• A nevetés új mértékegysége, az "aH"

    Szerző: FH

    "aH" néven új mértékegységet vezetett be egy japán professzor. Kimura Jodzsi ugyanis úgy vélte, hogy a nevetés olyan "fegyver", amely nagy mennyiségben véget vethet a világ háborúinak.

    Csakhogy eddig nem volt olyan mértékegység, amellyel meglehetett volna határozni, hogy mennyi a "nagy mennyiség". "Azt vettük észre, hogy a gyerekek, akik sokkal szabadabban nevetnek, másodpercenként 10 aH-t adnak ki. Ez kétszerese annak, amennyit a felnőttek" - mondta az oszakai Kansai egyetem professzora. Kimura Jodzsi szerint a felnőttek idővel elfelejtik mi az a nevetés, mert mindig végiggondolják, hogy az adott helyzetben illendő-e nevetni.

    Hirdetés

    "A nevetés olyan, mint a számítógépen az újraindító gomb. A szabad nevetés az emberi evolúció fontos része" - vélekedett a professzor, aki mélyen hisz abban, hogy a "háború évszázadát a nevetés évszázada" követi majd.

    A nevetés mérésénél Kimura a kísérleti alany rekeszizmához illetve testének más részeihez érzékelőket helyez a bőrre és az izmok mozgását figyeli. Elmélete szerint az agyban észlelt humor azonnal megjelenik a rekeszizmok mozgásában. Ennek illetve a test más részeinek figyelésével megállapítható, hogy az alany csak tetteti-e a jókedvet, vagy valóban jóízűen nevet.

    Az ázsiai szigetország komikusai központjának tekintett Oszakában dolgozó Kimura-professzor most egy mobiltelefon méretű nevetésmérő készülék kifejlesztésén dolgozik, amelyet szerinte az egészségügy és a szórakoztatóipar is jól tudna használni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.02.22 08:51
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A probiotikumok csökkentik a koleszterinszintet?

    A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Kutatás a biztonságos élelmiszerekért

    A tejben is megtalálható, potenciálisan közegészségügyi veszélyt jelentő aflatoxin felmérését és visszaszorítását tűzte ki célul az a program, melyre mintegy 300 millió forintot nyertek a NKFIH pályázatán a Debreceni Egyetem és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kutatói.

    Semmelweis öröksége: Moss kezet, hogy megelőzd a fertőzést!

    Semmelweis Ignácra, a 200 évvel ezelőtt született - tapasztalatai nyomán infektológussá váló - orvosra irányul a gyógyító szakma és a közvélemény figyelme ebben a jubileumi évben. Korszakos teljesítménye, hogy felismerte a szülő nők életét fenyegető fertőzések okát, mibenlétét, majd ajánlást tett a hatékony megelőzésre. Erre emlékeznek világszerte ebben az ünnepivé emelt évben, így tett a szakértők sorában dr. Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója is.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.