• Újraélesztés a temetőben - A férfi a klinikai halál állapotában volt

    Szerző: Független Hírügynökség

    Egy fekvő emberre figyeltek fel a sírok között, odamentek hozzá és megállapították, hogy nincs keringése és nem lélegzik. Rögtön megkezdte a házaspár az újraélesztést. Mindkettejük egészségügyi dolgozó.

    Szolgálaton kívüli mentőápoló és nővér felesége élesztett újra egy férfit vasárnap délután az újpesti, Megyeri Temetőben.

    Hirdetés

     Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon
    Naponta 70 ember hal meg hirtelen szívhalálban Magyarországon. Az áldozatok közül sok élete megmenthető lenne. Tovább>>
    Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a férfit a klinikai halál állapotából hozta vissza az egészségügyben dolgozó házaspár.

    Egy fekvő emberre figyeltek fel a sírok között, rögtön odamentek hozzá és megállapították, hogy nincs keringése és nem lélegzik - mondta a Független Hírügynökségnek Esztergomy Gergely mentőápoló, aki a feleségével együtt ment ki elhunyt szeretteik sírját meglátogatni sokakhoz hasonlóan, Mindenszentek napján.

    Életmentés eszközök nélkül

     Hirtelen szívhalál
    A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el.
    A hirtelen szívhalálról >>
    Semmilyen eszközük nem volt, de mégis rögtön elkezdték az újraélesztést és rövid idő alatt a férfi szíve újra vert és a légzése is elindult.

    Közben értesítették a mentőket, akik a már stabil állapotú beteget a további szükséges ellátás után kórházba szállították - mondta az életmentő mentőápoló.

    Esztergomy Gergely elmondta: teljesen kiszámíthatatlan, hogy szolgálaton kívül mikor kerül hasonló helyzetbe a mentős.

    Állampolgári, alkotmányos kötelesség a mentés bármilyen helyzetben, ráadásul őket a szakma is köti. Eszközök nélkül is hozzákezdenek, ha arról van szó.

      Az újraélesztés ABC-je

    Az újraélesztés ABC-jét minden laikusnak ismernie kell, mert adott esetben alkalmazása életet menthet. A BLS (Basic Life Support) kifejezés az alapszintű, illetve eszköz nélküli újraélesztésre utal. Vizsgálat, légútbiztosítás (A-átjárható légutak), befúvásos lélegeztetés (B-befúvásos), mellkaskompressziók (C-compression).
    Az újraélesztésnek pontos algoritmus szerint kell megtörténnie, mely a továbbiakban, lépésről-lépésre kerül ismertetésre.
    A beteget, ha nem kommunikál, enyhén rázzuk meg és kiáltsunk rá. Ha a beteg reagál (válaszol vagy mozog): hagyjuk a talált helyzetben és azonnal hívjunk segítséget, majd térjünk vissza hozzá. Ha nem reagál, kiáltsunk segítségért és azonnal biztosítsunk átjárható légutakat. 
    Az újraélesztésről bővebben>>

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.11.03 02:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vízi balesetek: mit tegyünk, és mit ne?

    Nyáron sajnos gyakran hallunk vízi balesetekről, melyek sokszor tragikus véget érnek. A vízbe fulladással kapcsolatos esetek ugyanakkor a strandok, télen is nyitva tartó fürdők számának megnövekedése miatt minden évszakban előfordulhatnak.

    Autóvezetés hőségben - Hogy kerülheti el a bajt?

    Hőségben vezetni nemcsak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Adunk néhány tippet a forró napokon való autóvezetéshez.

    A 3 voltos gyermekgyilkos

    Ki ne ismerné, kicsi kerek, fényes, sikamlós és már minden háztartásban megtalálható - ez a gombelem. A távirányító, a kislámpa, a gyermekjáték, na és a számítógép alaplapja is ezzel működik. Elemcserénél gyorsan eltűnik, leejtjük, nem találjuk, sebaj majd meg lesz. De mi van, ha a gyerek találja meg? Baj, nagyon nagy baj! Mert pont olyan, mint a cukorka, fényes, érdekes és gyakrabban, mint gondolnánk, a gyermek orrában, fülében vagy a szájában landol.

    Ezek a gombamérgezés tünetei

    Kis mennyiségű mérges gomba fogyasztása is elegendő ahhoz, hogy súlyos mérgezés alakuljon ki. Az elfogyasztott gombafajtól függően a tünetek perceken belül is jelentkezhetnek, de előfordulhat, hogy csak napok múlva lépnek fel.

    Elsősegély a munkahelyen: kötelező, fontos, elsajátítható

    A munkahelyi elsősegélynyújtást elsősorban kiképzett munkavállaló vagy középfokú egészségügyi képzettséggel rendelkező személy végezheti. Ezt a szabályt felülírhatja a közvetlen életveszély elhárítása, amely mindenki számára kötelesség a tőle elvárható mértékben.

    Tudnunk kell! Gyermekek újraélesztése

    Bármikor találkozhatunk olyan esetekkel, amikor újraélesztés válhat szükségessé: lehet játszótéri vagy közúti baleset, vízbefúlás, háztartási baleset, áramütés, félrenyelés. Ha ilyen helyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.