A nevetés új mértékegysége, az "aH"

Szerző: FH

"aH" néven új mértékegységet vezetett be egy japán professzor. Kimura Jodzsi ugyanis úgy vélte, hogy a nevetés olyan "fegyver", amely nagy mennyiségben véget vethet a világ háborúinak.

Csakhogy eddig nem volt olyan mértékegység, amellyel meglehetett volna határozni, hogy mennyi a "nagy mennyiség". "Azt vettük észre, hogy a gyerekek, akik sokkal szabadabban nevetnek, másodpercenként 10 aH-t adnak ki. Ez kétszerese annak, amennyit a felnőttek" - mondta az oszakai Kansai egyetem professzora. Kimura Jodzsi szerint a felnőttek idővel elfelejtik mi az a nevetés, mert mindig végiggondolják, hogy az adott helyzetben illendő-e nevetni.

"A nevetés olyan, mint a számítógépen az újraindító gomb. A szabad nevetés az emberi evolúció fontos része" - vélekedett a professzor, aki mélyen hisz abban, hogy a "háború évszázadát a nevetés évszázada" követi majd.

A nevetés mérésénél Kimura a kísérleti alany rekeszizmához illetve testének más részeihez érzékelőket helyez a bőrre és az izmok mozgását figyeli. Elmélete szerint az agyban észlelt humor azonnal megjelenik a rekeszizmok mozgásában. Ennek illetve a test más részeinek figyelésével megállapítható, hogy az alany csak tetteti-e a jókedvet, vagy valóban jóízűen nevet.

Az ázsiai szigetország komikusai központjának tekintett Oszakában dolgozó Kimura-professzor most egy mobiltelefon méretű nevetésmérő készülék kifejlesztésén dolgozik, amelyet szerinte az egészségügy és a szórakoztatóipar is jól tudna használni.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Egy közkedvelt gyógynövény: a...

Az utóbbi évtizedek egyik legismertebb gyógynövénye lett a valódi keskenylevelű levendula, latinul: Lavandula angustifolia P. Mill. (más néven L....

A Listeria a hűtőben jobban túlél...

A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint...

Halálra nevethetjük-e magunkat?

Mindenkivel előfordult már, hogy egy hirtelen jött - és szinte ok nélküli - nevetőgörcs következtében egy ideig nem kapott levegőt, vagy az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.