Újraélesztés a temetőben - A férfi a klinikai halál állapotában volt

Szerző: Független Hírügynökség

Egy fekvő emberre figyeltek fel a sírok között, odamentek hozzá és megállapították, hogy nincs keringése és nem lélegzik. Rögtön megkezdte a házaspár az újraélesztést. Mindkettejük egészségügyi dolgozó.

Szolgálaton kívüli mentőápoló és nővér felesége élesztett újra egy férfit vasárnap délután az újpesti, Megyeri Temetőben.

Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon
Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a férfit a klinikai halál állapotából hozta vissza az egészségügyben dolgozó házaspár.

Egy fekvő emberre figyeltek fel a sírok között, rögtön odamentek hozzá és megállapították, hogy nincs keringése és nem lélegzik - mondta a Független Hírügynökségnek Esztergomy Gergely mentőápoló, aki a feleségével együtt ment ki elhunyt szeretteik sírját meglátogatni sokakhoz hasonlóan, Mindenszentek napján.

Életmentés eszközök nélkül

Hirtelen szívhalál
A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
A hirtelen szívhalálról

Semmilyen eszközük nem volt, de mégis rögtön elkezdték az újraélesztést és rövid idő alatt a férfi szíve újra vert és a légzése is elindult.

Közben értesítették a mentőket, akik a már stabil állapotú beteget a további szükséges ellátás után kórházba szállították - mondta az életmentő mentőápoló.

Esztergomy Gergely elmondta: teljesen kiszámíthatatlan, hogy szolgálaton kívül mikor kerül hasonló helyzetbe a mentős.

Állampolgári, alkotmányos kötelesség a mentés bármilyen helyzetben, ráadásul őket a szakma is köti. Eszközök nélkül is hozzákezdenek, ha arról van szó.

Az újraélesztés ABC-je

Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. Vizsgálat, légútbiztosítás (A-átjárható légutak), befúvásos lélegeztetés (B-befúvásos), mellkaskompressziók (C-compression).
Az újraélesztésnek pontos algoritmus szerint kell megtörténnie, mely a továbbiakban, lépésről-lépésre kerül ismertetésre.
A beteget, ha nem kommunikál, enyhén rázzuk meg és kiáltsunk rá. Ha a beteg reagál (válaszol vagy mozog): hagyjuk a talált helyzetben és azonnal hívjunk segítséget, majd térjünk vissza hozzá. Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért és azonnal biztosítsunk átjárható légutakat.
Az újraélesztésről bővebben

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Tudnunk kell! Gyermekek...

Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás...

Elsősegély alkoholmérgezés esetén

Alkoholmérgezésről akkor beszélhetünk, ha a véralkoholszint eléri a 2,5-4 ezreléket, ami körülbelül 100 g alkohol fogyasztása után következik be.

Mi a teendő szívinfarktus esetén?

Bárkivel előfordulhat, hogy környezetében valaki szívinfarktust kap, vagy éppen ő maga szenvedi el azt. Nem árt tisztában lenni az alapvető...

Életmentő középiskolások

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium nemcsak azért tekinthető a hazai elsősegély-oktatás zászlóshajójának, mert közel tíz éve kötelező...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.