüdőgyulladás tünetei>>

A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiút hasi panaszokkal szállította be családja az intézménybe, de a gyerek már végállapothoz közeli helyzetben volt.

Az orvosok mindent megtettek, amit ilyen esetben tehetnek, ennek ellenére a fiú szívműködése a beszállítása után alig fél órával leállt; azt követően csaknem egy órán át próbálták a gyereket újraéleszteni.

Rekeszizom-fejlődési rendelleneség okozta a halálát

Minden patikában lesz új influenza elleni vakcina
Minden gyógyszertárban lesz új influenza elleni oltóanyag, ugyanis hétvégére valamennyi patikába szállítanak egy kiinduló készletet - ezt ígérte a kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter. Székely Tamás szerint ez a készlet egy vagy két csomagot jelent, vagyis húsz vagy negyven adag vakcinából áll. A szert bizományban kapják a gyógyszertárak, így csak akkor kell kifizetniük, ha el tudják adni azt.

Bátorfi József közölte: már a halál időpontjában is azt feltételezték, hogy az esetnek semmi köze nem lehet a H1N1 vírushoz vagy a védőoltáshoz.

Arról egyébként nem is volt információjuk, hogy a fiú megkapta-e a vakcinát. A kórházban szerda reggel elvégzett boncolás során megállapították, hogy a 12 éves fiúnak - egy eddig sem a család, sem az orvosok által nem ismert - rekeszizom-fejlődési rendellenessége volt.

Ez rekeszizomsérvvé alakult, amelynek következményeként elhalt a gyerek gyomra és a vastagbele, s ez a folyamat másfél-két nap alatt történhetett - fűzte hozzá a főigazgató.

Az MTI kérdésére közölte azt is: Nagykanizsán eddig egyetlen beteg sem került kórházba és haláleset sem történt H1N1 vírus okozta fertőzés kapcsán.

Olyan esetük sem volt, hogy valaki a beadott védőoltás esetleges szövődménye miatt betegedett volna meg - tette hozzá.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miként változtatja meg az eltérő...

Nem egyszerű meghatározni és megmagyarázni a csökkenő nemi vágy jelentését a párok közt, mivel el kell fogadni, hogy annak ereje, intenzitása egy...

Velőcsőzáródási rendellenességek...

A velőcsőzáródási rendellenességek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a...

A macskanyávogás betegség

Ez az örökletes kórkép a típusos sírásról kapta a nevét. Az újszülöttek világrajövetelük után gégefejlődési rendellenesség miatt olyan...

Veleszületett rendellenességek -...

A WHO adatai alapján 33 újszülöttből 1 babát érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Évente mintegy 3,2 millió szül(et)és...

H1N1 - Természetes módszerek a...

A H1N1 típusú influenzavírus igencsak népszerű téma mostanában. Sokan állnak ki a védőoltás mellett és ellen, a napi hírekben rengeteget hallunk a...

Veszélyes-e a H1N1 vírus mutációja?

A H1N1 vírussal kapcsolatos hatalmas információmennyiség ellenére még mindig sok a kérdés a betegség diagnózisával, kezelésével kapcsolatosan.

Az Ön orvosa felismeri a H1N1-et?

A WHO kiadványa szerint a H1N1 egyik tünete a magas láz, ám ezt a legújabb vizsgálati eredmények alapján a Lancet című orvosi lap cáfolja. Őket...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.