• H1N1 - Titkosított szerződések a vakcinák körül

    Szerző: MTI

    Franciaország ugyanis annyi oltóanyagot rendelt, hogy az a lakosság több, mint hetven százalékának beoltására elegendő, míg az uniós országoknál és az Egyesült Államokban 50 százalék körül mozog ez az arány.

    A polémiát a Le Point című hetilap legújabb száma váltotta ki. A konzervatív politikai magazin arra hívta fel a figyelmet, hogy átláthatatlanok az egészségügyi tárcának a négy gyártóval (a brit GlaxoSmithKline, a francia Sanofi-Pasteur, a svájci Novartis és az amerikai Baxter) 808 millió eurós összegben 94 millió oltóanyagra kötött szerződései, amelyekbe a parlamenti képviselők sem tekinthetnek be.

    Hirdetés

     H1N1 vakcina: először az amerikaiaknak
    Az Egyesült Államok addig nem adományoz világjárványos influenzavakcinát szegény országoknak addig, amíg saját lakosságának legveszélyeztetettebb csoportjait be nem oltotta.
    A H1N1 vakcina gyártás nem a terv szerint halad >>
    A közvélemény előtti titkolózás pedig egyre bizalmatlanabbá teszi a franciákat, akik eleve nem szeretik a vírusok ellen beoltatni magukat. Míg egy hete még a lakosság fele mondta azt, hogy részt vesz a két hét múlva kezdődő H1N1-vírus elleni oltási kampányban, a héten közzétett felmérések szerint már csak alig 17 százalékuk állítja biztosan, hogy be fogja magát oltatni.

    A megrendelt vakcinák ára laboratóriumonként 6,25 és 10 euró között változik, s a tárca sem az árkülönbséget, sem a megrendelt mennyiséget érintő kérdésekre nem kívánt válaszolni.

    Franciaország ugyanis annyi oltóanyagot rendelt, hogy az a lakosság több, mint hetven százalékának beoltására elegendő, míg az uniós országoknál és az Egyesült Államokban 50 százalék körül mozog ez az arány.

    Mellékhatások - kié a felelősség?

      A tüdőgyulladás tünetei

    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
    A tüdőgyulladás tünetei>>
    A tárca arra viszont ígértet tett, hogy a megmaradó mennyiség tíz százalékát felajánlja az Egészségügyi Világszervezeten (WHO) keresztül szegény országoknak, a többi oltóanyagot pedig eladja olyan uniós államoknak, amelyek nem rendelkeznek elég tartalékkal.

    A Le Monde című napilap péntek délután megjelent száma azt is kifogásolta, hogy a vakcinák megrendelésére kötött szerződések záradékai szerint a gyártók nem vonhatók felelősségre az oltóanyag okozta mellékhatásokért.

    A szakértők függetlenségét is megkérdőjelezték

    A Le Parisien című fővárosi napilap a kérdésben nyilatkozó és a kormányra az újság szerint nyomást gyakorló szakértők függetlenségét kérdőjelezte meg, és egy részüket azzal vádolta meg, hogy egyben az oltóanyagot gyártó cégeknek is dolgoznak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A támadás célpontjában első helyen a nemzetközi szaktekintélyként elismert Bruno Lina professzor, a WTO szakértője áll, aki annak az egyesületnek a tudományos bizottságát vezeti, amelyet a oltóanyaggyártók a H1N1-vírus elleni vakcina népszerűsítésével bíztak meg.

    A professzor a France 2 közszolgálati televízióban azt mondta, hogy ez utóbbi tevékenységéért az egyesülettől "nem kap egy vasat sem", kizárólag utazási költségeit fedezik megbeszélések esetén, de azt elismerte: "szponzorálják" részvételét tudományos kongresszusokon.

    A témáról a nemzetgyűlésben kirobbant vitában az ellenzéki szocialista Jean-Marie Le Guen, a párizsi kórházak igazgatótanácsának elnöke a kormány "túlzó" kampányát okolta a kialakult helyzetért, amelynek "utálni való hangulata" szerinte az információhiányból, az ügyetlen kommunikációból és a lakosság bizalmatlanságából fakad.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.30 22:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

    Megedzi-e az immunrendszerünket, ha átesünk bizonyos fertőzéseken?

    Ami nem öl meg, az megerősít - mondta Nietzsche, s bár van némi tudományos alapja, a betegségek legyőzését csak a természetre bízni végzetes hiba lehet, ezért fejlesztették ki a védőoltásokat.

    Meningococcus B vakcina - Mikor lehet újra hozzájutni az oltáshoz?

    A Magyarországon forgalomban lévő Meningococcus elleni vakcinák zöme beszerezhető, pillanatnyilag gyártáskapacitási nehézségek miatt egyedül a Meningococcus B elleni oltóanyag esetében van átmeneti termékhiány. A jövő hétre megoldódik a Meningococcus B vakcina átmeneti hiányával kapcsolatos ellátási nehézség – tájékoztatja az OGYÉI a lakosságot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.