• Új vegyületek hatására érzékenyebbek lettek a rákos sejtek

    Szerző: MTI

    Új, kísérleti vegyületek hatására érzékenyebbek lettek a sugárzásra a rákos sejtek, míg az egészséges sejteket az anyagok megvédték a káros következményektől - közölték amerikai kutatók szerdán.

    Egérkísérletekben és laboratóriumi humán sejttenyészetben a vegyületek megvédték a normál sejteket a sugárkárosodástól - mondta Jeff Isenberg, a Pittsburghi Egyetem munkatársa, akinek tanulmánya a Science Translational Medicine című szaklap legfrissebb számában jelent meg.

    Hirdetés

    A kísérleti szer a CD47 jelű receptor blokkolásával teszi ellenállóvá az egészséges sejteket a sugárzással szemben; megvédi a bőrt és az izmokat, valamint a különösen fontos csontvelői sejteket.

    Egyúttal növeli a sugárterápia hatékonyságát is: a kezelt egerekben lassabban növekedett újra a tumor, és 89 százalékkal kisebb is volt, mint a többi egérnél. Isenberg felidézte, hogy a szerrel kezelt kísérleti egereknek még a szőrük sem hullott ki, holott általában ez a sugárterápia egyik első következménye.

    A kutatókat annyira meglepték a jó eredmények, hogy számos ráktípuson kipróbálták a vegyületeket az elmúlt években.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Isenberg csoportja az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársaival fejlesztette ki az anyagokat, amelyek megakadályozzák, hogy a trombospondin-1 elnevezésű fehérje a CD47 receptorhoz kapcsolódjon.

    Amennyiben a humán klinikai tesztekben is biztonságosnak találják a vegyületek alkalmazását, jelentősen növekedhet a daganatok sugárterápiájának hatékonysága, miközben mellékhatásai csökkennek.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.10.23 11:10, Megjelenés: 2009.10.23 11:10
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    A legkisebb sérülésből is lehet baj, ha nem látja el megfelelően. (x)

    A férfi inkontinencia

    A férfi inkontinencia

    Cs. K., fordító

    Tévhit, hogy a vizelettartási probléma csupán a nőket érinti.

    Időjárás-változás, fronthatások, nyári meleg

    A testnek és a léleknek is a tavaszi, majd a nyári napsütés, a napfény, a kellemes hőmérsékleten, szerencsés esetben, a tiszta, szabad levegőn való tartózkodás, a fürdőzés, a kirándulás a legideálisabb feltöltődések egyike. Csakhogy a légköri hatások ingadozásával, a hirtelen változó hőmérséklettel, az időjárási fronthatások állandósulásával, a globális felmelegedés következményeivel nagy tehernek van kitéve minden korosztály szervezete már magzati kortól.

    Szapora légzés - Hiperventilláció, tachypnoe

    Légzésünk anélkül működik, hogy gondolni kellene a lélegzetvételre, nem tudatosan irányítjuk. Egy felnőtt ember 12-15-ször vesz levegőt egy perc alatt, ha ennél többször, akkor azt orvosi szakkifejezéssel élve tachypnoénak nevezzük. A tachypnoét el kell különítenünk a hiperventillációtól, ami szintén egyfajta szapora légvétel.

    Mikor a rák kiújul

    A rák kiújulásával egyidejűleg újra jelentkeznek mindazok az érzések, amelyek az első diagnózis sokkoló híre hallatán törtek fel Önből. Harag, félelem és bizonytalanság a terápiás lehetőségeket és a jövőt illetően. A szomorúság, amit érez, teljesen normális, sőt, a második rákdiagnózis sokkal lehangolóbb lehet, mint az első volt.

    Növeli-e a rák kockázatát a röntgen és az orvosi képalkotás?

    Mindennap ki vagyunk téve természetes forrásokból származó sugárzásnak (ilyen pl.: a földkéregből származó radon gáz, a Napból, csillagokból és a világűrből jövő kozmikus sugárzás és az ételeink, italaink sugárzása is). Azonban felvetődik a kérdés, hogy a mesterséges sugárzás vajon milyen hatással lehet az egészségünkre.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?

    A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.

    A rák megelőzése - Mi és miért segíthet?

    A rákos megbetegedések egy része megelőzhető, időben felismerhető, melynek érdekében mi magunk is többféle módon tehetünk. Fontos az egészséges életmód követése, melynek alapja a helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás.

    Hogyan juthat a megfelelő tápanyagokhoz rákkezelés alatt?

    A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezze magát, és könnyebben tudja elviselni a rákkezelést.

    A nagy rákbeteg átalakítás

    Egy franciaországi jótékonysági alapítvány (Mimi) húsz daganatos beteget alakított át. A jelentkezőktől csak annyit kértek, hogy az átalakítás időtartama alatt, csukják le a szemüket, hogy a végeredmény leleplezése még hatásosabb legyen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.