• Mi lesz a nőkkel háromszáz év múlva?

    Szerző: MTI

    Az úgynevezett Framingham-tanulmány keretén belül Stephen Stearns, az amerikai Yale Egyetem kutatója bő 60 év adatait értékelte ki kollégái segítségével. Munkájukat az amerikai tudományos akadémia folyóiratában publikálták.

    Kétezer-kétszáz nő adatainak elemzése kimutatta: a nők a jövőben valószínűleg kisebbek és testesebbek lesznek, a szív- és érrendszerük azonban egészségesebb lesz, és szülni is korábban fognak, mint ma.

    Hirdetés

    A modern orvostudomány közelmúltbeli vívmányaira alapozva a kutatók manapság kételkednek abban, hogy az ember evolúciója vajon folytatódik-e még ma is. Korábban a betegségeket és a járványokat túlélők, tehát az egészségesek előnyhöz jutottak, ők tudták továbbadni génjeiket. Napjainkban azonban olyan betegségeket is sokan túlélnek, amelyek korábban halálosnak bizonyultak volna, így a kiválasztódás hatása legalábbis alábbhagyott a kutatók egy része szerint. 

    Stearns és kollégái azonban úgy vélekednek, hogy ha a túlélésre nem is, de a szaporodási rátára igenis befolyással lehet a szelekció. Tehát a mai élethez különösen jól alkalmazkodott nőknek több gyerekük lesz, mint társaiknak - előnyös tulajdonságaik ezért fokozatosan elterjednek a lakosságban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Elméletük bizonyítására a kutatók a Framingham-tanulmányhoz nyúltak, amely 1948 óta gyűjti az adatokat a Massachusetts állambeli Framingham kisváros lakosainak egészségi állapotáról és életviteléről. Számos családnál már több generáció is képviselteti magát. Az elemzés során olyan tulajdonságokat kerestek a kutatók, amelyek elsősorban a sokgyerekes asszonyokra voltak jellemzőek.

    Ezek a nők átlagosan kisebb termetűnek és erősebb felépítésűnek bizonyultak, alacsonyabb volt a koleszterinszintjük és a vérnyomásuk. Ezen kívül hosszabb ideig tartott termékeny életszakaszuk, mint a karcsúbb, magasabb nőké - írta a német Die Welt című lap internetes kiadása a publikációt ismertetve.

    Amennyiben az irányzat további tíz generáción át folytatódna, a XXIV. és a XXV. század női átlagosan két centiméterrel alacsonyabbak és egy kilóval könnyebbek lennének mai társaiknál. Első gyermeküket öt hónappal korábban szülnék, a változókorba pedig tíz hónappal később érnének, mint ma. Ezzel az evolúciós ütemmel egyébként teljesen az átlagnak megfelelően haladna az ember - a legtöbb állatnál és növénynél sem megy gyorsabban a fejlődés.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.10.23 14:31
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A magas LDL-koleszterin-szint veszélye

    A fő oka annak, hogy az LDL-koleszterint rossz koleszterinnek is nevezik, az a sajátossága, hogy ha túl sok van belőle a vérben, megtapad az érfalakon, az általa szállított anyaggal, a koleszterinnel együtt.

    B8-vitamin - Miért fontos?

    A B8-vitamin (kolin) a B-komplex család tagja, vízoldékony vegyület, mely képes emulgeálni a zsírokat (lipotróp hatású). A kolin (az inozitollal (B9-vitamin) együtt) a lecitin egyik alkotóeleme, elősegíti a koleszterin és a zsírok felhasználását a szervezetben. Az emberi szervezet is képes előállítani ezt a vitamint.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Koleszterin kvíz

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. A koleszterin kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik. Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga. Ön mennyit tud a koleszterinről? Tesztelje tudását!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.