A H1N1 alvírusát mutatták ki sertésekben egy állatkiállításon

Független Hírügynökség
megjelent:

Az Egyesült Államokban, Minnesota államban egy állatkiállításon találtak olyan sertéseket, melyek fertőzöttek voltak az emberi H1N1 alvírusával. A kimutatott vírus megegyezett az emberi pandémiás kórokozóval.

Bebizonyosodott, hogy világjárványos influenzával fertőzött sertéseket találtak egy állatkiállításon az Egyesült Államokban, Minnesota államban.

Kisbaba halálát okozta a vírusfertőzés

Egy párizsi gyermekkórházban vasárnap belehalt a világjárványos influenzába egy 11 hónapos kisbaba. A kórház közleményben erősítette meg, hogy a halál oka az influenza volt.

Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter közleményt adott ki arról, hogy a laboratóriumi elemzések ugyanazt a H1N1 altípusú vírust találták meg a sertésekben, amely az embereknél április óta a világjárványt okozza.

Az állatvásáron a vizsgált állatok egészségeseknek látszottak, és azóta sem betegetek meg. De csaknem egyidőben a mintavétellel az állatvásár területén szállt meg egy iskolás csoport, amelyben viszont sokan betegedtek meg az új influenzában.

A mintavétel augusztus 26. és szeptember 1. között történt.

Sertéshús fogyasztásával nem lehet elkapni az új influenzát

Az amerikai miniszter közleménye sietett felhívni a figyelmet, hogy az emberek nem kaphatják el az influenzát sertéshús fogyasztásától.

A miniszter azt is igyekezett aláhúzni, hogy a kiállítási állatok fertőzöttsége nem jelenti azt, hogy tenyészcsordákban is ott lenne a vírus. A bemutatókon szereplő állatokat nem együtt tartják a kereskedelmi célra tenyésztett sertésekkel, emelte ki az amerikai mezőgazdasági miniszter.

Az amerikai közlemény emlékezteti a kereskedelmi partnereket, hogy számos nemzetközi szervezet, így az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) szerint sincs tudományos alap a sertés illetve sertéshús kereskedelmének korlátozására.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.