• Új, ígéretes AIDS-védőoltást teszteltek

    Szerző: Független Hírügynökség

    Svéd tudósok ígéretesebb AIDS-védőoltást fejlesztettek ki, mint a szeptemberben bemutatott amerikai-thaiföldi. A stockholmi Karolinska Egyetem kutatóinak vakcinája akár 50 százalékos védettséget is adhat, közölte hétfőn az egyik szakember.

    A Thaiföldön kipróbált thai-amerikai oltóanyag 30 százalékkal csökkenti a HIV-fertőzés kockázatát, és az Egészségügyi Világszervezet már ezt is áttörésnek minősítette.

    Hirdetés

    A Hivis elnevezésű svéd vakcina több vírustörzset tartalmaz, európai, afrikai, ázsiai és amerikai fajtákat, így nagyobb védettséget ad, mondta az AFP francia hírügynökségnek a stockholmi kutatócsoport egyik tagja, Britta Wahren professzor.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A svéd oltóanyaggal még csak második fázisú tesztet végeztek Tanzániában 60 egészséges rendőrön. Gyógyszerek tesztelésekor első fázisban kis számú önkéntesen csak azt vizsgálják, hogy az új szer nem ártalmas-e. A második fázisban azt nézik, hogy az új szer biztonságos-e és hogyan hat a szervezet immunrendszerére. A harmadik fázisban próbálják ki a gyógyszert több ezer emberen.

    A svéd orvosok olyan ígéretesnek találták a tanzániai második fázisú kipróbálás eredményeit, hogy hamarosan el kívánják kezdeni a harmadik fázist is. Csakhogy ehhez nincs elég pénzük. De remélik, hogy az eredményeik közzététele után könnyebben szereznek támogatást.

    A teszteredményeket a svédek egy Párizsban szerdán kezdődő AIDS-konferencián mutatják be. A tahi-amerikai vakcinát a harmadik szakaszban 16 ezer emberen próbálták ki.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.10.19 15:16
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A HIV megelőzése

    A HIV-fertőzés a lakosság körében még manapság is az egyik legfélelmetesebb betegségnek számít. Amennyiben valakinél megállapítják, hogy HIV pozitív, a kombinált terápiát minél hamarabb el kell indítani a kedvezőbb kimenetel érdekében.

    Ismét elérhető az agyhártyagyulladás elleni vakcina

    Az év végéig elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre a megnövekedett hazai igények kielégítésére. A vakcina már csecsemőkorban, 2 hónapos kortól adható.

    A csendes gyilkos hepatitis B

    Ki védi meg a 33 év feletti (még oltatlan), szexuálisan aktív lakosságot? Becslések szerint 2 milliárd emberről mondható el, hogy fertőződött a Hepatitis B vírussal: ebből körülbelül 350 millió esetben ez a találkozás a vírus szempontjából annyira jól sikerült, hogy az emberi szervezet lakója tudott maradni - ők az úgynevezett krónikus hordozók, akik a betegség átadásában kulcsszerepet töltenek be.

    Mire figyeljenek a 2018-as orosz foci vb-re utazók?

    Június közepén kezdetét vette a 21. FIFA labdarúgó-világbajnokság, amely tornának ezúttal Oroszország ad otthont. Rengeteg szurkoló érkezett az országba a világ számos pontjáról, hogy buzdítsa hazája válogatottját az év egyik legfontosabb sporteseményén. A tornára azonban nemcsak a szimpatizánsok, hanem az orosz egészségügyi szervezetek is készültek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Európai kirendeltségével egyetemben.

    Véradónak lenni jó!

    Június 14-én ünnepeljük a Véradók Világnapját. Amellett, hogy másokon segíthet vele, a véradás a véradó esetleges fertőző betegségeire is fényt deríthet. Melyek ezek? A WEBBeteg szerkesztői rendszeres véradók, csatlakozzon Ön is, adjon vért, és mentsen meg három életet!

    HIV gyorsteszt, ami életet ment

    A fertőzöttek egy része nem is tud a betegségéről, a hazai érintetteknek csupán a 30-50 százaléka kap gyógyszeres kezelést.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.