• Miért nagy a HIV-fertőzés kockázata Európában?

    Szerző: MTI

    Növeli a fertőzés kockázatát, hogy csaknem minden harmadik ember nem tud róla, hogy hordozza a HIV-vírust - figyelmeztetett az Európai Bizottság.

    "Fenn kell tartanunk a politikai hajtóerőt a HIV/AIDS elleni küzdelemben" - áll Andrulla Vasziliu egészségügyi biztos hétfői közleményében.

    Hirdetés

    "Bátorítanunk kell az embereket, hogy vállaljanak felelősséget magukért és a partnereikért azzal, hogy beszélnek a biztonságos szexről, és a gyakorlatban is alkalmazzák, valamint HIV-tesztre is elmennek" - tette hozzá Vasziliu.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A bizottság adatai szerint az Európai Unió 27 országában és a szomszédos államokban a 2001-es 1,5 millióról 2007-re 2,2 millióra növekedett a HIV-fertőzöttek száma, közülük mintegy 730 ezren laknak az EU-n belül. 2007-ben 50 ezer új esetet diagnosztizáltak az unióban és a környező országokban.

    Az országonkénti fertőzöttségi arány igen eltérő: 0,1 százaléktól több mint másfél százalékig terjed a 15-49 évesek körében. Közepes a fertőzöttségi arány Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Portugáliában (0,4-0,5 százalék), Észtországban azonban csaknem 1,3 százalék. Oroszországban a felnőtt népesség 1,1 százaléka, Ukrajnában pedig 1,6 százaléka HIV-pozitív.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.27 11:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    Fulladás szex közben - Az orvos válaszol

    Sajnos évek óta fulladok szex közben. Ez annyit jelent,hogy az orgazmus közeledtével vagy egyből utána kapok ugyan levegőt, de kilélegezni már csak nagyon keveset tudok. Levegővételkor sípoló hangot adok. Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

    A barátnőm cikiz a méretem miatt - Az urológus válaszol

    19 éves srác vagyok, a péniszem nyugalmi állapotban 6 cm, merevedéskor 14 cm. A barátnőm szerint ez kicsi, és cikiz a dologgal. Hogyan lehetne növelni a méretét? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Tévhitek a 40 fölötti szexről - Avagy az igazán jó szex korral jön

    Lehet, hogy a 40 az új 30, de figyelembe véve a téveszméket, melyek egy bizonyos életkort elért nők kívánatosságával és szexualitásával kapcsolatosak, a 40 az új 80!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.