HIV fertőzés miatt perelnek

Független Hírügynökség
megjelent:

A vérzékenységben szenvedő betegek azt állítják, hogy egy az 1980-as években Tajvanon árusított Koate elnevezésű véralvadást elősegítő készítménytől kapták el a HIV vírust.

Fellebbeznek az amerikai bíróság ellen azok a tajvani hemofíliások, akik állításuk szerint a Bayer gyógyszergyártó vérkészítményeitől kapták meg a HIV vírust. - közölte ügyvédjük kedden. Egy Illinois-i szövetségi bíróság nemrég úgy döntött, hogy a betegek az elévülési törvény miatt nem indíthatnak pert a gyógyszeróriás ellen.

A vérzékenységben szenvedő betegek azt állítják, hogy egy az 1980-as években Tajvanon árusított Koate elnevezésű véralvadást elősegítő készítménytől kapták el a HIV vírust. A Koate-t az amerikai Cutter nevű cég gyártotta, amelyet még az 1970-es években felvásárolt a Bayer.

A vérkészítmény árusítását 1985-ben betiltották az ázsiai szigetországban miután kiderült, hogy az hordozhatja a halálos vírust. Addigra azonban világszerte már ezrek fertőződtek meg, köztük 53 tajvani.

HIV-fert?zés
Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome) vagy magyarul szerzett immunhiányos tünet együttes kórokozója HIV-vírus (Human Immundeficiency Virus). Ezen vírusnak több családja is létezik, A HIV-1 és HIV-2 családba tartozó vírusok terjedési módja azonos.
HIV-fertőzés

"Hároméves voltam, amikor elkaptam" - mondta egyikük, aki most 27 éves. "Anyám azt mesélte, hogy mindössze háromszor adtak nekem a készítményből" - tette hozzá a fiatal nő, aki szerint az 53 tajvani áldozatból már 36-an meghaltak.

A Cutter és a megfertőződött hemofíliások többsége 1999-ben egyezséget kötött. A gyár nem ismerte el, hogy hibázott volna, de humanitárius segélyként fejenként 2 millió tajvani dollárt (mai áron átszámítva körülbelül 11 millió forintot) adott a betegeknek.

A még élő HIV fertőzöttek és az elhunytak családjai azonban pert akarnak. 2003-ban ugyanis a The New York Times című lap megírta: a Cutter azután is árusította a Koate-t, hogy kiderült az veszélyes lehet. Az írásban megjelenteket a Bayer akkor cáfolta.

(FH)

Cikkajánló

Immunrendszer
Immunrendszer

Mi kell ahhoz, hogy jól működjön? (x)

Hurutos köhögés
Hurutos köhögés

Hurutoldó gyógynövények és készítmények.

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.