• Székely: Nem veszélyes terhes nőkre a vakcina

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az újinfluenza elleni magyar oltóanyag alkalmas a terhes nők oltására - mondta hétfői tájékoztatóján Székely Tamás egészségügyi miniszter.

    Hozzátette, hogy Szalka András infektológus főorvos nem az Inflektológiai Szakmai Kollégium véleményét, hanem a saját álláspontját mondta el nyilatkozatában. A főorvos azt állította, hogy a magyar vakcina nem felel meg a kisgyermekek és a terhes nők oltására. A tájékoztatón Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a magyar oltóanyag csak ritkán válthat ki reakciót, például lázat.

    Hirdetés

    A Nemzeti Pandémiás Bizottság szerint az újinfluenza elleni magyar oltóanyag biztonságos, és alkalmas a várandós nők oltására - mondta hétfőn Bujdosó László elnök.

     Egyszerű és olcsó védekezés új influenza ellen
    A sűrű kézmosás, az otthoni higiénés eszközök használata, is meglepően hatásos a légúti fertőzések megelőzésében - állítja egy tanulmány. >>Részletesen az új influenza megelőzési lehetőségeiről
    Hozzátette, hogy a magyar készítmény tartalmazza a legkevesebb olyan anyagot, amely reakciót, például magas lázat válthat ki. Egy különleges, biológiai tisztítási eljárást alkalmaznak ugyanis, amelynek eredményeként a vakcina ötödannyi szennyező anyagot tartalmazhat, mint a többi szer.

    Bujdosó László elmondta, hogy a bizottság visszautasítja azt, amit Szalka András több helyen is nyilatkozott. Az infektológus főorvos azt mondta, hogy az oltóanyag nem alkalmas a kisgyermekek és a terhes nők oltására.

    A vírus és az oltóanyag nem veszélyes a terhes nőkre

    A vírus és az oltóanyag nem jelent veszélyt a terhes nőkre, de a láz igen- mondta Falus Ferenc. Az országos tiszti főorvos hozzátette, hogy várhatóan a lakosság egyharmada fertőződik majd meg, a terheseknél pedig még nagyobb lesz ez az arány. Védekezés nélkül a várandós nők fele kapja majd el az újinfluenzát.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezt kell megelőzni, és a lázat csökkenteni - mondta Falus Ferenc. A szakember szerint ennek a legmegfelelőbb módja a védőoltás. Beszélt arról is, hogy az újinfluenza okozta halál vagy súlyos szövődmény négyszer-hatszor, de a legújabb adatok szerint hétszer akkora eséllyel következik be a terhes nőknél, mint a többieknél.

    Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta, hogy Szalka András infektológus főorvos nem az Inflektológiai Szakmai Kollégium véleményét, hanem a saját álláspontját mondta el nyilatkozatában.

    A főorvos azt állította, hogy a magyar vakcina nem felel meg a kisgyermekek és a terhes nők oltására, mert magas lázat és súlyos szövődményeket okozhat.

    A tájékoztatón elhangzott, hogy a 252 beoltott magyar felnőttből mindössze kettőnél alakult ki hőemelkedés. Székely Tamás leszögezte, hogy a szakmai kollégiumok hivatalos álláspontja szerint biztonságos a magyar oltóanyag.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.20 13:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Egészséges pajzsmirigy - Mit tehetünk érte?

    Hazánkban a pajzsmirigyproblémák - elsősorban nők körében - népbetegségnek számítanak. Kevesek előtt ismert, hogy a betegség kialakulása helyes életmód és rendszeres vizsgálatok segítségével megelőzhető.

    Praktikus tanácsok kontaktlencsét viselőknek

    Tisztában van vele, hogy milyen típusú kontaktlencsét visel? Ismeri a tisztítás szabályait? Hogyan hat a terhesség a lencseviselésre? Kérdések és válaszok.

    Veszélyeztetett terhesség: minden, amit tudni érdemes

    Fontos, hogy a veszélyeztetett terhesség nem azt jelenti, hogy bármiféle rendellenesség alakult ki a magzatnál. Ez a fogalom azokat a nagyobb kockázatú terhességeket foglalja magába, amelyek esetén valamilyen tényező miatt nagyobb az esély bizonyos problémák, szövődmények kialakulására szülés előtt, alatt vagy után. A várandósság ilyen esetekben nagyobb gondosságot igényel, mint egy tipikus terhesség.

    Vizsgálatok az utolsó trimeszterben: NST - Mire jó? Mikor szükséges?

    A terhesség harmadik trimeszterében, a szülés előtti ellátás során számos módszerrel figyelik a baba egészségét, életfunkcióit. Rendszerint ebben az időszakban a korábbinál gyakoribb orvosi vagy védőnői találkozókra kerül sor. Az egyik legfontosabb szűrővizsgálat az utolsó harmadban az úgynevezett NST, azaz a non-stressz teszt. Mit kell tudni róla?

    Nyáron romlik a visszerek állapota

    A nagy melegben egyre többen tapasztalják, hogy visszereik erősebben kidagadnak és kellemetlenebb tüneteket is okoznak. Dr. Kósa Éva, angiológus, érspecialista a kockázati tényezőkről és a megoldási lehetőségekről beszélt.

    Vérzékenység terhesen: aggódnom kellene?

    Még a terhesség előtt ki kell vizsgálni a gyanús eseteket, mert a várandósság alatt megváltoznak a véralvadási viszonyok! A gyerekvállalás és a vérzékenység kapcsolatáról kérdeztük dr. Szélessy Zsuzsannát, a Trombózisközpont hematológus főorvosát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.