• H1N1 - Már több patikában is kapható az oltóanyag

    Szerző: Független Hírügynökség

    A múlt hét közepe óta van lehetőség arra, hogy az egyik rizikócsoportba sem tartozó emberek, tehát, akiknek nem jár ingyenesen a vakcina, a patikákban recepttel, maximum 1930 forintért megvehessék az oltóanyagot.

    Már csaknem 200 gyógyszertárnak szállította ki az újinfluenza elleni oltóanyagot az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet - áll az Egészségügyi Minisztérium pénteki közleményében. A dokumentum szerint eddig félmillió ember oltatta be magát a H1N1 elleni vakcinával.

    Hirdetés

      A tüdőgyulladás tünetei

    A tüdőgyulladást nem mindig könnyű idejében felismerni. Gyakran megfázásra vagy influenzára hasonlít, ami szintén levertséggel, köhögéssel és lázzal indul, ezért nem biztos, hogy felmerül Önben, hogy ezeknél súlyosabb betegsége van.
    A tüdőgyulladás tünetei>>
    A tárca emlékeztet: a múlt hét közepe óta van lehetőség arra, hogy az egyik rizikócsoportba sem tartozó emberek, tehát, akiknek nem jár ingyenesen a vakcina, a patikákban recepttel, maximum 1930 forintért megvehessék az oltóanyagot. A védőoltást forgalmazó gyógyszertárak listája a www.eki.hu/Patika.htm honlapon található meg.

    A közlemény szerint az ingyenesen járó vakcinából október eleje óta az ÁNTSZ több mint 1,4 millió oltóanyagot szállított ki a kistérségi szolgálatokhoz, az egészségügyi intézményeknek és a kritikus infrastruktúrában foglalkoztatottak számára.

    Az oltóorvosok több mint 800.000 vakcinát vettek át, ebből körülbelül félmillió ember kapta meg a védőoltást. A közlemény ismét felhívja a figyelmet: a védőoltás az influenza megelőzésének leghatékonyabb eszköze. A lakosság megfelelő mértékű átoltottsága garanciát jelentene a járvány elkerülésére, illetve enyhe lefolyására.

    A magyar vakcina hatékony és megbízható

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A magyar vakcina bizonyítottan hatásos és biztonságos, és valamennyi engedélynek megfelel. Térítésmentesen kaphatják meg egyébként a védőoltást a fővárosi önkormányzat munkatársai is, miután a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön úgy döntött, hogy saját költségvetéséből beoltatja azokat a városházi dolgozókat, akik kérik.

    15 százalékkal csökkent az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók aránya október 19-25. között Magyarországon az előző héthez képest - ez derül ki az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) legfrissebb jelentéséből.

    Az OEK adatai szerint a 43. héten 9 esetben igazolták a H1N1 vírust, ezzel összesen az ismert újinfluenzás megbetegedések száma 306-ra emelkedett, közülük 64 beteget ápoltak kórházban, 4 beteg halt meg.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.30 16:19
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felnőttkori bárányhimlő - Kinek kellene védőoltás?

    A bárányhimlő a közhiedelemmel ellentétben nem csupán a gyermekekre veszélyes, hanem bizony a felnőttekre is. Milyen tünetekkel jár a betegség? Érdemes-e oltatni? A WEBBeteg összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    Ősztől indul az országos vastagbélrák szűrés

    Az otthon levett mintát a laborba kell küldeni, ahol azt vizsgálják, van-e daganatra utaló vérnyom, és erről a leletet elküldik a háziorvosnak - olvasható a Népszava oldalán.

    EESZT: Indul a lakossági tájékoztatás

    Még az orvosok is tanulják az elektronikus receptek felírását, de indul a lakosság részletes tájékoztatása is az e-egészségügyről.

    Ingyenes lesz a bárányhimlő elleni oltás

    2019. január 1-jétől felkerül az életkorhoz kötött, ingyenes védőoltások közé a bárányhimlő elleni vakcina, ami egy újabb, jelentős lépés az esetenként súlyos szövődményekkel járó betegség elleni küzdelemben.

    Védőoltással megelőzhető betegségek szövődményei

    Védőoltások beadásával súlyos - esetenként halálos - betegségek kialakulásától és szövődményétől óvhatjuk meg magunkat, gyermekeinket és - nem utolsósorban - környezetünket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.