• Nem a H1N1 okozta a nagykanizsai fiú hirtelen halálát

    Szerző: MTI

    A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiút hasi panaszokkal szállította be családja az intézménybe, de a gyerek már végállapothoz közeli helyzetben volt.

    Nem a H1N1 vírus vagy az új típusú influenza elleni védőoltás miatt hunyt el kedd hajnalban egy 12 éves fiú a nagykanizsai kórházban, a gyerek halálát fejlődési rendellenesség és annak szövődménye okozta - közölte az MTI érdeklődésére szerdán a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója.

    Hirdetés

    Bátorfi József cáfolta a sonline.hu portál értesülését, amely szerint a Somogy megyei Iharosberényből Nagykanizsára szállított fiú esetleg az influenza elleni védőoltás szövődményébe halt volna bele.

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>

    A fiú tragédiáját "akut hasi katasztrófa" okozta, a szerdán elvégzett boncolás alapján pedig azt állapították meg, hogy a rekeszizom eddig fel nem ismert fejlődési rendellenessége és az ennek következményeként fellépett szövődmény volt a halál oka.

    Az internetes portál közlése szerint a diák Pogányszentpéteren lakott és Iharosberényben járt iskolába.

    Hirtelen lett rosszul, előzmény nélkül, s mivel a lap szerint Iharosberényben kimutatták korábban a H1N1 vírus jelenlétét, a faluban arra gyanakodnak, hogy akár ez is lehetett a halál oka.

     A tüdőgyulladás tünetei
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul.
    A tüdőgyulladás tünetei>>

    A nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az MTI-nek elmondta: a fiút hasi panaszokkal szállította be családja az intézménybe, de a gyerek már végállapothoz közeli helyzetben volt.

    Az orvosok mindent megtettek, amit ilyen esetben tehetnek, ennek ellenére a fiú szívműködése a beszállítása után alig fél órával leállt; azt követően csaknem egy órán át próbálták a gyereket újraéleszteni.

    Rekeszizom-fejlődési rendelleneség okozta a halálát

     Minden patikában lesz új influenza elleni vakcina
    Minden gyógyszertárban lesz új influenza elleni oltóanyag, ugyanis hétvégére valamennyi patikába szállítanak egy kiinduló készletet - ezt ígérte a kormányszóvivői tájékoztatón az egészségügyi miniszter. Székely Tamás szerint ez a készlet egy vagy két csomagot jelent, vagyis húsz vagy negyven adag vakcinából áll. A szert bizományban kapják a gyógyszertárak, így csak akkor kell kifizetniük, ha el tudják adni azt.

    Bátorfi József közölte: már a halál időpontjában is azt feltételezték, hogy az esetnek semmi köze nem lehet a H1N1 vírushoz vagy a védőoltáshoz.

    Arról egyébként nem is volt információjuk, hogy a fiú megkapta-e a vakcinát. A kórházban szerda reggel elvégzett boncolás során megállapították, hogy a 12 éves fiúnak - egy eddig sem a család, sem az orvosok által nem ismert - rekeszizom-fejlődési rendellenessége volt.

    Ez rekeszizomsérvvé alakult, amelynek következményeként elhalt a gyerek gyomra és a vastagbele, s ez a folyamat másfél-két nap alatt történhetett - fűzte hozzá a főigazgató.

    Az MTI kérdésére közölte azt is: Nagykanizsán eddig egyetlen beteg sem került kórházba és haláleset sem történt H1N1 vírus okozta fertőzés kapcsán.

    Olyan esetük sem volt, hogy valaki a beadott védőoltás esetleges szövődménye miatt betegedett volna meg - tette hozzá.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.04 13:47
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Czeizel Barbara édesapja nyomdokait követi

    Huszonöt éves fennállását ünnepli a Budapesti Korai Fejlesztő Központ, amely fejlődésükben veszélyeztetett csecsemők, fogyatékos kisgyermekek és családjuk számára nyújt komplex diagnosztikai és terápiás szolgáltatásokat. Czeizel Barbara, gyógypedagógus, a korai fejlesztésért, gyermekkori intervencióért felelős miniszteri biztos, egyben a Budapesti Korai Fejlesztő Központ vezetője elmondta: az intézményben fejlődési rizikóval élő, koraszülött, a különböző fejlődési területeken eltérően fejlődő, fogyatékos és autizmussal élő gyermekek diagnosztikájával és terápiájával foglalkoznak.

    Középpontban a veleszületett fejlődési rendellenességgel élők

    A veleszületett rendellenességek regisztereinek nemzetközi szervezete, az International Clearinghouse for Birth Defects Surveillance and Research kezdeményezésére a WHO támogatásával kiemelt és támogatott világnapként 2015-ben került megrendezésre első alkalommal a Veleszületett Fejlődési Rendellenességek Világnapja.

    A terhesség alatt szedett antidepresszánsok növelik a születési rendellenességek kockázatát

    Megnöveli a születési rendellenességek kockázatát, ha a várandós nő antidepresszánsokat szed a terhesség első trimeszterében - állapította meg egy új kanadai tanulmány.

    Terhességi félelmek és stressz - Az orvos válaszol

    "A folyamatos aggodalom a baba iránt nem okozhat semmilyen fejlődési rendellenességet? Komolyabb stressz árthat a babának?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A nyitott gerinc (spina bifida)

    A spina bifida latin elnevezés, melynek magyar megfelelője a nyitott gerinc. Ez a gerinc és a központi idegrendszer fejlődési rendellenességeinek összefoglaló elnevezése.

    Hasi szűréssel megtudhatja, van-e gond a baba pocakjában

    A csecsemő- és gyermekkori ultrahangos szűrésre egyre nagyobb igény van napjainkban, hiszen segítségével lehetőség van már a korai fázisban észrevenni az esetleges fejlődési rendellenességeket, mielőtt még azok komoly tüneteket vagy visszafordíthatatlan károkat okoznának.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.