Piócából vett DNS minta buktatta le a bűnözőt

Szerző: Független Hírügynökség

A világon most először fordult elő, hogy törvényszéki szakértők ezen a módon szerezték be az azonosításhoz szükséges DNS mintát.

Egy a bűntény helyszínén talált piócából vett vérminta alapján, nyolc évvel a bűntény után fogtak el egy fegyveres rablót Ausztráliában - jelentették be nyomozók a kontinensnyi országban kedden.

A világon most először fordult elő, hogy törvényszéki szakértők ezen a módon szerezték be az azonosításhoz szükséges DNS mintát.

A jóllakott vérszívót a széf mellett találták a rendőrök, amikor a 2001-ben történt bűntény után átvizsgálták a rablás áldozatának, egy idős tasmániai nőnek az otthonát.

Évekig élt piócával az orrában egy férfi
Vérszívó pióca élt öt éven keresztül egy idős kínai férfi orrában, anélkül hogy észrevette volna - számolt be kedden a China Daily című újság. Tovább>>

"Csak ezt a bizonyítékot találtuk. Az áldozaton nem volt nyoma piócamarásnak, úgyhogy jó esély volt arra, hogy az a betörőt marta meg" - mondta a Mick Johnston nyomozó.

A piócából vett vér alapján szerzett DNS adatait rögzítették. Tavaly év végén pedig el is fogták a rablót, akitől azután vettek DNS mintát, hogy egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt letartóztatták.

"Ez a legkülönösebb ügy, amiben valaha dolgoztam" - mondta a nyomozó, aki kiderítette azt is, hogy a világon sehol máshol nem volt még arra példa, hogy piócából nyert bizonyíték alapján göngyölítsenek fel e bűntényt.

A megmart férfi, az 54 éves Peter Alec Cannon egyébként bevallotta, hogy 550 ausztrál dollárt (körülbelül 90 ezer forintot) rabolt az idős hölgytől. Ügyében pénteken dönt a bíróság.

Orvosi érdekességek

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

A magnézium kismértékben...

Az American Heart Association folyóiratában publikált kutatások szerint a magnézium, amely az emberi test számára nélkülözhetetlen elem...

Fitoterápiás készítmények -...

A nemrég megjelent patikai gyógyszerkészítést szabályozó Szabványos Vénygyűjtemények VIII. kötete több mint 50 fitoterápiás cikkelyt tartalmaz....

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.