• H1N1 - Határmenti védekezés: védőmaszk és vakcina

    Szerző: MTI

    Lesku Miklós, Záhony polgármestere elmondta: a gyermekeket szeretnék mindenekelőtt beoltatni, 438 iskolást, 102 óvodást és 24 bölcsődést. A szülőkhöz már eljuttatták azt a tájékoztatást, ami alapján eldönthetik, hogy kérik-e gyermeküknek a vakcinát.

    A korábbiaknál kevesebb az utas a három nagy átkelőhelyen (Záhony-Csap, Beregsurány-Asztély, Tiszabecs-Tiszaújlak), bár hétfőn Záhonynál még magas volt a kilépők száma a halottak napi megemlékezésről hazatérők miatt - mondta a pénzügyőr őrnagy.

    Hirdetés

    Kiemelte: a záhony-csapi határállomáson 2.000 felettiről napi 1.700-1.800 körülire, Beregsurány-Asztélynál 1.800-1.900-ról körülbelül 1.000-re, míg Tiszabecs-Tiszaújlaknál 1.200-1.300-ról 900-ra mérséklődött az utasok száma.

     Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan különböztethetőek meg?
    Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések, különböző vírusok okozzák azokat. Bővebben a H1N1 és az influenza, illetve a megfázás különbségéről>>

    Kupecz József tájékoztatása szerint a magyar-ukrán határállomásokon a pénzügyőrök és a határrendészek továbbra is gondoskodnak saját védelmükről, maszkot és kesztyűt viselnek. A vámosoknak és az útlevélkezelőknek változatlanul is ajánlott az új influenzavírus elleni védőoltás beadatása; közülük többen korábban, még az ukrajnai járvány előtt be is oltatták magukat.

    A szomszédos országban jelentkező megbetegedések miatt most felmérték az önkéntes oltás iránti további igényeket és szerdán, illetve csütörtökön a jelentkező pénzügyőrök és a határrendészek meg is kapják a vakcinát.

    A szervezett oltással a munkatársak egyharmada várhatóan megkapja az új vírus elleni védettséget jelentő oltóanyagot - emelte ki a regionális sajtószóvivő.

    Szervezett oltásra készülnek

    Az MTI munkatársának helyszíni tapasztalatai szerint a magyar-ukrán határ menti szabolcs-szatmár-beregi településeken is készülnek szervezett oltásokra.

     A tüdőgyulladás tünetei
    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul. A tüdőgyulladás tünetei>>

    Lesku Miklós, Záhony polgármestere elmondta: a gyermekeket szeretnék mindenekelőtt beoltatni, 438 iskolást, 102 óvodást és 24 bölcsődést.

    A szülőkhöz már eljuttatták azt a tájékoztatást, ami alapján eldönthetik, hogy kérik-e gyermeküknek a vakcinát.

    Az önkormányzati vezető beszámolt arról is, hogy azok a felnőttek, akik igénylik a védőoltást, természetesen megkapják a háziorvosoktól, miután van elegendő oltóanyag a záhonyi patikákban.

    Lőrincz Gusztáv, Tiszabecs polgármestere arról tájékoztatott, hogy szintén felmérik a határ menti településen, mely szülők szeretnék beoltatni gyermeküket.

    A gyerekek védettségéről gondoskodnak elsőként

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Hozzáfűzte, hogy nagy valószínűséggel mind a 248 általános iskolás és 46 óvodás megkapja majd a vakcinát, s remélhetőleg a község felnőtt lakói közül is minél többen élnek a lehetőséggel, tekintettel a határ menti veszélyezettségre.

    Beregsurány polgármesterének közlése szerint ugyancsak a gyermekek védettségéről szeretnének gondoskodni a leghamarabb, az igények felmérése után beoltják a 42 iskolás és 48 óvodás közül azokat, akiknél a szülők kérik a vakcinát.

    Herka István megjegyezte, hogy a felső tagozatos gyerekek Csarodára és Vásárosnaményba járnak iskolába, s tudomása szerint ott is szervezett oltásra készülnek.

    Megemlítette azt is, hogy Beregsurányban, hasonlóan a többi szabolcsi településhez, nincs semmilyen pánikhangulat az ukrajnai járvány miatt.

    Egyéni óvintézkedéseket mindenki tesz, továbbá közösségi elővigyázatosságból elhalasztják a nagy tömegeket vonzó helyi rendezvények megtartását is.

      Afganisztánban két nap alatt duplájára nőtt a betegek száma


    Afganisztánban két nap alatt duplájára nőtt az újinfluenzás betegek száma - közölte szerdán a kabuli egészségügyi minisztérium szóvivője. A múlt hét óta, amikor az első halálesetet jelentették az országból, újabb hét beteg lett a H1N1 vírus áldozata - tette hozzá.
    A betegség terjedésének megállítására a kormány egészségügyi vészhelyzetet jelentett be hétfőn, és annak részeként három hétre bezáratta az ország minden iskoláját. Vasárnap 350 olyan embert - köztük 273 külföldit - tartottak nyilván Afganisztánban, aki a H1N1 vírustól fertőződött meg, és kedd délutánra számuk csaknem hétszázra emelkedett - mondta a szóvivő.
    A kormány hatalmas kampányt indított a lakosság tájékoztatására a betegséggel kapcsolatban, éppen amiatt, hogy az országban háború dúl, az egészségügyi ellátás kezdetleges, és az afgánok nagy része írástudatlan. Jelenleg 50 ezer ember számára áll rendelkezésre oltóanyag, de Kabul reméli, hogy kap további egymillió adagot az Egészségügyi Világszervezettől (WHO).

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.11.04 12:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Afrikai sertéspestis: mi is tehetünk a járvány terjedésének megelőzéséért!

    Több európai országban is romlott az afrikai sertéspestis járvány (ASP) helyzete. Hazánkban a betegség házi sertésekre történő átterjedésének megakadályozása érdekében kiemelten fontos, hogy betartsák a járványvédelmi előírásokat, a hatósági állatorvosok ezért személyesen is tájékoztatják az érintett gazdákat.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Egészségügyi kockázatok a trópusi Dél-Amerikába utazáskor

    Az éghajlat is szerepet játszik abban, hogy Dél-Amerika trópusi vidéke világszerte vezető az esetleges fertőzések és egészségügyi kockázatok terén, bár sok betegség előfordulásának helye főként a vidéki területekre korlátozódik. Mindazonáltal az ide látogatóknak feltétlenül ajánlott tájékozódniuk a fenyegető fertőző betegségekről, valamint a kötelező és ajánlott védőoltásokról.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Aktuális influenzahelyzet - Levonulóban az influenzajárvány

    2018. február 26. és március 4. között a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az előző héthez viszonyítva 17,6%-kal kevesebb beteg, 56 800 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt.

    Influenzajárvány: veszély a tömegközlekedési eszközökön

    A téli influenzaszezonnal évről évre szembesülnünk kell november végétől kora tavaszig, amely a lakosság jelentős százalékát érinti. Ha sorra vesszük a fertőzés rizikófaktorait, joggal tarthatunk a tömegközlekedési eszközök használatától, hiszen a zsúfolt helyek kifejezetten kedveznek a fertőzések terjedésének. Mit tehetünk, hogy elkerüljük az influenzajárványt? Van-e hatásos védekezési módszer?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.