• Sok a D-vitamin-hiányos gyerek

    Szerző: MTI

    A D-vitamin megfelelő mennyisége segít megelőzni számos betegséget, így a fertőzéseket, a diabéteszt és a rák néhány típusát. Arról még vitatkoznak a szakemberek, hogy pontosan mekkora dózis D-vitaminra van szüksége egy gyereknek vagy felnőttnek.

    Minden ötödik, 1 és 11 éves kor közötti amerikai gyerek kevés D-vitaminhoz jut, ezáltal különböző egészségügyi problémáknak van kitéve, beleértve a csontok gyengülését - állapította meg egy most elkészült országos elemzés.

    Hirdetés

    Ebben a korosztályban a fekete gyerekek 90, a spanyolajkúaknak pedig 80 százaléka D-vitamin-hiányban szenvedhet, a "megdöbbentő számok" cselekvésre szólítanak fel - mondta Jonathan Mansbach, az elemzés vezető szerzője, a Harvard Egyetem bostoni gyerekkórházának kutatója.

     A D-vitamin
    A D-vitamin (kalciferol) az ultraibolya sugárzás hatására képződik a szervezetben a vitamin előanyagaiból. Az így képződő D-vitamin mennyisége az időskorral nagy mértékben csökken.
    A D-vitaminról bővebben >>

    A D-vitamin megfelelő mennyisége segít megelőzni számos betegséget, így a fertőzéseket, a diabéteszt és a rák néhány típusát.

    Arról még vitatkoznak a szakemberek, hogy pontosan mekkora dózis D-vitaminra van szüksége egy gyereknek vagy felnőttnek, az amerikai Orvosi Intézet, mely a kormány tanácsadója egészségügyi kérdésekben, várhatóan jövőre teszi közzé állásfoglalását a kérdésben.

    A mostani elemzést a Pediatrics című szaklap online változatában, hétfőn tették közzé. A tanulmányban egy 2001 és 2006 között végzett, mintegy háromezer gyereket érintő egészségügyi felmérés adatait elemezte Masbach. A D-vitamin szintjét vérmintákból határozta meg.

    Hogyan lehet D-vitaminhoz jutni?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Pediatrics szerkesztőségi cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a D-vitamin-hiány leghatározottabb bizonyítéka az angolkór nevű betegség megjelenése.

    Ennek megelőzésére és kezelésére napi 400 egység D-vitamint javasolnak a szerzők.

    Mansbach, akinek tanulmányát a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) támogatta, vizsgálatai alapján egyetért ezzel az ajánlással.

    Ezt a vitaminmennyiséget négy csésze tejjel vagy sok hal fogyasztásával vehetik magukhoz a gyerekek, de fontos az is, hogy sokat tartózkodjanak a szabadban, mert a D-vitamin akkor termelődik, ha napfény éri a bőrt.

    (MTI)

     

    Legutóbb frissült: 2009.10.26 14:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Létező betegség az iskolafóbia?

    Mindannyian emlékszünk azokra a napokra, amikor egyáltalán nem volt kedvünk iskolába menni. Ez természetes, de azt azért sokan szkepticizmussal fogadnánk, ha valaki kijelentené, hogy az iskolafóbia létező betegség.

    Gyenge csontozat - Rizikófaktorok és megelőzés

    Vékony csontról vagy osteoporozisról, csontritkulásról akkor beszélünk, amikor a csont könnyebb lesz és gyengébb. Csontritkulásban a csont rostjai vékonyabbá, törékenyebbé válnak és elvesztik az erejüket.

    A csontritkulás növeli a halálozási kockázatot

    A csontritkulás férfiaknál és fiataloknál is kialakulhat. Dr. Pál Mónika, reumatológus a megelőzési és kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmét.

    A D-vitamin pótlásának jelentősége krónikus betegségekben

    A D-vitamin-hiány okozta népegészségügyi probléma az elmúlt évtizedben a kutatások középpontjába került, és napjainkra egyértelműen igazolódott, hogy a civilizációs betegségeknek tartott kórképekben a betegség előfordulása és a D-vitamin-hiány között összefüggés van.

    A kalcium hiányának tünetei és veszélyei

    A kalciummal kapcsolatban leginkább a csontok egészségére gondolunk, holott ez az ásványi anyag csontrendszerünk mellett számos egyéb szervünk működése szempontjából is létfontosságú.

    A D-vitamin túladagolásáról

    Ma már egyre szélesebb körben ismert, hogy a D-vitaminnak milyen fontos szerepe van a betegségek megelőzésében, és számos pozitív hatása ismert. Szedését azonban nem ajánlott előzetes tájékozódás nélkül elkezdeni, hiszen zsírban oldódó vitaminként a D-vitamint is túl lehet adagolni!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.