• H1N1 - A mutáció a jelenleginél jóval veszélyesebb lehet?

    Szerző: MTI

    Andrulla Vaszilou a Die Welt című német lapnak adott interjúban a fertőzés terjedésével kapcsolatban meglehetős borúlátó forgatókönyvet vázolt fel. A biztos szerint ugyanis attól kell tartani, hogy az elkövetkező hónapokban a H1N1-vírus új mutációja alakulhat ki, amely a jelenleginél jóval agresszívabb lesz.

    Az új típusú influenza terjedésének veszélyére figyelmeztetett az Európai Unió egészségügyi biztosa.

    Hirdetés

    "Ebben az esetben sajnos a halottak számának jelentős megnövekedésével kell számolni" - hangoztatta a ciprusi biztos. Úgy ítélte meg, hogy az új influenza terjedését rendkívül komolyan kell venni és felszólította az Európai Unió tagországainak állampolgárait, hogy oltassák be magukat a H1N1-vírus ellen.

    Gazdasági következményei is lehetnek a pandémiának

    Az első áldozatok Oroszországban

    Meghalt két nő az orosz Távol-Keleten az új típusú influenzában; a betegség most először követelt halálos áldozatot Oroszországban - jelentette be kedden Gennagyij Oniscsenko orosz tiszti főorvos. Mindkét halálesetet a dél-szibériai Csita városából jelentették; egy 29 éves kismama és egy 50 éves nő a két áldozat - közölte az Interfax orosz hírügynökség.

    Az interjúban az Európai Bizottság képviselője utalt a fertőzés terjedésének lehetséges gazdasági következményeire is. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a betegség új hulláma fékezheti a gazdasági válságból való kilábalást, illetve a konjunktúra remélt fellendítését.

    Úgy vélte, hogy a fertőzés terjedése káros hatással lehet olyan gazdasági ágazatokra, mint az idegenforgalom, illetve a szabadidő-ipar. 

    A biztos hangoztatta, el kell kerülni, hogy a tagállamok között egyfajta verseny alakuljon ki az oltóanyagért. Felszólította a túl sok oltóanyaggal rendelkező országokat, hogy segítsék ki azokat a tagállamokat, amelyek nem rendelkeznek a szükséges mennyiségű vakcinával. 

    Megosztott orvostársadalom Németországban

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Németországban továbbra is megosztott az orvostársadalom annak megítélésében, hogy szükség van-e az oltásra vagy nem. A göttingeni egyetem egészségügyi intézetének vezetője keddi interjújában eltanácsolta az állampolgárokat attól, hogy beoltassák magukat.

    Mindenekelőtt arra hivatkozott, hogy a lakosság számára biztosított Pandemrix nevű oltóanyagot bevezetése előtt nem tesztelték megfelelően, és ezért a mellékhatásokat sem sikerült kellően feltérképezni. Mások ugyanakkor a minél szélesebb körű oltás mellett foglaltak állást, arra hivatkozva, hogy a fertőzés újabb hulláma várható.

    Az országban a hét elején kezdődött az országos oltási akció. Az elmúlt napokban jelentősen megnövekedett a fertőzések száma.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.27 16:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    H1N1 - Már két halálos áldozat Romániában

    Kettőre nőtt kedden Romániában a H1N1-es típusú influenza idei halálos áldozatainak száma; a második áldozat egy 29 éves nő volt.

    H1N1 - Az elhízottakra veszélyesebb

    Az elhízottak esetén nagyobb elővigyázatosság szükséges bármilyen influenzafertőzés kialakulása esetén – olvasható a Clinical Infectious Diseases legfrissebb számában.

    Influenza: Kapható lesz három komponensű oltóanyag

    Egyértelmű szakmai konszenzust ígért az őszi-téli influenza-helyzet kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár. Szócska Miklós a parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén úgy fogalmazott, az idei szezonra ugyan "nem kiáltanak farkast", de felkészültnek kell lenni.

    Ritka antitest véd minden influenzavírus ellen

    Az emberi test előállít egy ritka antitestet, amely hatékony minden influenzavírus ellen, és termelődésének fokozásával általános influenza elleni kezelést lehetne kidolgozni - közölték amerikai kutatók hétfőn.

    H1N1 - "Egymillióan is meghalhattak volna"

    Mexikó egészségügyi minisztere szerint a H1N1 miatt bevezetett szigorú intézkedéseknek köszönhetően nem halt meg egymillió ember az országban.

    Hiány van az alapvető oltóanyagokból Németországban

    A Német Gyermekorvosok Szövetségének elnöke kedden nyilatkozatban tiltakozott amiatt, hogy nem állnak rendelkezésre azok az alapvető oltóanyagok, amelyek a csecsemők, illetve gyermekek számára elsődlegesen szükségesek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.